Leállítják-e a balatonföldvári e-kikötő építését?

Kis-Magyarország

A civileket képviselő Herényi Károly szerint le kell állítani az építkezést, Holovits Huba polgármester szerint erről szó sincsen a Pécsi Törvényszék szerdai ítéletében.

„Ismét megnyertük a pert” – tájékoztatta a Narancs.hu-t az ítélet kihirdetését követően Herényi Károly, a kikötőépítés ügyét perre vivő Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke. – „A Pécsi Törvényszék először tavaly novemberben adott nekünk igazat, amikor úgy döntött, hogy megsemmisíti a Veszprém Megyei Kormányhivatal által kiadott engedélyt, arra hivatkozva, hogy a kikötő strandra építése megváltoztatja a strand funkcióját. Ekkor a bíróság új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt, mely ezt két nap alatt lezavarta, újra kiadva az engedélyt a beruházónak, egy jegyzői nyilatkozatra hivatkozva. A földvári jegyző szerint ugyanis a kikötő strandra építése nem ellentétes a helyi építési szabályzattal. Mi már akkor is azt mondtuk, hogy jogi nonszensz egy jegyzői nyilatkozatot alapul venni, majd már idén márciusban megerősített bennünket ebben a Kúria is. A kikötőt építő Balabo Kft. fordult felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához, mely azonban hatályban tartotta a Pécsi Törvényszék novemberi döntését. A kft. ezzel együtt elkezdte a kikötőépítést, mely a mai napig gőzerővel zajlik, hiszen csak ma, csak most mondta ki újra a bíróság, hogy semmis az építési engedély.”

„Megmenekültek” a strandok

A balatonföldvári civilek fordultak ugyanis újfent bírósághoz, mely megerősítette novemberi döntését. „A kikötő engedélyeit (az építésit és a vízjogit) ismét hatályon kívül helyezte, megint új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalt, de felhívva a figyelmét, hogy ennek során vegye figyelembe a bíróság döntését, nevezetesen azt, hogy az e-kikötő építése a strand kellős közepére ellentétes a helyi építési szabályzattal, mert megváltozik a strand funkciója” – folytatta Herényi Károly.  

Arra a kérdésünkre, hogy mire számítanak, leáll-e a friss ítélet nyomán a kikötő építése, a korábbi országgyűlési képviselő azt felelte: „Arra számítunk, hogy jogkövető lesz a beruházó és leállítja. Nekünk egyébként sem vele van bajunk, hiszen a Balabo eddig hatályos engedélyek birtokában dolgozott, az más kérdés, hogy nem véletlenül gőzerővel, nyilván arra is számítva, hogy mire le kellene állítsa az építkezést, az addigra már visszafordíthatatlan legyen. Amúgy pedig örülünk a döntésnek, de persze számítottunk is rá, hiszen a novemberi ítélet, majd a Kúria határozata nyomán felettébb meglepő lett volna most egy ezekkel ellentétes tartalmú döntés. Amivel feltehetően számos balatoni strand is »megmenekült«, hiszen ha az az ítélet, hogy egy strand közepére lehet kikötőt építeni, akkor jó néhány mohó beruházó kapott volna az alkalmon, elvégre így jóval olcsóbb a kikötőépítés, mert már megvannak a közművek, az infrastruktúra. Ami számunkra megdöbbentő, az az, hogy hivatalok – az önkormányzat és a kormányhivatal – nem a jogszabályoknak, nem az közérdeknek megfelelő döntéseket hoznak. Ha az állami hivatalok így dogoznak, ilyen példát mutatnak, hogyan várható el a jogszabálykövetés az állampolgár részéről?”

A fürdőző feje és a vitorláshajó

„Működhet kikötő és strand egymás mellett” – adta hírül a minap Balatonföldvár önkormányzata. Közleményük szerint „helyszíni szemlét tartottak a Nyugati strandnál a hatóságok, hogy kijelöljék az új fürdőhelyet. Erre a kikötőépítés miatt van szükség. A szakemberek az eddigi gyakorlatnak megfelelően a kikötő víz felőli bejáratától számított 100 méteres sugarú kört jelölték ki védőtávolságnak. A fürdésre vonatkozó tiltás a kikötő vízfélóli bejáratára vonatkozik, annak a 100 méteres körzetére. A Balatonon több, mint 50 olyan lokáció van ahol kikötő közvetlen környezetében a kikötő mólószárainak tövében strandot üzemeltetnek.”

 
Forrás: Balatonföldvár Város hivatalos weboldala

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület másik hivatkozási alapja a kikötő elleni tiltakozásra az volt, hogy az érvényes szabályzat szerint kikötők 100 méteres körzetében tilos a fürdőzés – a kikötőépítés tehát szerintük ellehetetlenítené a fürdést a Nyugati strandon. A szabályzat egészen pontosan így szól: „Tilos fürdeni... a kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízi sportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében.”

 
Az e-kikötő építése a balatonföldvári Nyugati strandon
Forrás: Mosolygó Balatonföldvár Facebook

Herényi Károly szerint az önkormányzati közlemény is a szabályok sajátos értelmezése; nem a mólószártól, hanem magától a strandtól kell számolni a 100 métert, mert „csak így biztosítható, hogy a vitorláshajó valóban ne találkozzék egyetlen fürdőző fejével sem”.

A mintegy másfél milliárd forintba kerülő, az átdolgozott tervek szerint (eredetileg ugyanis kisebb létesítményt terveztek), 175 hajónak állást biztosító, a Balatonba 380 méternyire benyúló e-kikötőt építtető Balabo Kft.-t is megkérdeztük, mit szólnak az ítélethez, leállítják-e az építkezést, illetve amennyiben nem tudják folytatni, tervezik-e, hogy kártérítési igényt nyújtanak be, s ha igen, akkor kivel fizettetnének. Amint válaszolnak, közöljük. Ugyanígy kerestük kérdéseinkkel a balatonföldvári polgármestert.

Frissítés! 

„Téves az az értelmezés, miszerint a Pécsi Törvényszék mai ítélete megsemmisítette volna a kikötő építési engedélyét – mondta cikkünk megjelenése után a Narancs.hu-nak Holovits Huba balatonföldvári polgármester (Fidesz-KDNP). – Egy kikötő esetében az „építési engedély” a vízjogi létesítési engedély, amit a földvári e-kikötő esetében a Fejér Megyei Katasztrófa-védelmi Igazgatóság adott ki és amit a törvényszék nem vizsgált. Vizsgálta ellenben azt, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal a szabályoknak megfelelően ítélte-e meg, hogy az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány birtokában van-e akadálya az építkezésnek. A mi értelmezésünk szerint a törvényszék ezúttal egyrészt jogtechnikai, másrészt eljárásjogi hiányosságokat talált, ami nem érinti magát az építkezést, az változatlanul folyhat, amíg a katasztrófa-védelmi hatóság esetleg vissza nem vonja a vízjogi létesítési engedélyt, ami jogi álláspontuk szerint nem várható. A törvényszék tehát most azt állapította meg: a kormányhivatal mulasztott, amikor nem biztosította az általa kiadott határozat nyilvános véleményezését 21 napon keresztül. Másrészt a törvényszék a helyi építési szabályzatunkra hivatkozott, ám annak a módosításáról már áprilisban döntött a képviselő-testület és várhatóan júliusban léphet hatályba, tehát onnantól már ez sem lesz akadály. Ezeket a javítandókat tehát elvégezzük, illetve elvégzi a kormányhivatal és onnantól kezdve álláspontunk szerint már semmi sem állhat a kikötőépítés útjába.”

Kérdéseinkre válaszul Deák Sándor, az építtető Balabo Kft. ügyvezetője azt írta: egyetért Balatonföldvár város álláspontjával, kártérítési igényben pedig nem gondolkoznak, mert  továbbra is hiszik, hogy megépülhet a kikötő. 

Ingyenessé tennék a strandot

„A Nyugati strand fenntartásának, működésének költségét a kikötőépítésig a belépőjegyek díjából finanszírozta a város. Idén ezt, a kieső ám a működéshez szükséges költséget jelentős részét vállalja át a kikötőépítést végző cég, a Balabo Kft.” – közölte oldalán a balatonföldvári önkormányzat. Mint írják a Nyugati strand az idei nyártól ingyenes lesz. A beruházó azt ígéri, a hivatalos fürdési szezon kezdetére június 15-re strandolásra alkalmassá teszi a területet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk