Precedenst teremthet a Balatonnál, ha kikötő épülhet a földvári strandra

Kis-Magyarország

A beruházó az év végére szeretne elkészülni a Nyugati strandra tervezett létesítménnyel.

Ha a balatonföldvári Nyugati strandra lehet kikötőt építeni, az precedenst teremthet a Balatonnál – Herényi Károly, az e-vitorláskikötő építése ellen tiltakozó Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke mondta ezt azon a sajtótájékoztatón, melyet Potocskáné Kőrösi Anita Jobbik-elnökhelyettessel közösen tartott szerdán a helyszínen, ahol néhány héttel ezelőtt a beruházó Balabo Kft. elkezdte az építkezést.

A város is kérjen jogvédelmet!

Herényi egyebek mellett azt is javasolta: az egyesülethez és a stranddal szomszédos Fesztivál társasházhoz hasonlóan a balatonföldvári önkormányzat is kérjen azonnali jogvédelmet, azaz az építkezés leállítását, mégpedig a jogerős bírósági döntésig. Hiszen az egyesület és a társasház is bíróságon támadta meg a kikötő néhány hete kiadott építési engedélyét. „Közel egymilliárd forint állami támogatást nyert el a beruházáshoz a Balabo Kft., komoly összegű adófizetői pénz segítségével épül tehát a kikötő, márpedig egy számukra kedvezőtlen bírósági ítélet után vissza kellene bontani, ami ugyancsak komoly költséggel járna, s ezt kéne megelőzni” – indokolt a Balatonföldváron élő egykori parlamenti képviselő. Szerinte „ez a beruházás a Balaton Bős-Nagymarosa, azt is mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül akarták megépíteni, és az se épült meg, ugyanez fog történni itt is, mi legalábbis »elmegyünk a  falig«, hogy ne épülhessen meg. A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület nem kikötőellenes, kikötőkre van igény a Balatonnál, de ne strandon épüljön! Évente 40 ezer ember látogatja a Nyugati strandot, ezzel szemben 165 vitorlástulajdonos kedvéért épülne az új, az eredeti tervekhez képest még meg is nagyobbított kikötő. Mi a 40 ezer strandoló mellett vagyunk.”

Herényi hozzátette, ha ez

a kikötő megépülhet, akkor precedens lehet Balaton-szerte, hiszen könnyebb ott a beruházó dolga, ahol már ki vannak építve a közművek.

Jelezte, nem hiszik, hogy a bíróság most, az újabb perben másként fog dönteni, mint amikor néhány hónapja megsemmisítette a Balabo Kft. engedélyét, egyebek között éppen a balatonföldvári önkormányzat építési szabályzatára hivatkozva. Ebben az áll, hogy strand funkcióját nem lehet megváltoztatni.

 
Építik a  kikötőt
Forrás: Mosolygó Balatonföldvár egyesület Facebook

Kétnapos eljárás

A Narancs.hu is beszámolt arról: szeptemberben a Pécsi Közigazgatási Bíróság a helyi civil szervezetnek adott igazat azzal, hogy megsemmisítette a kikötőlétesítési engedélyt kiadó Veszprém Megyei Kormányhivatal döntését és új eljárás lefolytatására kötelezte az állami szervet. A szerdai földvári sajtótájékoztatón Unicsovics György, a Nyugati stranddal szomszédos társasház képviselője arra hívta fel a figyelmet: ezt követően a kormányhivatal két nap alatt végzett az új eljárás lefolytatásával és 26 oldalas indoklással adta ki az új engedélyt a Balabo Kft.-nek. A korábbi törvényszéki döntés nyomán az illetékes vízügyi igazgatóság is visszavonta a vízjogi engedélyt, de a kormányhivatal rapid határozata után az is újból megadta, azzal a változtatással, hogy a 28 ezer köbméternyi, kikotrásra váró iszapot nem kell zagytározóban elhelyezni, hanem vissza lehet tölteni a Balatonba, illetve teherautókon elszállítani. Unicsovics György szerint egyébként a kikötőépítéssel hosszú távon súlyos ökológiai károk is keletkezhetnek. „Szemben azzal, amit a Veszprém Megyei Kormányhivatal által kiadott engedély állít, miszerint jelentős környezeti hatással nem jár a vízbe 385 méter hosszan benyúló mólószárak építése, áramlási fennakadás, eliszapolódás, pangó víz és hordalékosodás várható. Arról nem is beszélve, hogy a kikötő megépítése után megváltozik, megszűnik a strand eddigi funkciója, a vendégkör elmaradása várható, nem pedig a turistaforgalom fellendülése, ahogyan a városvezetés állítja. S bármit is mond a polgármester, kikötő közelében a fürdést jogszabályok tiltják.”

 
Építési terület a Nyugati strandon
Forrás. Mosolygó Balatonföldvár Egyesület Facebook

Év végére be is fejeznék

Potocskáné Kőrösi Anita Jobbik-elnökhelyettes szerint ez a földvári beruházás „a Balaton kisajátításának újabb esete, de a polgármester nem hallja meg a tiltakozó lakosság szavát”. A balatonföldvári önkormányzat weboldalán ugyanakkor ez a tájékoztató jelent meg az építkezés kezdetekor: „Megtörtént a munkaterület átadása az e-kikötő kivitelezője számára. A beruházó a szükséges engedélyeket bemutatta, azokkal rendelkezik. A városnak továbbra is alapvető érdeke, hogy a Földváron közel 20 éve napirenden lévő fejlesztés megvalósuljon, mert turisztikai attrakciót teremt, munkahelyeket hoz létre, adóbevételt (iparűzési, idegenforgalmi) generál, magával vonzza a fizetőképes vásárlóerő növekedését, az ingatlanpiac fellendülését, a nyugati városrészt bekapcsolja a város vérkeringésébe, 120 év után újból kikötő építés helyszíne lehet Balatonföldvár, ami méltó tisztelgés a település alapítóinak emléke előtt is.”

A Narancs.hu kérdésére Deák Sándor, a beruházó Balabo Kft. ügyvezetője is azt hangsúlyozta: minden engedély birtokában kezdték meg a kikötőépítést, és szeretnék tartani az eredeti, ez év végi befejezési határidőt.

(Címlapképünkön: a balatonföldvári Nyugati strandra tervezett kikötő látványterve. Forrás: Mosolygó Balatonföldvár Egyesület Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk