Szép pénz: 27 milliót adott Ungvári Tamás két könyvének kiadására a Miniszterelnökség

  • - urfi -
  • 2017. január 24.

Könyv

„Nem lettem és nem is leszek labanc” – reagált a szokatlanul bőkezű támogatás hírére az író.

Az Átlátszó talált rá arra a miniszterelnökségi dokumentumra, amely a tavaly július–szeptemberben kötött támogatási szerződéseket tartalmazza. A kedvezményezettek között szerepelnek egyetemek, önkormányzatok, építész- és mérnöki kamarák, de előfordulnak irodalmi és könyvkiadási tételek is. Szőcs Géza miniszterelnöki tanácsadó például 68 milliót kapott a költészeti díjára és az általa vezetett PEN Club programjaira, a HVG Kiadói Zrt. pedig 10 milliót a rangos művészeti folyóirat, a Műértő 2016. évi számainak megjelentetésére.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ungvári Tamás író, irodalomtörténész, műfordító, dandy, továbbá az ATV közéleti beszélgetéseinek gyakori vendége. Az ő két könyvének kiadására ugyanitt 27 milliót ítélt meg a Miniszterelnökség, amely kiugróan magas összegnek számít ezen a területen. Az Átlátszó forrásai azt emelik ki, hogy „egy átlagos terjedelmű, 1-2 ezer példányban kinyomott, átlagos minőségű könyv bekerülési költsége honoráriummal sem haladhatja meg a kétmillió forintot, reális viszonyok között az összeg közelebb áll az egymillióhoz”. De ha az állami támogatások felől közelítünk, még szembetűnőbb a különbség. Az NKA legutóbb megszavazott, egy-egy könyv megírására szóló alkotói támogatásai 300 ezer és egymillió forint között mozognak. Ugyanez igaz a könyvkiadási kollégium támogatásaira, amelyek között csak nagy ritkán találunk egymilliónál magasabb összeget. A legutóbbi, tavaly decemberi döntések messze legnagyobb nyertese az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának pályázata volt, amely Király Erzsébet és Papp Júlia Magyar művészet a 19. században című monográfiájára nyert 3,5 milliót.

Ezekhez az összegekhez viszonyítva a két könyvre jutó 27 millió valóban meglepő, különösen akkor, ha hozzátesszük, hogy a Kaland és gondviselés, valamint A regény és az idő nem új művek, vagyis a Scolar Kiadó korábban már megjelent könyvek átdolgozott kiadására kapott ekkora támogatást. Az Átlátszó kérte a kiadót, hogy hozza nyilvánosságra, pontosan mire költötték a pénzt, de a kiadó igazgatója „a háromoldalú jogügyletből adódó bonyolult helyzet” miatt türelmet kért, hogy adatvédelmi szakértővel konzultálhasson.

Addig is, amíg befut a kiadó válasza, megkerestük közvetlenül Ungvárit, hogy reagáljon a hírre. Írásos nyilatkozatát teljes terjedelmében közöljük:

A Scolar Kiadó szerencsésen pályázik számos kiadványának támogatására. Az elmúlt hét évben huszonkét, munkásságomhoz köthető könyvet adott ki, egyetlen kivétellel minden külső támogatás nélkül. Nekem egyébként sincs szerencsém a támogatásokkal. A Felperzselt ország című könyvem megírására a Civil Alap pályázatán elnyert támogatási összeget egészében fizettem vissza, mert kicsúsztam a határidőből. Ami pedig a Kaland és gondviselés, valamint A regény és az idő átdolgozott szövegének újrakiadását illeti: mindkettő tudományos anyag, másfél ezer lábjegyzettel, hivatkozással, kb. ezeregyszáz oldalon. A magas kiadási költséget és honoráriumot az életmű gondozója, a kiadó számításai alapozták meg. Az Átlátszó még azt is sugallja, hogy ezzel a Fekete György–Szőcs Géza–Kerényi vonzáskörébe kerültem. Ennek cáfolatául olvashatta volna legutóbbi könyvemben a fentiek bírálatát, mely a támogatást megelőzően jelent meg a nyilvánosságban. Nem lettem és nem is leszek labanc, ám olyan baloldali sem, amelyik revolver-újságírásban gyakorolja kurucságát.

Figyelmébe ajánljuk