Világraszóló trükkel alázta meg a teljes NER-t a Fidesz polgármestere

Piliscsaba történelmet ír: ha nem lehet náluk Károlyi Mihály utca, akkor lesz majd Károlyi Mihály utca! Nem gróf, hanem báró! Tessék, így kell kicselezni az Orbán-rendszert.

A múlt héten már ki is tették Piliscsabán azokat az utcatáblákat, amelyek végül megoldották az év eleje óta tartó nagy Károlyi Mihály-kérdést. Így:

false

 

Forrás: Piliscsaba Facebook-oldala

 

A Pest Megyei Kormányhivatal ugyanis év elején felszólította Piliscsabát, hogy nevezze át a Károlyi Mihály utcát. Mint az ismert: Károlyi Mihály közterekről való kiradírozása 2012-ben kezdődött, amikor a Kossuth tér átalakítása miatt eltávolították, majd egészen a Balatonig szállították szobrát, tavaly pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palota melletti belvárosi utca nevét módosították: Károlyi Mihályról Károlyira.

2013-tól törvénybe ütközik olyan személyről közterületet vagy önkormányzati tulajdonban lévő közintézményt elnevezni, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vett részt, vagy olyan kifejezésről és szervezetről, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. A Magyar Tudományos Akadémia - egy, amúgy jogilag semmire sem kötelező - állásfoglalásban próbálta segíteni a tanácstalan önkormányzatokat, akiknek nem volt világos, hogy például Károlyi Mihály miért nem méltó arra, hogy Magyarországon közterület viselje a nevét. „Nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, hogy közvetlenül részt vett volna önkényuralmi rendszer megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában; de vitatott történelmi szerepénél fogva nem javasolt, hogy róla közterületet, közintézményt nevezzenek el. Állásfoglalásunk a jelenlegi törvényi szabályozásból [a 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése] és a Károlyi Mihály élettörténetének publicisztikai és politikai megítéléséből adódó konklúziót fogalmaz meg további tudományos mérlegelés nélkül.” (A teljes indoklást lásd itt!)

Piliscsabán a jobboldali többségű önkormányzat és vezetője, a fideszes Farkas András azonban jobbnak találta mégis meghagyni a Károlyi Mihály nevet. (Azt, hogy a helyieket nemigen zavarja a név, még februárban a Népszabadság is megírta.) A kormánypárti polgármestert elsősorban az vezette döntésében, hogy meg akarta kímélni az ott lakókat a sok adminisztrációs bonyodalomtól, illetve költségtől, amivel egy utcanévváltozás jár. „A kormányhivatal még az év elején küldött felszólítást arra vonatkozóan, hogy változtassuk meg a Károlyi Mihály utca elnevezését. Ezt kivédve a képviselő-testület határozatban nyilatkoztatta ki, hogy a Károlyi Mihály utca névadója báró Károlyi Mihály (1585–1626) szatmári főispán, amivel rengeteg adminisztrációs tehertől sikerült megóvnunk az utcában élőket, illetve az önkormányzatot” – írta kérdéseinkre válaszul Farkas András, Piliscsaba polgármestere. Szerettük volna megtudni azt is, mivel bizonyítják, hogy eredetileg nem a volt miniszterelnökről nevezték el annak idején az utcát, de erre sajnos nem kaptunk választ.

Azt viszont megtudtuk, hogy a kormányhivatal is elégedett a kiegészítő táblával, elvégre közösen dolgozták ki ezt a megoldást az önkormányzattal.

A Károlyi Mihály utca tehát maradt Károlyi Mihály utca Piliscsabán. Az persze javából költői kérdés, hogy a XVII. századi szatmári főispánnak mégis mi köze van a Pest megyében található településhez?

Figyelmébe ajánljuk