Durva húzással szorították sarokba Lázárt a Szegedért harcoló Kubatov emberei

  • Siposvölgyi Ármin
  • 2019. május 9.

Kis-Magyarország

A Fidesz mindent és mindenkit bevet Szegeden, hogy visszaszerezze Botka Lászlótól az ország harmadik legnépesebb városát. Cikksorozatunk második részben Lázár János szegedi szerepét, valamint Lázár és Kubatov ellentétét járjuk körbe.

Hiába rendelték le a fideszes kampányszervezés nagyágyúit már egy évvel az önkormányzati választások előtt Szegedre, érdemi eredményeket egyelőre nem tudtak elérni, még az sem világos, ki lesz Botka László polgármester kihívója.

A városban ügyködő fideszesek jelenleg egymást marják. Bejelentkezett ugyanis egy másik fideszes csapat is a szegedi városvezetés megkaparintására, ami mögött a kormányfő kegyeiből tavaly kiesett egykori kancelláriaminiszter áll. A szomszédos Hódmezővásárhelyen ugyanis Lázár János ismét megpróbálja felépíteni saját imázsát, ugyanakkor hatalmát is kiterjesztené a választókörzetén kívülre.

Bevett módszerek

Lázár korábban is hajlamos volt arra, hogy párttársai érdekeltségi köreibe benyúlva fokozatosan terjessze ki befolyását, amire most különösen nagy szüksége lenne. A módszere az volt, hogy befolyását kihasználva fontos pozícióba juttatott olyan embereket, akik ezért a lekötelezettjei lettek.

Lázár egyszer Mezőhegyesen gyűjt aláírást, máskor Szegeden avatkozik be

Lázár egyszer Mezőhegyesen gyűjt aláírást, máskor Szegeden avatkozik be

Fotó: Facebook.com

Lázár trójai falova

Kormánypárti forrásaink szerint épp ez a meglehetősen erős expanziós kísérlet volt az egyik oka annak, hogy túl sok belső ellenséget szerzett magának, ezért Lázárt "érdemei elismerése mellett" most jegeli Orbán Viktor.

Mint korábbi cikkünkben említettük, a Szegedi Tudományegyetem tavaly nyár óta hivatalban lévő rektora élvezte Lázár támogatását, amit az exminiszter szeretne most maximálisan kihasználni. Közben azonban a kancellárnak és a legfelsőbb fideszes körök támogatását élvező Kobza Miklósnak köszönhetően az egyetem már egy másik irányzat befolyása alá került, amit Kubatov Gábor pártigazgató neve fémjelez.

Lázár azon próbálkozásait, hogy a szegedi alapszervezetben befolyást szerezzen, a helyiek és a pesti különítmény tagjai is határozottan megtorpedózták, az ellen azonban nem tudtak (vagy nem akartak) semmit tenni, hogy a Lázárhoz ezer szállal kötődő Szabó Bálint jogász a SZEVIÉP-ügyön keresztül kóstolgassa Botkát és csapatát. A politikus és a jogász kapcsolata akkor vált szorossá, amikor Lázár még miniszterként kijárta a kormányfőnél, hogy az állam kártalanítsa a SZEVIÉP-károsult cégek egy részét – a 24.hu nemrég arról számolt be, a szétszórt pénzből olyan cégek is kaptak, amelyek nyereségesek voltak.

Lázár egyébként a 2018-as választási kampányban személyesen ment Szabó lakására, hogy elújságolja: milliárdokat szerzett az ügyre. És persze a látogatásról készült videót meg is osztotta a legnagyobb közösségi oldalon.

Lázár és Kubatov ellentéte

Tavaly még nagy sztár volt Szabó a jobboldali médiában, az Echo TV egyik műsorában például azt állította, hogy az építőipari cég botrányának szálai egészen a polgármesterig nyúlnak. Ezt a nyilatkozatát lelkesen átvette a legismertebb szegedi jobboldali hírportál, a szegedma.hu is, ami miatt Botka jóhírnév megsértése miatt pert kezdeményezett, és első fokon meg is nyert.

Történt azonban valami a tavasz kezdetén, ami végképp kiélezte az ellentéteket a Szabó-Lázár tandem és Kubatov csapata között. Szabó Bálint ugyanis bejelentette, hogy elindul a szegedi polgármesteri székért, amiről állítólag nem egyeztetett sem a helyi Fidesz alapszervezettel, sem az országos vezetéssel. Talán azt remélte Szabó, ha kész tények elé állítják az amúgy is komoly kádergondokkal küzdő alapszervezetet, akkor kompromisszumos megoldásként elfogadják a Fidesz hivatalos jelöltjeként a Botkát folyamatosan támadó jogászt.

