Vas megye

Titkolózik a rendőrség az újságírók előtt

  • Kupi Györgyi
  • 2012.09.21 07:09

Kis-Magyarország

Inkább a pozitív híreket kell közölni a sajtóval, a negatívakat nem – ez a felfogása az új Vas megyei főkapitánynak. A helyi médiumok viszont elhallgatásokról és dezinformálásról beszélnek. Több főszerkesztő szerint tarthatatlan a helyzet. A rendőrség szerint nincs gond.

„Tisztelt Főkapitány Úr! Örömmel vennénk, ha megszólalna, ha válaszolna kérdéseinkre. Nem szeretnénk felvenni a gerillastílust, nem lopakodva, teleobjektívekkel, helikopterekkel szeretnénk tudósítani az eseményekről, hanem együttműködésben a rendőrséggel” – ezt a kérést a nyugat.hu riportere intézte a januárban kinevezett Vas megyei főkapitányhoz, miután egy közúti balesetet követően a sajtó képviselőit csak két órával a nyomok eltüntetése után engedték a helyszínre forgatni, dolgozni. A Valaki meghalt valamiért Vasban – a sajtónak semmi köze hozzá című cikkben leírt eset jól jellemzi a rendőrség és a médiumok jelenlegi viszonyát. Mindennek oka pedig az új főkapitány, Tiborcz János dandártábornok felfogása, aki az év elején került a szomszédos zalai főkapitányság éléről ide.

A problémák sora
Korábban nem volt különösebb gondjuk a rendőrségi kommunikációval. De tavaszra már téma lett a megyei médiamunkások között, hogy szelektálva kapják a híreket a rendőrségtől, bűncselekmények gyanúját felvető ügyekről (vagy konkrét bűncselekményekről, illetve rendkívüli halálesetekről) pedig előbb olvasnak közösségi oldalakon, illetve kommentekben, mint a rendőrségi közleményekben. Több esetben az is előfordult, hogy a sajtó munkatársai jobbikos képviselők sajtótájékoztatóján kaptak hírt verekedésről, súlyos testi sértésről – sajátos, a párt ideológiáját tükröző tálalásban. „Csak egy beszédes adat: Vas megyében az idén összesen két rendőrségi sajtótájékoztató volt, mindkettő erős nyomásra. A vidéki kapitányságok egyet sem tarthattak, pedig lett volna miről beszámolniuk” – olvasható az előbb idézett cikkben.

 

Képünk csak illusztráció!


Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI – Kászoni László

Az Alon.hu regionális hírportál például épp egy Jobbik által ismertetett esetről kért felvilágosítást júniusban, konkrét kérdéseire (például: megtörtént-e egyáltalán) azonban nem kapott választ, mert – ahogy a főkapitányság szóvivője közölte – „folyamatban lévő ügyről nem áll módomban tájékoztatni. Politikai párt sajtótájékoztatóján elhangzottakra a rendőrség nem kíván reagálni.”

Ugyanebben az ügyben a megyei napilappal is összerúgta a port a főkapitányság. A jobbikos sajtótájékoztatóról írt tudósítás után a rendőrség közleményt adott ki, mely szerint a Vas Népe cikke „köszönő viszonyban sincs a valósággal”, ugyanakkor végre közölték, hogy mi is történt. Halmágyi Miklós – a megyei lap főszerkesztője – jegyzetben utasította vissza a minősítést, hozzátéve: „Vajon mi akadályozta meg a rendőrséget abban, hogy ezt az információt, miszerint csak életveszélyt okozó testi sértés gyanúja miatt folyik nyomozás, megossza velünk? Gyanítom, valamiféle tévesen értelmezett elvek, semmi más.”

Sajátos elvek
Elveiről a főkapitány még májusban, a szombathelyi közgyűlésben nyilatkozott, miután baloldali és jobbikos képviselőktől is kapott bírálatot a kommunikáció miatt. Mint mondta, „a sajtónak óriási szerepe van abban, hogy milyen egy megye lakosságának szubjektív biztonságérzete. Ezért nekem van egy tudatos sajtókezelési elképzelésem, amelyet több mint négy éve folytatok. Ez nem mindig találkozik a sajtó elképzeléseivel, de én azt gondolom, hogy főleg a pozitív híreket kell közölni a megye lakosságával, hiszen” a statisztikai adatokból „mégiscsak azt a következtetést kell levonnunk, hogy Vas megye közbiztonsága élhető és stabil”.

Az Alon.hu főszerkesztője, Józing Antal szerint azonban ennek a felfogásnak káros következményei is lehetnek. „Akár meg is tudom érteni a Vas megyei rendőrséget, ha igyekszik becsukni a kukkolási és csámcsogási lehetőségeket. Baj egyrészt akkor van, ha ez a szigorítás már sérti az alapvető tájékoztatás gyakorlatát, másrészt ha a hírszelekció mögött valami zavaros ideológia áll. A nagy vihart kavart, a rendőrség által valamiért elhallgatott szombathelyi vascsöves támadás másnapján például arról kaptunk hírt, hogy valaki ittasan kerékpározott Nick belterületén, arról viszont nem, hogy mi is történt fényes nappal a megyeszékhely egyik frekventált helyszínén. Így persze elindult a pletyka, amit – hivatalos közlés hiányában – mindenki úgy ferdített, ahogy akart. Ezután persze minden rendőrségi összefoglaló kapcsán felmerül a szerkesztőben – és ami még rosszabb, az olvasóban is! – a kérdés: vajon ma mi maradt le a listáról?”

 

Megyei bűnügyi helyzet
Az elmúlt tizenöt esztendő átlagában a Magyarországon ismertté vált bűncselekmények mindössze kettő százalékát követték el Vas megyében. A megyében az ismertté vált bűncselekmények száma legutóbb 1999-ben haladta meg egy évben a tízezret. Idén az első fél év adatai alapján Vas megye az ismertté vált bűncselekmények rangsorában a 19. helyet foglalta el, azaz 2012-ben az országban eddig csak Tolna megyében volt kevesebb ismertté vált bűncselekmény.
Forrás: Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

Nem romlott, más lett a kommunikáció
A főkapitányt levélben kerestük meg a problémával augusztus végén, de csak két hét után kaptunk választ. „A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációja nem romlott, hanem más lett. A nyomozó hatóságnak nincs olyan jogszabályi kötelezettsége, amely előírná, hogy a büntetőeljárásokról a közvéleményt a sajtó útján tájékoztatni kell” – közölte velünk Tiborcz János. Válaszában ismét az emberek szubjektív biztonságérzetére hivatkozott, mely szerinte „helyenként rosszabb, mint a megye objektív közbiztonsági” helyzete. Arra a kérdésünkre, hogy szerencsésnek tartja-e, ha a rendőrségtől kapott tájékoztató helyett a lakosság internetes közösségi oldalakról, illetve politikusok sajtótájékoztatói alapján szerez tudomást bűncselekményekről, csak bűnügyi statisztikákat kaptunk, kielégítő választ nem, mert a főkapitány a kérdés politikai vonatkozásai miatt, „a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján nem válaszolhat”.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.