Esemény

40. KépregényBörze

  • - kg -
  • 2019. április 14.

Könyv

„6 inches?” „Fogalmam sincs.” „Nincs karja sem.” „Nem baj, de csak egy ezres volt.”

Le mernénk fogadni, az egyetlen hely, ahol pironkodás nélkül, sőt, a másik ember iránti bajtársiassággal lefolytatható egy ilyen beszélgetés, az a képregénybörze. Volt szerencsénk látni, hogyan csinálják ezt a nagyok: a New York Comic Con érzékenyítő tapasztalatnak sem utolsó, mert míg befelé menet még megmosolygod a Wonder Womannak öltözött kisnyugdíjast, kifelé jövet már teljesen természetes, ha szembejön egy középkorú, két lábon járó űrhajó.

A Madách gimiben megtartott vasárnapi képregénybörze, ha méreteiben nem is vetekedhet az amerikai nagytestvérrel, hangulatban (lázas érdeklődés, tüzes gyűjtőszenvedély, a nagy fogás izgalma, a nerdség büszke vállalása, plusz egy cinikus újságíró) semmiben sem marad el a Barcsay utcától nyugatabbra eső dzsemboriktól. Utóbbiak ráadásul mit sem tudnak Nemere István kiterjedt, a képregény műfaját is felölelő munkásságáról (A Triton gyilkosságok füzete lerázhatatlanul követett minket teremről teremre, még a fizikaszertárba is), és a világnak csak ezen a pontján kerülhet egymás mellé a Filmsikerek képregényváltozata sorozatból a Kobra és a Malom a pokolban, azaz Stallone és Moldova. Arra sajnos nem kaptunk magyarázatot, hogy a James Bond Magazin antik borítóján miért Alain Delon kigyúrt mása szerepel Rambo-pózban, miként arra sem, hogy a Hitler’s Cocain című korhatáros mű (német kiadás) leg­ele­jén maga a szerző, Rand Holmes néz-e ránk egy kádban fekve. Ennyi megválaszolatlanság után ideje visszatérni a 6 inches kérdésre. A megoldás természetesen egy ’83-as Jabba-figura.

Madách Imre Gimnázium, Budapest, március 10.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.