Kosz és káosz: kicsin múlott, hogy nem fulladtak a szemétbe a balatoni nyaralók

Kis-Magyarország

Az elégtelen finanszírozás miatt egyre nagyobb fejfájást okoz a szemétszállítás a Balaton-parton is. Még a fideszes polgármesterek is elégedetlenek.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a Orbán-kormányok alatt központosított szemétkezelés szinte az ország minden táján problémákat okozott. A köznyelvben csak kukaholdingnak becézett, egyébként hosszú nevű Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. másutt is késve vagy nem fizet azoknak a kis cégeknek, önkormányzati társulásoknak, amelyek nap mint nap elvégzik a szemét begyűjtését helyben.

Tavaly kicsin múlott, hogy a nyaralók, a külföldi turisták ne gázoljanak a szemétben a Balaton partján. A siófoki szolgáltatónak tavaly nyáron utalt utoljára pénzt az állami kukaholding, akkor az utolsó pillanatban. Így végül nem omlott össze a szemétszállítás a Balaton partján, a turisztikai szezon kellős közepén.

"Miből?"

„Arra azonban semmi garancia nincs, hogy az idei szezon is zökkenőmentesen megy le” – jegyezte meg Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere. „Hogyan lehet úgy tervezni, hogy utoljára 2018. júliusban fizette ki az állami kukaholding a térségi önkormányzatok tulajdonában lévő Siókom Nonprofit Zrt. elvégzett szolgáltatásait? S miközben a szolgáltatónk vár a pénzére, a kukásautókat tankolni kell, a kukásoknak fizetést kell adni. Miből?” – kérdezte a városvezető.

Lengyel Róbert: Sorra jöttek a panaszok

Lengyel Róbert: Sorra jöttek a panaszok

Fotó: magyarnarancs.hu

Ahogy más régiókban is a helyi települési vezetők, úgy a Balaton partján is főleg a polgármesterek próbálták menteni a menthetőt, elkerülni a csődhelyzetet. A korábbi években rendre súlyos tízmilliókkal segítették ki a céget a tulajdonos önkormányzatok, főleg Siófok. Hitelből vagy saját bevételből.

Ugyanis három éve nem sikerül egyenesbe hozni a számlázást és visszaosztást a kukaholdingnál, pedig mostanra már sikerült kiküldeniük a lakosságnak az elmúlt egy év elmaradt csekkjeit is, így már bevételük is van. Mint arról korábban beszámoltunk, a kukaholdingnál hosszú ideig csúszott a számlázási rendszer kiépítése, így akadt olyan felhasználó, aki egy éves csúszással kapott csekket.

Ilyen számlát még nem látott! Van, ami Orbán Viktor barátjának sem megy

Lassan, de bizonytalanul halad a szemétdíjak beszedése országszerte. Meglehetősen érdekes, sőt bizonyos szempontból mókás számlalevelet kapott olvasónk a minap, melyet velünk is megosztott. Olvasónk ugyanis majd' két éve nem fizet szemétdíjat, no nem azért mert el akarta kerülni a díjfizetést, hanem egyszerűen azért, mert jó ideje nem kapott számlát - a szemetet azért elvitték a Pest megyei településről.

A feje tetejére állított szisztéma

Egyébként a siófoki székhelyű szolgáltató tavaly az év elejétől a nyár közepéig egyetlen fillért sem kapott az elvégzett munkájáért az állami kukaholdingtól. De nincs apelláta: hiába a nagyszabású központosítás, a kukaholdingos vízfej – aminek a vezetőségét a kudarcot lényegében beismerve a minap csapta el a kormány –, a szemétszállítás kötelező önkormányzati feladat maradt.

Káosz és kosz

Működő közszolgáltatást vertek szét a 2010 utáni Orbán-kormányok, amikor előbb a hatósági árbefagyasztással, a „rezsicsökkentéssel", majd az államosítással szétbarmolták a hazai hulladékszállítást. Az ágazat addig nyereséges cégei veszteségbe fordultak, a létrehozott nemzeti kukaholding pedig milliárdos állami tőkeinjekciókra szorul. A kormány most a saját maga előállította csődhelyzetet próbálja megoldani.

Miközben önkormányzati tulajdonú szolgáltatók viszik el a szemetet, a lakosság a kukaholdingnak küldi el be a díjat, amely e bevételből oszt(ana) vissza a szolgáltatóknak.

