A Lánchídnál is hosszabb lenne a Balatonföldváron építeni kezdett e-kikötő egyik mólószára

Kis-Magyarország

Az építkezés megkezdődött, a kikotort iszapot a tóban rakják le.

A Párbeszéd tartott csütörtökön tiltakozó demonstrációt és sajtótájékoztatót a balatonföldvári Nyugati strandnál, miközben a háttérben, a Balaton vizében már munkagépek dolgoztak a tervezett és – ahogyan a múlt héten megírtuk – minden engedélyt megkapott vitorláskikötőn. A helyi Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület eközben perre ment az engedélyek visszavonása érdekében, azonnali jogvédelmet kérve.   

2006-ban még tiltották

A párbeszédesek molinójukon a Lánchidat tették a kikötő látványterve mellé. „Ezen jól látható: míg a Lánchíd 375 méter hosszú, addig a leendő kikötő egyik mólószára 381, vagyis hosszabb – mondta Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke. – Lánchidat a Balatonba?  A két mólószár kettészelve a strandot, véget vetne az eddigi békés strandhasználatnak, továbbá BM-rendelet is tiltja a fürdést kikötők 100 méteres körzetében. Ráadásul környezeti hatástanulmány sem készült. A kormányhivatalok ma a Fidesz befolyása alatt vannak, azt engedélyeznek, ami a Fidesz érdeke.

Itt például azt is engedélyezték a vállalkozónak, hogy a Balaton közepén rakja le a kikotort iszapot.

A Párbeszéd amondó, hogy nem kell mindenhová óriáskikötő, főleg ne egy strandra, őrizzük meg a Balaton észszerű használatát, óvjuk környezetét, élővilágát. Ne engedjük beépíteni a Balaton betonmonstrumokkal! Egy ilyen beruházást széles körű társadalmi egyeztetésnek kéne megelőzni, itt ez is elmaradt.”

 
Kotróhajó a tóban Balatonföldváron a Nyugati strandon
Fotó: A szerző felvétele

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke egy 2006-os dokumentummal érkezett, úgy mondta, hogy „abból az időből amikor még léteztek valódi környezetvédelmi hatóságok”. Ebben állítása szerint az áll, hogy a Nyugati strandra nem lehet kikötőt építeni. „Az pedig a józan észnek is ellentmond, hogy a földvári jegyző azt nyilatkozta az engedélyezési eljárás során: a kikötő megépítésével nem változik meg a strand funkciója. Ezek szerint toronyházat is lehetne ide építeni, hiszen akörül is lehet strandolni. Ugyanúgy, mint anno, a hatalom ma is azt gondolja, hogy azt tehet, amit akar. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy nem tehet azt, mit akar” - fogalmazott az egykori MDF-es politikus.

 
Herényi Károly és Szabó Rebeka a mólószárakat a Lánchíddal összehasonlító molinóval
Fotó: A szerző felvétele

A Covid miatt maradt el az egyeztetés

Herényi Károly egy korábbi sajtótájékoztatón azt javasolta, hogy a balatonföldvári önkormányzat is kérjen azonnali jogvédelmet. Az önkormányzat a Facebook-oldalán válaszolt erre. E szerint „sem az önkormányzat, sem a polgármester nem kérhet azonnali jogvédelmet, mert az ügyben nem peres fél. Egyébként meg a bírósági eljárás során a bíróság hangsúlyozta, hogy a kikötő vízi létesítményei a vízjogi létesítési engedély birtokában építhetőek meg, az azonnali jogvédelem iránti kérelemmel az építkezés nem akasztható meg.”

Arra pedig, hogy nem előzte meg társadalmi egyeztetés (így például lakossági fórum) a kikötőépítést, a Balatonföldvár Város Facebook-oldal így reagált: „2020 februárjában tartott közmeghallgatást követően életbe lépett a COVID-veszélyhelyzet, így az engedélyezési eljárás során az illetékes hatóságoknak erre nem volt lehetőségük. Az önkormányzat a beruházás minden fontosabb részletéről tájékoztatást adott más fórumokon. A beruházás 2006 óta szerepel a városfejlesztési tervben.”

A balatonföldvári Nyugati strandon épülő kikötővel kapcsolatban legutóbb azt írtuk, Deák Sándor, a beruházó Balabo Kft. ügyvezetője elmondása szerint minden engedély birtokában kezdték meg a kikötőépítést, és szeretnék tartani az eredeti, ez év végi befejezési határidőt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.