Hiába akadt ki ezen még Orbán is, nem lehet finom balatoni halhoz jutni a Balatonon

Kis-Magyarország

Avagy: ennyi tódítás még bőven NER-konform, másképpen mondva, „kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk”. Miért nem lehet igazi balatoni halat kapni és enni a Balatonon?

2013 decemberében Fazekas Sándor agrárminiszter betiltotta a balatoni halászatot, 2016-ban Orbán Viktor rácsodálkozott, hogy nincs balatoni hal a tóparti vendéglők és halsütödék étlapján. 2019 nyarára pedig akár vissza is térhet a balatoni hal. Pontosabban a „balatoni” hal…

Kész átverés

De a balatoni hal visszatérte nagyon is magyaros módon történhet, Steinmetz Ádám balatoni jobbikos parlamenti képviselő szerint „kész átverés formájában”.

A vízilabdás olimpiai bajnok a napokban fogalmazta meg hozzászólásában: az dicséretes, hogy a kormányzat is rájött, hogy tarthatatlan, miszerint a Balatonra érkező turista egy jó pohár balatoni bor mellé nem kóstolhat balatoni halat. Ám a kitalált megoldás szerinte a vendég átverése

Steinmetz arra hívta fel a figyelmet: árusítható immár balatoni eredet-megjelöléssel a Balaton vízgyűjtő területének tógazdaságaiban nevelt süllő és ponty is. A Balaton közelében gazdálkodó képviselő szerint a szinte bioterméknek tekinthető balatoni hal helyett a zömmel kukoricán hizlalt halakra a legnagyobb jóindulattal sem lehet ráfogni, hogy valóban balatoniak.

A keszeg legalább magyar, dunai a Balatonnál

Az idei lenne a hatodik nyár balatoni hal nélkül a tóparti étkezdék és sütödék kínálatában, ha „odafönt” ki nem találták volna ezt az „átverős” módszert. Amiről például Holl Attila nem is hallott a Balaton talán legrégebbi halsütőjében, a siófoki Ezüstparton.

„Inkább az ínyencek keresik a balatoni halat évek óta, de legalább keszegből magyart, dunait tudok adni, nem kell a rossz ízű kazahot sütni. A magyar vendég többsége persze negyven éve és ma is a majdnem szálkamentes hekket keresi. Az is igaz, hogy sokan csak értetlenül néznek, ha először szembesülnek vele: a Balaton partján nem tudunk balatoni hallal szolgálni és azért ez kínos” – jegyezte meg Holl.

Egy keszeg, ha nem is balatoni, de magyar

Egy keszeg, ha nem is balatoni, de magyar

Fotó: A szerző felvétele

Édesanyja ezt azzal toldja meg, hogy amikor 1959-ben a családi halsütőjüket megnyitották, még a kerítésüknél hullámzott a Balaton. Ma már egy utca és a valahai Hotel Ezüstpart hatalmas területe választja el a retró kerthelyiséget a tótól. Nagyon sokáig természetes volt, hogy a Balatonból frissen kihalászott halat sütik; pontyot, keszeget, fogast.

„Ó, a balatoni fogas! A világ legjobb hala!” – nosztalgiázik Holl Attila.

Csapody: jó minőségű a „balatoni” hal

De ma már fogas is csak a horgászok asztalára kerülhet, ha sikerül kifogniuk, hiszen el nem adhatják. Amiről azonban Steinmetz Ádám beszélt a parlamentben, hogy a tógazdasági halra nem lehet ráfogni, hogy balatoni, azzal – érdekes módon – némiképp vitatkozik Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa.

A Balaton legrégebbi halsütödéje, ahol már régóta a hekk a sláger

A Balaton legrégebbi halsütödéje, ahol már régóta a hekk a sláger

Fotó: A szerző felvétele

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ugyanis régóta kísérletezik azzal a tógazdaságaiban, hogy minél inkább balatoni ízű halat „állítson elő”, néhány tóparti vendéglőst tesztelésre is kért, így például Csapodyt. Aki azt mondta a Narancs.hu-nak: jók a tapasztalataik, jó minőségűek a „balatoni” halak, még mennyiségi problémák vannak az ellátással, hiányzik a friss fogás. Az országszerte ismert és elismert balatonszemesi vendéglátós szerint „ez a mostani nem ideális megoldás, de annál jobb, mint az elmúlt öt évben, amikor ez sem volt.”

Balatoni körülmények a tógazdaságokban

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nemrég arról beszélt egy sajtóinterjúban: a balatoni hal különlegesen jó ízét a tiszta víz és a táplálék adja. A tó vízgyűjtőjén lévő lellei és buzsáki tógazdaságukban már sikerült hasonló körülményeket teremteni, ezzel igazi balatoni hal kerülhet a vendéglátóhelyek asztalára is.

Arról is tájékoztatott: megkapta a „balatoni hal” oltalom alatt álló földrajzi jelzést a Balatonban élő, illetve a Balaton vízgyűjtő területén szaporított és nevelt, élő, hűtött vagy fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba kerülő fogassüllő és ponty. Várja a társaság, hogy a nemzeti oltalmat az unió is elismerje.

A horgászoknak pont(y) úgy jó, ahogy van

Válthassanak ki őstermelői igazolványt a horgászok és értékesíthessék a kifogott felesleget a tóparti éttermeknek. Jöjjön létre halfelvásárlói hálózat a Balaton körül. A tógazdasági halakat egy bizonyos ideig a Balatonban úsztatva tegyék „balatonivá”.

Pillanatkép egy siófoki halfesztiválról

Pillanatkép egy siófoki halfesztiválról

Fotó: A szerző felvétele

Csak ízelítőül a halászat 2013-as betiltása óta született javaslatokból. A horgászok véleménye határozott. „A balatoni horgászoknak minden úgy jó, ahogyan jelenleg van! Sem őstermelők nem akarnak lenni, sem a halászat visszaállítását nem szeretnék” – mondta korábban Balogh Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke. „A halászat megszűnte óta egyre nagyobbak a keszegek és egyre jobbak a fogási eredmények” – tette hozzá.

Korábban sem volt balatoni a balatoni hal?

„Miből lesz így balatoni halleves?” – tette fel a kérdést anno Kardos Gábor, a tóparti vendéglősök és borászok szervezetének, a Balatoni Körnek a szóvivője. Hozzátette: „A Balaton fő európai konkurenseinél, a dalmát tengerparton és a Garda-tónál a vendégek megkapják a látványhalászatot és a friss helyi halakat is, ami tagadhatatlan versenyhátrányt jelent a Balaton számára”.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója internetes blogjában válaszolt Kardosnak, hangsúlyozva, hogy nem a halászatot, hanem a horgászturizmust kell támogatni. Szári érdekes adatokkal szolgált: az egyik legkiválóbb balatoni vendéglátóhely egész éven át 15 kiló süllőt vásárolt a halgazdálkodási zrt.-től, még a balatoni halászat idején. Ugyanakkor csak a szigligeti süllőfesztivál két napja alatt elfogyott több mint egy tonna süllő.

A halászati eszközök már csak kiállítási tárgyak

A halászati eszközök már csak kiállítási tárgyak

Fotó: A szerző felvétele

„Azt is tudjuk, hogy a vendéglősök, halsütők mindig előnyben részesítették az olcsóbban beszerezhető, más vízrendszerekből származó süllőket. Így a halászat beszüntetésével csak az az érdekük sérül, amelyben eddig „balatoni” jelzővel illethették azt a halat, mely valójában eddig sem volt balatoni, vagy illegális beszerzésből származott” – világított rá a vezérigazgató.

Figyelmébe ajánljuk

Eldobott aggyal

  • - ts -

A kortárs nagypolitika, adott esetben a kormányzás sűrű kulisszái mögött játszódó filmek, tévésorozatok döntő többsége olyan, mint a sci-fi, dolgozzék bármennyi és bármilyen hiteles forrásból.

Nemes vadak

Jason Momoa és Thomas Pa‘a Sibbett szerelemprojektje a négy hawaii királyság (O‘ahu, Maui, Kaua‘i és Hawai‘i) egyesítését énekli meg a 18. században.

Kezdjetek el élni

A művészetben az aktív eutanázia (asszisztált öngyilkosság) témaköre esetében ritkán sikerül túljutni egyfajta ájtatosságon és a szokványos „megteszem – ne tedd meg” dramaturgián.

A tudat paradoxona

  • Domsa Zsófia

Egy újabb dózis a sorozat eddigi függőinek. Ráadásul bőven lesz még utánpótlás, mivel egyelőre nem úgy tűnik, mintha a tucatnyi egymással érintőlegesen találkozó, egymást kiegészítő vagy egymásnak éppen ellentmondó történetből álló regényfolyam a végéhez közelítene: Norvégiában idén ősszel az eredetileg ötrészesre tervezett sorozat hatodik kötete jelenik meg.

Törvény, tisztesség nélkül

Hazánk bölcsei nemrég elfogadták az internetes agresszió visszaszorításáról szóló 2024. évi LXXVIII. törvényt, amely 2025. január 1. óta hatályos. Nem a digitális gyűlöletbeszédet kriminalizálja a törvény, csak az erőszakos cselekményekre felszólító kommentek ellen lép fel.