A Lánchídnál is hosszabb lenne a Balatonföldváron építeni kezdett e-kikötő egyik mólószára

Kis-Magyarország

Az építkezés megkezdődött, a kikotort iszapot a tóban rakják le.

A Párbeszéd tartott csütörtökön tiltakozó demonstrációt és sajtótájékoztatót a balatonföldvári Nyugati strandnál, miközben a háttérben, a Balaton vizében már munkagépek dolgoztak a tervezett és – ahogyan a múlt héten megírtuk – minden engedélyt megkapott vitorláskikötőn. A helyi Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület eközben perre ment az engedélyek visszavonása érdekében, azonnali jogvédelmet kérve.   

2006-ban még tiltották

A párbeszédesek molinójukon a Lánchidat tették a kikötő látványterve mellé. „Ezen jól látható: míg a Lánchíd 375 méter hosszú, addig a leendő kikötő egyik mólószára 381, vagyis hosszabb – mondta Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke. – Lánchidat a Balatonba?  A két mólószár kettészelve a strandot, véget vetne az eddigi békés strandhasználatnak, továbbá BM-rendelet is tiltja a fürdést kikötők 100 méteres körzetében. Ráadásul környezeti hatástanulmány sem készült. A kormányhivatalok ma a Fidesz befolyása alatt vannak, azt engedélyeznek, ami a Fidesz érdeke.

Itt például azt is engedélyezték a vállalkozónak, hogy a Balaton közepén rakja le a kikotort iszapot.

A Párbeszéd amondó, hogy nem kell mindenhová óriáskikötő, főleg ne egy strandra, őrizzük meg a Balaton észszerű használatát, óvjuk környezetét, élővilágát. Ne engedjük beépíteni a Balaton betonmonstrumokkal! Egy ilyen beruházást széles körű társadalmi egyeztetésnek kéne megelőzni, itt ez is elmaradt.”

 
Kotróhajó a tóban Balatonföldváron a Nyugati strandon
Fotó: A szerző felvétele

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke egy 2006-os dokumentummal érkezett, úgy mondta, hogy „abból az időből amikor még léteztek valódi környezetvédelmi hatóságok”. Ebben állítása szerint az áll, hogy a Nyugati strandra nem lehet kikötőt építeni. „Az pedig a józan észnek is ellentmond, hogy a földvári jegyző azt nyilatkozta az engedélyezési eljárás során: a kikötő megépítésével nem változik meg a strand funkciója. Ezek szerint toronyházat is lehetne ide építeni, hiszen akörül is lehet strandolni. Ugyanúgy, mint anno, a hatalom ma is azt gondolja, hogy azt tehet, amit akar. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy nem tehet azt, mit akar” - fogalmazott az egykori MDF-es politikus.

 
Herényi Károly és Szabó Rebeka a mólószárakat a Lánchíddal összehasonlító molinóval
Fotó: A szerző felvétele

A Covid miatt maradt el az egyeztetés

Herényi Károly egy korábbi sajtótájékoztatón azt javasolta, hogy a balatonföldvári önkormányzat is kérjen azonnali jogvédelmet. Az önkormányzat a Facebook-oldalán válaszolt erre. E szerint „sem az önkormányzat, sem a polgármester nem kérhet azonnali jogvédelmet, mert az ügyben nem peres fél. Egyébként meg a bírósági eljárás során a bíróság hangsúlyozta, hogy a kikötő vízi létesítményei a vízjogi létesítési engedély birtokában építhetőek meg, az azonnali jogvédelem iránti kérelemmel az építkezés nem akasztható meg.”

Arra pedig, hogy nem előzte meg társadalmi egyeztetés (így például lakossági fórum) a kikötőépítést, a Balatonföldvár Város Facebook-oldal így reagált: „2020 februárjában tartott közmeghallgatást követően életbe lépett a COVID-veszélyhelyzet, így az engedélyezési eljárás során az illetékes hatóságoknak erre nem volt lehetőségük. Az önkormányzat a beruházás minden fontosabb részletéről tájékoztatást adott más fórumokon. A beruházás 2006 óta szerepel a városfejlesztési tervben.”

A balatonföldvári Nyugati strandon épülő kikötővel kapcsolatban legutóbb azt írtuk, Deák Sándor, a beruházó Balabo Kft. ügyvezetője elmondása szerint minden engedély birtokában kezdték meg a kikötőépítést, és szeretnék tartani az eredeti, ez év végi befejezési határidőt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk