Tartósított fiatalság

KOmplett

Mit mond el rólunk a frizuránk? Hány történetünket tudjuk kapcsolni hozzá? Fajgerné Dudás Andreával a legújabb sorozata kapcsán ezt gondoltuk végig.

Fajgernéval évek óta szívesen gondolkodunk, akciózunk együtt. Mindketten a testre fókuszálunk ugyanis, csak a kifejezőeszközeink mások. A tartósított fiatalság című sorozata nagyon szimplán a levágott hajának története. És persze sokkal több annál. Az alábbi szöveget direkt a sorozathoz szerkesztettük.

Fajgerné:

A hajamban liliomok vannak, sárgulnak, hervadnak, kiszáradnak és fonnyadnak. Férjhez mentem. A hajam a vállamig ér, növesztettem, hogy Marie Antoinetthez hasonló hajkoronám legyen, de még mindig nagyon rövid. Mindennap rózsát tűzök a hajamba, ez feldobja a frizurámat. Nem szeretek fésülködni, hajat szárítani, beszárítani. Mindig elalszom, és a hajam áll, ahogy áll. A rózsák feldobják, mert elvonják a figyelmet. A fésülködésről mindig Marina Abramovic jut eszembe, ahogy fésülködik, szinte már tépi a haját a hajkefével, fésűvel. Egy nőnek mindig csodaszépnek kell lennie. De mi a szép?

false

Én: Mi a haj?

A haj az emberi fejen található szőrzet, melynek célja, hogy az emberi fejet védje a környezeti hatásoktól. Funkciójától eltekintve a haj legtöbbünknél frizura is, amely állapotától függően kinéztünk koronája, vagy éppen az összhatás lerombolója is. Hogy milyen a hajunk, nagyrészt az öröklődés befolyásolja, de a fényét, állagát a környezet hatásaitól kezdve a hajápolásai szokásainkon át a táplálkozásig rengeteg minden befolyásolja, még a hangulatunk is. Hajunk 97%-át keratin, a maradékot víz alkotja. Életciklusa három szakaszból, a növekedési, átmeneti, és a nyugalmi fázisból áll. Az embriók haja a kilencedik héten indul fejlődésnek, de maga a szőrtüsző és a szőrszál csak a harmadik-negyedik hónapra fejlődik ki teljesen. A babák piheszőrrel születnek, amiből a velő még hiányzik.

Fajgerné:

A múzeumban állok, Frida Kahlo képe előtt. Milyen pici ez a festmény és milyen erőteljes az üzenete! Öltönyben vágja a haját, szinte tépi és dobálja. Változás történt az életében, ami hajvágásra késztette, Diego elhagyta. Nekem is megváltozott az életem, de ellentétes irányba, én férjhez mentem a szerelmemhez. Úgy döntöttem, hogy megfogadom a kép előtt, hogy addig növesztem a hajam, míg anya nem leszek. Senkinek nem mondtam el a fogadalmam, csak akkor ott Fridának. Akkor nem gondoltam, hogy sokáig kell várni és a hajam szinte már a fenekemig fog érni, amikor levágom.

false

Én: Valami a parókákról

Mindig utáltam a saját hajamat, fellépéseken, megjelenéseken póthajat, parókát viselek. Közel áll hozzám Pitigrilli elmélete, aki A 18 karátos szűzben ezt írja: „Ha igaz, hogy a természetes fejlődés során a haj, az állati szőrzetnek ez a korcs maradványa, tökéletesen el fog tűnni, akkor a kopaszok magasabb rendű emberfaj ősei.” Első parókám véletlenül került hozzám. A barátnőm vette magának, egy randira készülvén. Tudta, hogy kiszemeltje a vörös loknikra bukik. Vörösen, loknisan csípte hát fel, ám az első, lelkes csók tragédiába fulladt: a műhaj lerepült egy heves mozdulattól. A barátnőm dühében nekem adta az álfrizurát, amit én még aznap felvettem. A hatás döbbenetes volt. Addig nem voltam az a típus, akit megbámulnak az utcán, ám most leszólítottak és bámultak folyamatosan, az ellenőr nem büntetett meg. Kitárult előttem egy új világ. Már a IX. századtól státuszszimbólum a haj, a hosszú loknik azt mutatták, az illető társadalmi rangja magas, hiszen nem kell földeken dolgoznia. A kopaszodás is presztízsromboló volt, pótolni kellett az elvesztett tincseket. Ám érdekes módon a parókadivatra a múltban legnagyobb hatással a szifilisz volt, aminek következtében a betegeknek csomókban hullott a haja. XIV. Lajos francia királynak a szifilisztől ritkulni kezdett a haja már 17 évesen, amit egy felpúpozott parókával leplezett. A többiek pedig elkezdték utánozni őt. Ekkor megjelent a ma már (azt hiszem) nem létező fanszőrzet paróka is, hiszen a szifilisz a nemi szervek szőrzetét sem kímélte…

Fajgerné:

Csillog a hajkoronám. Egyre több ősz hajszálam van és még 30 éves sem vagyok. Őszülök. Öregszem? Őszülök, lassan teljesen ősz leszek, de még mindig csak várom az angyali üdvözletet. A hajam sosem volt még olyan hosszú, mint most, több mint duplájára megnőtt. Az évek telnek, és egyre nehezebben kezelem a hajam. Már zavar, szenvedek. Sokáig tart fésülni és ha nem teszem akkor nagyon gubancos lesz. Egyszer egy fodrász egy óráig gubancolta, mert egy hétig nem fésülködtem. Tortúra a kezelése, mint a gyermekáldás, és csak csillog tovább a hajkoronád.

false

Én: Hajszínünk és a spiritualitás

Ezoterikus „szakemberek” szerint nem csupán a szem, a haj is tükrözi a lelkünket, így még a festett haj is árulkodik viselőjéről. Szerintük a hajszínünkhöz idomul előbb-utóbb a jellemünk is. Nagy szerencse, hogy az ezoterikus gondolkodásúak csupa pozitívumot kapcsolnak mindegyik színhez. A feketék például rögvest démonikussá válnak a szemükben, és úgy tartják, a feketék foglalkoznak leginkább a spiritualitással, ezotériával is. Szerintük ezzel együtt melankolikusak is, és ők teszik ki a pszichológushoz járók zömét. Merészséget és erotikát sugároznak. A férfiak bomlanak értük. Éppen úgy, mint a szőke cicuskákhoz! A feketékkel társított ördöngös vonásokkal ellentétben ők az angyali lények, akik a férfiakban fellobbantják a védő ösztönöket. A közhiedelemmel ellentétben nem buták, sőt: köztük van a legtöbb ügyvéd, orvos és politikus.  A vörösök viszont inkább ösztönlények, dögösek, csábítóak, titokzatosak, veszélyesek. Csak az emberiség két százalékának adatott meg a természetes vörös szín, de szinte minden nő kipróbálja egyszer. Az ókor óta  a prostituáltak kedvenc választása, utalva a bennük élő tűzre. Nagyon kreatívak a vörösek, viszont öntörvényűek. De a barnák – a többség – se szomorkodjon! Ők állandóságot, békét árasztanak a környezetük felé, kiegyensúlyozottak, mindenki hozzájuk fordul menedékért. A férfiak bár a feketékért, szőkékért, vörösökért őrülnek meg, végül egy barnát választanak társnak. Állítólag ők a leghűségesebbek is, de hát az ezoterikus „logika” szerint ez valahol természetes: örüljenek, hogy nekik is jutott valaki.

Fajgerné:

Szexuális életünk megjelenésétől kezdve a terhesség lehetőségétől kell rettegnünk és védekeznünk kell, nehogy nem tervezett terhesség jöjjön létre. De mi történik akkor, ha tervezzük a terhességet és hónapokon, éveken át nem jön létre? Hiába várod az Angyali üdvözletet, elmarad. Meddő a házasság, ki a meddő? Mi a megoldás ilyenkor? Örökbefogadás?

Én: Hajslágerlista – Top10

Lady Gaga: „I’m my hair.”

Omega: „Gyöngyhaj azóta ég/Mély tengerben él”

Illés: „Az ész a fontos, az ész a fontos, az ész a fontos, nem a haj

Deák Bill Gyula: „Hosszú, fekete haj, sukár ez a csaj”

Zámbó Jimmy: „Szép volt kibontott hajjal.” (Ő is szép volt így…)

Varga Miklós: „Dús hajába tép a szél…

Charlie: „Bodros hajad a szélben…”

P. Mobil: „Elkopik a bőrnadrág / A hosszú hajat levágják / Meghíznak a rockerek /Akkor is ilyen leszek”

KFT: „Buta lány vagy Elisabeth, de szép a hajad”

Trabant: „Neon alatt tépem hajad / Egy tincs a kezemben marad”

Fajgerné:

Egy januári nap sírva mentem a meddőségi központba, mert pecsételő vérzésem volt, aminek nem kellett volna lennie és tudtam, hogy a körülbelül már 78. terhességi tesz is negatív lesz. Minden reményem elszállt. Pedig már a közmondások segítettek a kitartásban: Remény hal meg utoljára!

Ami késik nem múlik! Türelem rózsát terem! A sok csalódás, vetélés és sikertelen beültetések megviseltek, pedig mindig nagy reménnyel ültem be a nőgyógyászati székbe az Isteni orvosi lámpa fényébe.

false

Én: Egyre kevesebb haj

A haj ritkulása, a kopaszodás igen gyakran betegség jele is. Más a férfias és más a nőies kopaszodás folyamata, és más, ha valami belső baj miatt kezdjük elveszíteni hajunk egy részét. De a hajvesztés nemcsak kemoterápia és betegségek következtében történik meg, hanem egy természetes folyamat része is. Hajkoronánk harminc éves korunk körül kezd el ritkulni, az őszülés pedig az ötvenes éveinkre jellemző, de sokaknak már jóval korábban elindul ez a folyamat. Az első ősz hajszálamat 27 éves koromban fedeztem fel, a berlini repülőtéren, amikor a féléves ösztöndíjam után hazafelé tartottam. Kezdődik az öregség – gondoltam akkor. És azóta egyre tart.

Fajgerné:

Leadtam a vizeletem. A váróban már szinte kitéptem az összes hajam. Az asszisztensnő kijött, és mint Gabriel Arkangyal meghozta a jó hírt, hogy pozitív a teszt és vér sincs a vizeletemben, tehát valószínű nem vetélek el. Repdestem az örömtől, szállt a hajam. Gábriel arkangyal bekopogtatott hozzám!

Végre meghúzhatom azt a gólyát! A hosszú hajamat éveken át díszítő rózsák lehullottak, amikor egy performance közepette, a nézők segítségével levágtam a hajam, melyből parókát készítettem. Így őrzöm meg gyönyörű hajamat, a fiatalságomat, az anyaság előtti állapotomat, a várakozás szimbólumát! Most hogy már több, mint egy éve levágták a hajamat, újra növesztem. Úgy döntöttem, fogadalmam újra megteszem és a mai naptól újra addig növesztem, míg Juliskának kistestvére lesz.

Fajgerné munkái jelenleg itt láthatóak:

December 4.- január 22. Rendezetlen nőügyek, ICA-D. Kortárs művészeti Intézet-Dunaújváros

December.5.- december 30. Új Keresztmetszet, Bunkergame

December 9. - december 18. Terítve, Latarka

Deceber 16.-20. Patron, Studio Galéria

Figyelmébe ajánljuk