Ám a szolgáltatók, mivel nem jutnak időben a pénzükhöz, csődbe – lásd a Pest és Nógrád megyei Zöld-Híd országos visszhangot keltett példáját –, vagy csőd közelbe kerülnek, hitelre, önkormányzati (azaz adófizetői) gyorssegélyre szorulnak, mert a szemetet el kell vinni.

A fideszesek sem örülnek

Nem csoda, hogy nemrég Siófok független polgármestere egy fideszes kollégájával együtt ment az „asztalra csapni”. Lengyel Róbert és a tabi Schmidt Jenő – az utóbbi úgy is, mint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke –, időpontot kért az állami kukaholdingtól, de látogatásuk eredménytelenül zárult. Döntésképes vezetőt sem tudtak nekik tárgyalópartnerül biztosítani.

„Egyetértene-e azzal, ha újra a helyi szolgáltatók számláznának a lakosságnak?” – kérdeztük Schmidt Jenő fideszes tabi polgármester, egyben a TÖOSZ elnökét, aki egyértelmű igennel felelt. Ugyanerre jutott a kukaholding tevékenységét vizsgáló Bándi Gyula ombudsman-helyettes is. Úgy véli, hogy a jelenlegi rendszer a biztonságos napi ellátás mellett az önkormányzati vagyont, sőt, már a környezetet is veszélyezteti. Schmidt Jenő szerint sem megoldás szemétfronton a központosítás, „hosszú távon nem működőképes, ha egy állami kisgömböc dönt a lakosságot, a helyi viszonyokat jobban ismerő önkormányzatok helyett."

Hol a matrica?

Siófokon az is problémát okoz, hogy akad, aki nem is fizet szemétdíjat. Ezért helyben azt találták ki, hogy csak azt a kukát ürítik ki, amelyiken van matrica. Matricát pedig csak az kap, aki bizonyítja, hogy fizetett.

Ám akadnak olyanok, akik nem tudják kigazdálkodni még a rezsicsökkentett összeget sem. Vagy csak egyszerűen nem fizetik be a pénzt. Az elmúlt évek szemétkáosza, a csekkek kiküldésének elmaradása, a számlázási anarchia ugyanis jelentősen rontotta a fizetési morált, ahogy ezt egyébként több szakember, polgármester előre megjósolta, ám a kormány nem hallgatott rájuk.

Csakhogy miután a rendszer – ha nehezen is, de – kezd felocsúdni, illetve felkerültek a matricák a kukákra, sokan nem tudnak mit csinálni a szemetükkel, Siófokon egyes utcákban a kukásautó elé ugranak, megállítják, s közben fölborogatják rá a kukáik tartalmát.„Sorra jöttek ilyen panaszokkal a szolgáltató cégtől, ezt megelégelve kértem a Városőrséget, hogy a város délkeleti utcáiban minden szállítási napon kísérjék a kukásautót” – magyarázta a siófoki polgármester. Alkalmanként a rendőrség járőrautója is besegít ebbe.

false

 

Ám ha nem kerül fel a szemét a kukásautókra, akkor majd Siófok félreeső szegleteiben, külterületein bukkan fel, ahonnan szintén el kell szállítani a városnak. Ez is pénzbe kerül. Tízmilliós nagyságrendű az az összeg, amit tavaly a városszerte lerakott illegális szemét elszállításáért kifizetett az önkormányzat.

Amikor ott jártunk, sokan a romák lakta utcák felé mutogatnak: „ők nem fizetnek díjat, ők szemetelnek”. Az egyik cigányok lakta utca egyik lakosa viszont azt mondta: „itt nem csinál semmit az önkormányzat, az út sincs leaszfaltozva, a szemetet sem pucolják ki” – mutat az árokra, amiben bajosan tud elfolyni a víz a különböző kidobott flakonoktól és kacatoktól, de egy üres telek is csurig van szeméttel.

Szállítási nap van, néhány kuka az utcára állítva várja a kukásokat, de alig láttunk rajtuk érvényes, 2019-es matricát. Az egyik porta előtt egy asszony azt állítja: neki van matricája, de nem teszi rá a kukára, mert ellopnák. Így meg nem viszik el a szemetet, mondom neki, mire széttárja a kezét, majd beszalad a házba és bizonyítékul valóban előhozza a kukára való bilétát…

Van matricája, de nem ragasztja a kukára

Van matricája, de nem ragasztja a kukára

Fotó: A szerző fevétele

Figyelmébe ajánljuk