A lebukott békéscsabai őrző-védő cég és városvezetés különös kapcsolata

Kis-Magyarország

Csak a békéscsabai városháza 2014 vége és 2019 eleje között bruttó 120 millió forintos megbízást adott a tavaly nyáron lebukott viharsarki őrző-védő cégnek, amely központi szereplője volt egy országos adócsaló biztonságiőr-hálózatnak.

„A kérdésben foglaltakon túlmenően tájékoztatom a képviselő urat, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága is eljárást folytat az ENZÉVÉ Kft.-vel kapcsolatban. Az eljárások során több alkalommal adatszolgáltatásra került sor, a hatóságok valamennyi rendelkezésre álló dokumentumot, információt, egyéb nyilatkozatot bekérték a polgármesteri hivataltól” – válaszolt még 2019. december 17-én Bacsa Vendel békéscsabai jegyző Miklós Attila (MSZP) önkormányzati képviselő kérdésére.

Az ellenzéki politikus még tavaly november második felében a lapunk cikke alapján (Titokzatos társbérlet, Magyar Narancs, 2019/46.) azt tudakolta a békési megyeszékhely Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármestertől, hogy az elmúlt önkormányzati ciklusban milyen megbízásokat és mekkora összegben kapott az ENZÉVÉ Kft. a polgármesteri hivataltól, ezekkel kapcsolatban volt-e közbeszerzés és kik voltak a nem minden gyanún felül álló cégversenytársai?

Mindez azért érdekes, mert legalább 1 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó, adócsaló céghálózat, amelynek vezetőire és irányítóira tavaly augusztusban csaptak le a NAV nyomozói, és amely hálózatnak fontos szereplője volt az ENZÉVÉ. Az ENZÉVÉ tulajdonos-ügyvezetője egyúttal alapítója annak a Hajrá Békéscsaba Egyesületnek is, amelynek a jelöltjeként Szarvas Péter polgármester is indult (és nagy fölénnyel nyert) az októberi helyhatósági választáson.

A békéscsabai jegyző elsőre részletesnek tűnő válaszát tüzetesebben megvizsgálva arra jutunk, hogy az összesen kilenc szerződésről, amely 2014 novembere és 2019. február 28-a között létrejött a megrendelő polgármesteri hivatal és az ENZÉVÉ Kft. között, túl sokat nem tudunk meg.

 

Szarvas Péter (bal oldalt) a Csabai Kolbászfesztiválon Szijjártó Péterrel

Szarvas Péter (bal oldalt) a Csabai Kolbászfesztiválon Szijjártó Péterrel

Fotó: Szarvas Péter/Facebook.com

Sorjázó kérdések

Az azért kiderül, hogy szoros kapcsolat volt a békéscsabai városháza és a viharsarki őrző-védő cég között. Ami részben megmagyarázza, hogy 2014 és 2018 között hogyan nőhetett a nyolcszorosára, 61 millió forintról közel 500 millióra a cég éves árbevétele. De a jegyzői válasz a szerződések tartalmáról csak annyit árul el, hogy az döntően személy- és vagyonvédelmi feladatokat, valamint portaszolgálatot foglalt magában.

Mikor és miért jött létre ilyen szoros kapcsolat a békéscsabai városvezetés az ENZÉVÉ Kft. között? Miért és meddig tartott az együttműködés? A rengeteg megbízás ellenére miért csak egy közbeszerzés volt az ügyben? Tekinthető-e ilyen esetekben a megbízó bűnrészesnek az adó- és társadalombiztosítási csalásban, ha tudja, hogy a vonatkozó NAV-állásfoglalásban szereplő, jelenleg 1350 forint/óra/fő vállalási díjat elérő keretösszeget nem fizeti meg az őrző-védő cégnek? Az országos hálózattal rendelkező őrző-védő cégekre lecsapó NAV miért csak több mint egy hónap után adott ki sajtóközlemény az ügyben? Ezekre keresi a választ a friss Narancsban megjelent békéscsabai riport.

Kampány, ígéret

Kampány, ígéret

Fotó: A szerző felvétele

További részletek a Magyar Narancs legújabb számában!

Keresse a mindig izgalmas, érdekes és exkluzív információkkal megjelenő Magyar Narancsot, amely csütörtöktől kapható az újságárusoknál és előfizethet rá itt:

(Címlapfotónk: Szarvas Péter a lila szívvel kampányol, a felvétel forrása: Szarvas Péter/Facebook.com és egyben koroshircemtrum.hu)

Figyelmébe ajánljuk