Simonkát nem a családja, hanem saját tagsága léptette vissza az újabb jelöltségtől

Kis-Magyarország

A dél-békési Fidesz-csoportok döntő többsége nem Simonka Györgyöt javasolta képviselő-jelöltnek az idei országgyűlési választásra. Így az a nemrégiben kiadott Simonka-közlemény, hogy a családja kérésére lépett vissza, legalábbis fenntartással kezelendő.

A kormánypárt választókerületi, felmenő rendszerű jelölési folyamatában a Dél-Békésben működő 14 Fidesz-csoportból 12 nem Simonkát javasolta, hogy a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje legyen – állítják országos és viharsarki fideszes forrásaink, akik egyéb részleteket is elárultak a jelölési folyamatról a Narancs.hu-nak.

Mindez viszont cáfolni látszik Simonkának azt a tavaly december közepi sajtóközleményét, hogy a családja kérésének is engedve lépett vissza a jelöltségtől. Simonka 2010 óta, harmadik ciklusában országgyűlési képviselője az Orosháza központú Békés megyei választókerületnek. Egyben már hosszú ideje büntetőeljárás hatálya alatt áll, s ennek keretében bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék előtt zajló büntetőperben a vádlottak padján ül, mások mellett feleségével és unokahúgával együtt.

A dél-békési települések fideszes csoportjainak 2021. december 6-ig kellett dönteniük arról, hogy kit javasolnak pártjuk választókerületi elnökének s ezzel együtt országgyűlésiképviselő-jelöltnek. A 14 csoport közül a legnagyobb, az orosházi, diszkrét bájjal bújt ki a jelölés alól. Az összehívott ülés határozatképtelen volt, s ez – állítják forrásaink – nem egy hajszálon múlt. Alig jelent meg valaki az eseményen, holott a dél-békési Fidesz-tagság harmadát Orosháza adja.

Erdős Norbert kapta a legtöbb jelölést

A megyei Fidesz-szervezetek közül 9 csoport Erdős Norbertet, az agrártárca államtitkárát, kettő Simonka Györgyöt, míg egy Oravecz Nórát, Simonka emberét javasolta.

Érdekes módon ez utóbbi jelölés Simonka szülőfalujából, Pusztaottlakáról érkezett. A választókerület fontos járási központjában, Mezőkovácsházán a helyi Fidesz-csoport nem jelölt senkit, ezt a felsőbb fórumokra bízta. (Még december írta meg lapunk, hogy Simonka helyett minden valószínűség szerint Erdős indulhat. Korábban pedig azzal is foglalkoztunk, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz-MPSZ pártigazgatója és alelnöke gyakorlatilag elküldte a selyemzsinórt a vádlottak padján ülő Simonkának és Boldog Istvánnak. )

Fideszes forrásaink szerint a Simonka György választókerületi elnök kabinetvezetője, a politikai értelemben Simonkához hiperlojális Puju János azonnal látta, hogy a csoportszintű jelölések eredményeként a tagság többsége már ekkor elutasította a három ciklus óta a törvényhozásban ülő dél-békési Fidesz-politikust. Ezt követően, aligha elgondolásaikkal ellentétesen, a 2021. december 16-án összeülő Választókerületi Előkészítő Bizottság (VEB) ülés határozatképtelen lett. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy a tagság elfásult a Simonka körül állandósult balhék miatt, amit az is jelez, hogy Tótkomlóson és Kaszaperen már nem is működik Fidesz-csoport. Ezen az ülésen jelentette be Simonka, hogy visszalép a jelölésétől, és az esemény után kiadott közleményében, néhány öndicsérő passzus után ezt megismételte azzal megtoldva, hogy a családjától ultimátumot kapott.

„A tagság váltotta le”

„Mielőtt ezt az állítólagos ultimátumot megkapta Simonka, azelőtt a saját választókerületi tagsága már leváltotta. A kormánypárt itteni tagjai egyértelműen változást, s ezzel együtt személycserét akartak” – árnyalta a képet egy, a VEB-ülésen részt vevő informátorunk. Ugyanezen az ülésen ugyancsak visszalépett az egy szem jelölést kapott Oravecz Nóra, aki ezt azzal indokolta, hogy még nem lenne érett a feladatra.

Az Országos Választás-előkészítő Bizottság (OVEB) január végi ülése után jelenti be hivatalosan a Fidesz-KDNP, hogy a 106 egyéni választókerületben kiket indít az idén tavaszi országgyűlési választáson – értesült portálunk. Ám mivel Dél-Békésből már csak egy jelölt maradt állva, az egyébként nem a körzetben élő Erdős Norbert, így gyakorlatilag biztosra vehető az indulása. Ez egyben azt is jelenti, hogy elméletben sincs mozgástere Lázár Jánosnak, akiről olyan hírek is szárnyra keltek, hogy Márki-Zay Péter és egy esetleges kudarc elöl kitérve talán Dél-Békésben indulhat, mert immár a Mezőhegyesi Ménesbirtokot tulajdonló és irányító fideszes alapítvány elnöke. (Korábban megírtuk: előállhat olyan forgatókönyv is, hogy Lázár nem kap befutó helyet a Fidesz-KDNP-listán és veszít Márki-Zayval szemben, akkor a korábban miniszterelnöki álmokat is szövögető Lázár kihullhat a parlamentből. )

Igazi csatatér lehet Dél-Békés

Fideszes forrásaink arra is felhívták a figyelmet, hogy Simonka már idézett közleményében abban a tekintetben nem beszélt a levegőbe, hogy a körzet a Fidesznek „nyerhető, csak nem vele”. A kormánypárt valóban felmérte az esélyeket és ez hibahatáron belül közel 2-3 százalékos Fidesz-előnyt mért. Ez azt is jelenti, hogy Fidesz és Simonka György megítélése kettévált az itteni választók fejében. Sőt a szavazásra jogosultak meghatározóan nagyobb hányada úgy válaszolt az egyik kérdésre: el tudja képzelni, hogy büntetőpere után a rácsok mögé kerül Simonka.

Ez a helyi közvélemény-kutatás feladatot ad az itteni, egyébként nem túl aktív ellenzéki összefogásnak és közös jelöltjüknek, a jobbikos Szabó Ervinnek. E pillanatban úgy fest, ebben a körzetben nincs lefutva a választási harc. Azaz igazi csatatér lehet Dél-Békés Simonka után.  

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk