Volt, nincs! Eltüntették a fideszes képviselő fantomkerékpárutat hirdető kőtábláját

Kis-Magyarország

De hát a kőtáblával sietni kellett, nyakukon volt az őszi választás.

Felsőzsolcán eddig ismeretlen személyeknek elegük lett a Felsőzsolca fejlődéséért – Kerékpárút 2019 feliratú kőtáblából, amely nem mellesleg Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő és Tóth Lajos polgármester nevét is megörökítette. A gond csak az, hogy a kerékpárút azóta sincs sehol, még el sem kezdték építeni.

false

A kőtáblát a tavaly őszi önkormányzati választások előtt adták át Felsőzsolcán, és egy mérföldkőnek tűnő szikladarabon hirdette Csöbör Katalin, az országgyűlési választókerület fideszes képviselője és Tóth Lajos, Felsőzsolca előző, fideszes polgármestere nevét a leendő nyomvonal mentén. A Miskolccal határos város fejlődését szolgáló lendületből azonban ennél többre nem is futotta, a bringaút megvalósítása ma is csak a kivitelezési tender értékelésénél tart. Ha ebben a ciklusban lesz kerékpárútból valami, azt már nem Tóth Lajos, hanem az őt októberben 20 százalékos fölénnyel legyőző független Szarka Tamás, a település jelenlegi polgármestere fogja átadni.

false

A magányos emlékművet az LMP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének egyik tagja "fedezte fel" újra. Meg is kérdezte Csöbör Katalint, miért nem nyilvánult meg építői tettekben is a fejlesztés, ha már egyszer kitáblázták. A fideszes képviselőnő a felelősséget az előző és a jelenlegi polgármesterre hárította: azzal indokolta a tábla kihelyezését, hogy az Tóth projektindító kezdeményezése volt, Szarka Tamás felelősségét pedig abban látja, hogy megválasztását követően felülvizsgálta és átterveztette a projektet, ezzel hátráltatva annak haladását. Ezen kívül a járványhelyzetet hozta fel a csúszás okaként, de mint írta, a befejezés határidejét egyébként is kitolták 2020. szeptemberről 2021. december végére. Lapunk is kérdezte a képviselőnőt, aki nekünk küldött válaszában a projektzárás 2021-re módosított időpontját erősítette meg.

Itt tartottunk az ügy körbejárásában, amikor valaki vagy valakik az elmúlt napokban eltüntették a táblát, már csak annak néhai talapzata, a mérföldkő látható. Szarka Tamás megkeresésünkre azt mondta, a rendőrségen tesznek bejelentést az önkormányzat tulajdonát képező kőtábla ellopása miatt. Kérdésünkre nem kívánt találgatásba bocsátkozni arról, kinek állhatott érdekében az akció.

false

Csöbör Katalinnak a kivitelezés el nem kezdésére vonatkozó magyarázatát érdemes kiegészíteni azzal, hogy a kerékpárút építéséről már 2017-ben aláírták a támogatási szerződést – tudtuk meg a polgármestertől. Két év alatt azonban nem sikerült hozzákezdeni a földmunkákhoz, még a kivitelezői tendert sem írták ki, csak az előkészültekre futotta. Ezt az időszakot Csöbör azzal védte, hogy ez legalább annyira fontos szakasza a projektnek, mint az építése. "Kívülállók szempontjából valóban úgy tűnhet, a projekt nem halad, amíg a kivitelezést nem tapasztalják, ám a szakemberek tisztában vannak azzal, hogy az ezt megelőző időszak adminisztrációs feladatai legalább annyira fontosak, mint maga az építés" – igazította el az LMP-s érdeklődőt a Fidesz képviselője.

A polgármestert kérdeztük a kerékpárút áttervezéséről is, amiről megjegyezte: az nem volt jelentős változtatás, a nyomvonalat nem érintette. Annyiban módosították a terveket, hogy a bringaút azon a részein is fog új burkolatot kapni, amelyek korábban készültek, de már repedések szabdalják. Ezeken a helyeken, eltérve az eredeti tervtől, nem csak megfoltozzák, hanem új réteget terítenek rá.

Az Alsózsolca, Onga és Miskolc irányába épülő 4,5 kilométer hosszúságú kerékpárút (2 kilométer felújítás + 2,5 kilométer új szakasz) megvalósításhoz 288 millió forintos állami és európai uniós támogatást kapott a település, és ez a projekt teljes költségvetését fedezi. Felsőzsolca polgármestere abban bízik, augusztusban elkezdődhet a kivitelezés, és 2021 végére tényleg átadhatják az utat a kerékpárosoknak.

 

Neked ajánljuk