Kubatovéknak azonban teljesen más elképzelésük volt arról, milyen módszerrel, illetve milyen személyekkel vegyék fel a harcot Botkával és csapatával. A belső háború eredményeként Szabó többrészes Facebook posztban „rántotta le a leplet” Martótiról, Kobzáról, a szegedma.hu Pécsről delegált főszerkesztőjéről, Kapitány Gergelyről és Belénessy Csabáról. A hosszú dolgozat valóságos kincsesbánya volt a nem kormánypárti sajtóorgánumok számára, hiszen Szabó a bennfentesek magabiztosságával tárta fel a szegedi Fideszen belüli feszültségeket, illetve a Kubatov csapatához tartozók előéletét.

Szabó Bálint bejelentkezett polgármester-jelöltnek

Szabó Bálint bejelentkezett polgármester-jelöltnek

Fotó: narancs.hu

Bár Szabó később visszakozott, és egy posztjában azt írta, hogy befejezi az „egymásba fonódó helyi pártpolitikai szálak bolygatását”, a bosszú nem maradhatott el. Márciusban nyomozás indult Szabó cége, a Likvid Kontroll Kft.-vel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt, április elején pedig nyomozók jelentek meg a lakásában, és lefoglalták a követelés-kezeléssel foglalkozó kft. teljes könyvelését.

Elég határozott demonstráció egy olyan emberrel szemben, akivel néhány hete hivatalosan közösen küzdöttek még a baloldali városvezetés ellen, sőt, a Botkával szembeni küzdelmét még a kormány is jutalmazta azzal, hogy pénzt különített el a kártalanításra.

Kubatov kijött a fényre, tisztult a kép

Sokat elárul a két egymással háborúba keveredett fideszes csoport nézetkülönbözőségéről az, ahogy a Kubatov csapatába tartozó kommunikációs káderek reagáltak a kormánykritikus sajtó őket leleplező cikkeire. Kobza Miklós ugyanis – miután kiderült, hogy nem kevés fizetésért alkalmazza az egyetem, ám érdemi munkát inkább a helyi Fidesz számára végez – az Index kérdésére a következő nyilatkozat tette:

„Kapcsolatban vagyok a helyi fideszesekkel, akik győztes várost akarnak faragni Szegedből, amelyik nem kimarad az országos, gazdasági-ipari fejlődésből, hanem egyik résztvevője, motorja annak. Szeged ugyanis bár gyönyörű város, adottságaihoz mérten elképesztően alul teljesít. (...) Annak elérését támogatom, hogy Szeged az Egyetem szellemi vezetésével visszakerüljön az ország és a Délvidék térképére, mint regionális főváros. Ez a szerepvállalásom lényege” - olvasni az index.hu-n. Magyarán egy szóval sem tagadta, hogy a politikai és az egyetemi szerepvállalása összefügg egymással.

Közben az az apróság is kiderült, hogy Kobza a Szegedi Egyetemtől havi 700 ezer forintot kap. Többet, mint az egyetemi tanárok.

Plusz 1 milliárd

A Szeged gazdasági és pénzügyi lemaradásáról szóló fideszes képet árnyalja, hogy 2018-ban az előző évihez képest 1 milliárd forinttal, közel 15 milliárdra nőtt a város iparűzési adóbevétele. Amiből Botka a nyugdíjasoknak és a diákoknak ígért pluszpénz. A szegedi polgármester szerint így pótolják ki azt, amit elvett, vagy nem adott meg az embereknek a Fidesz-kormány. A nyilatkozata után nem is csoda, hogy a helyi fideszesek nem támogatták a polgármester kezdeményezését.

Botka: 1 milliárdos többlet az iparűzési adóban

Botka: 1 milliárdos többlet az iparűzési adóban

Fotó: vtvszeged.hu

Azóta Kubatov Gábor is nyíltan felvállalta küldetését, hiszen lényegében minden mérvadó hazai hírportál megírta, hogy milyen feladatot hajt végre Szegeden. Április végén interjút adott a baráti Délmagyarország című napilapnak, melyben szintén azt sulykolta, hogy Szeged vesztese az elmúlt éveknek, és ha nem akar végképp lemaradni a többi magyar város mögött, új városvezetést kell választaniuk az itt élőknek.

„Szeged nem veszhet el”

Az interjúból nem maradhatott ki a migránsozás és a keresztény értékek megvédéséért indított harc sem, de fő üzenete mégis az volt, hogy csak kormánypárti városvezetés kaphat komoly kormányzati támogatást.

A Kubatov-féle üzenetet a következő mondatok fejezik ki legérzékletesebben: „Szeged nem veszhet el, komoly szándékaink vannak ezzel a csodaszép várossal, akár még régióközpont is lehet a jövőben. De ehhez persze változásra, fejlődésre van szükség. Magam is érzem ennek a súlyát, nem véletlenül jövök minden héten és próbálom támogatni, segíteni a helyi jobboldali értelmiséget és annak programját.”

Az interjúban megemlít egy 2030-ig szóló gazdaságélénkítő programot, ám ennek részleteiről nem beszél, ugyanakkor jelzi, hogy a helyi pártszervezet egy kissé késeinek tűnő időpontban, nyáron nevezi meg polgármester-jelöltjét. A végén aztán jól odaszúr párton belüli vetélytársának, amikor szembesíti a riporter Szabó Bálint kritikáival.

Kubatov kommunistáz

Erre Kubatov egyszerűen lekommunistázza a jogászt: „Szabó Bálint sohasem szakadt el a gyökereitől, az elmúlt 20 évben nem változott semmit. Támogatta Gyurcsány Ferenc programját 2006-ban. Szabó Bálint először MSZP-sként, majd utána DK-sként, most pedig függetlenként próbálja átverni az embereket. 15 évvel ezelőtt ezt Szombathelyen tette, az ország másik felében, most, talán Botka hívására Szegeden játssza el a bajkeverő szerepét. Szabó Bálint egy baloldali bajkeverő volt és az is maradt.”

Mindez nyílt hadüzenet Szabó mentorának, Lázárnak, aki csak azzal vigasztalódhat ebben a helyzetben, hogy a látszatbéke kedvéért néhány nappal a délmagyaros nyilatkozat után a szegedma portálon „Kubatov-Lázár szövetsége miatt fogja bukni Szegedet Botka László” címmel jelent meg egy hurráoptimista cikk. Ez a rövid írás azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy szent a béke a Fidesz két karakteres politikusa között, így közös erőfeszítéseiknek köszönhetően közel a győzelem Szegeden.

A pártigazgatóé minden felelősség

Nyílt titok azonban kormánypárti körökben, hogy Szabó félresöprésével Lázárt is karanténba zárták. A zászló tehát most Kubatovnak áll, de ezzel a Fidesz pártigazgatója a teljes felelősséget is magára vette.

Nincs még meg ugyanis a polgármester-jelöltjük, nincsenek meg az egyéni körzetekben az indulóik, ráadásul a Szabó által kitaposott ösvényen sem haladhatnak tovább. A SZEVIÉP-ügyre hivatkozva ugyan azt hajtogatják, hogy korrupt a városvezetés, de miután kiderült, hogy a jogász és Lázár hathatós lobbizásának köszönhetően érkező kormányzati kártérítéssel komoly bajok vannak, nyilvánvalóvá vált, hogy ez a ló sem fogja végtelenségig húzni a Fidesz szekerét az alföldi nagyvárosban.

Kubatov bevetésen

Kubatov bevetésen

 

Az sem elképzelhetetlen, hogy a főként Lázárékat kompromittáló információk nem véletlenül jutottak el a 24.hu szerkesztőségéhez.

Túl sokba kerül a fideszes belháború

A kártalanítottak között van ugyanis egy hódmezővásárhelyi pénzügyi cég is, amelyet annyira nem viselt meg a csőd, hogy annak idején osztalékot fizetett a tulajdonosoknak. A faktoringcég felügyelőbizottságában ült nyolc éven keresztül az az ügyvéd, aki sokáig a Lázárral összefüggésbe hozott kastélyt tulajdonolta.

Ráadásul a kormányhivatal nem árulja el, kiknek osztották szét a pénzt, a rendelkezésre álló adatok alapján azonban bizonyosnak tűnik, hogy nyereséges cégek kaptak az adófizetői pénzből. Úgy tűnik tehát egyelőre, hogy túl sokba került a fideszes belháború, és ha nem produkál a kormánypárt eredményt a szegedi önkormányzati választáson, az Kubatovnak és Lázárnak egyaránt nagyon fájhat majd.

A cikksorozat első részét itt olvashatja:

Kubatov és Lázár politikai karrierje múlhat Botka tervezett megbuktatásán

A Fidesz mindent és mindenkit bevet Szegeden, hogy visszaszerezze Botka Lászlótól és a balliberális oldaltól az ország harmadik legnépesebb városát. Cikkünk első részében Kubatov Gábor fideszes pártigazgató feltűnésével, az egyetem és az önkormányzat meccsével, valamint Orbán egykori fotósa, Kobza Miklós megjelenésével is foglalkozunk. A második részben Lázár János szegedi szerepét járjuk körbe.

Figyelmébe ajánljuk