50. Berlinale: Ezüst Medve a málnásban

  • Nagy Elisabeth
  • 2000. március 2.

Könyv

A félszázados születésnap, no meg a millennium vadiúj helyszínen, a Postdamer Platzon köszöntötte a Berlinalét idén. Új mozit is avattak, amiről azt kell tudni, hogy nemcsak sok vendég, de a nagy Leo is elbotlott a lépcsején egyszer. A jelképes gesztusok itt nagyjából véget is értek, nyilván nem akartak eredetietlenek lenni a még élő Arany Medve-nyertesek meghívásával, miután Cannes-ban nemrég elsütöttek már ilyet.
A félszázados születésnap, no meg a millennium vadiúj helyszínen, a Postdamer Platzon köszöntötte a Berlinalét idén. Új mozit is avattak, amiről azt kell tudni, hogy nemcsak sok vendég, de a nagy Leo is elbotlott a lépcsején egyszer. A jelképes gesztusok itt nagyjából véget is értek, nyilván nem akartak eredetietlenek lenni a még élő Arany Medve-nyertesek meghívásával, miután Cannes-ban nemrég elsütöttek már ilyet.

Csak Michael Cimino Szarvasvadászának különvetítésével adtak a nosztalgiának, a film anno nagy összezördülésnek volt okozója az oroszokkal, ha ez bármit megmagyaráz. Ha már nosztalgia, emlékezzünk csak vissza, épp 25 éve Mészáros Márta nyerte a fődíjat az Örökbefogadással. Új filmjét is szívesen láttuk volna az idén. Hazánk a versenyben csak rövidfilmmel vett részt (Cakó Ferenc: Vízió), a többiek a Panoráma szekcióban futottak. Berlinben járt többek között a filmszemledíjas Gödrös Frigyes és főszereplője Eperjes Károly a Glamourral, meg Pados Gyula, aki már egy ideje Angliában operatőrösködik, legutóbbi munkájával, a Terence Gross rendezte Hotel Splendiddel. Viszont jövőre hazánkat is felkérték, hogy vegyen részt a Média II által létrehozott Shooting Star programban, holott egyelőre nem is vagyunk tagja ennek a szervezetnek.

A program

keretében már harmadszor hívnak meg másfél tucat saját hazájukban már ismert fiatal színészt, és vetik őket producerek elé. Marozsán Erika és a Szomorú vasárnap németországi sikerének lehet némi szerepe ebben.

Életműdíj kettő jutott, Jeanne Moreau-nak a sokadik, Robert De Nirónak úgyszintén, utóbbi valószínűleg már unhatja is, mert el se fáradt érte. Denzel Washington viszont könnyekig hatódott a tapstól, amivel a közönség Hurricane című filmjét köszöntötte, az ártatlanul elítélt bokszvilágbajnokról, akiről a maga idejében még egy Bob Dylan-dal is született. Julianne Moore-nál az idén valószínűleg senki nem dolgozott többet, öt filmet forgatott, közöttük a Magnoliát,A kapcsolat végét és az Ideal Husbandet. A fesztivál nagydíját mellesleg éppen a háromórás Magnolia kapta. Paul Thomas Anderson (Boogie Nights) harmadik filmje szerkezetileg kísértetiesen emlékeztet a Rövidre vágvá-ra, de a Boldogságtól ordítaniból vett áthallásoktól sem mentes, legfeljebb a békaesőt említhetnénk nóvumként. Üdítő volt ellenben viszontlátni Tilda Swintont egy újabb feminista állásfoglalás helyett egy félig kívülállókkal megdobált stúdiófilmben, mint a Part. A rajta kívül még Robert Carlyle-t, Virginie Ledoyent és az először Ewan McGregor-mentes Danny Boyle-t egyesítő stáb Leonardo Di Caprio mögött sorakozott fel csak úgy mellékesen, amit az előrecsomagolt sajtókonferencia kellemesen illusztrált. Bár megadatott, hogy jó ideig szemben ülhessek Leóval, őszintén szólva más hírességekkel ellentétben így utólag semmit sem tudok belőle felidézni, míg egyébként előttem van Christian Bale szép keze, Chloe Sevigny magas nevetése vagy

Wenders korgó gyomra

A rend kedvéért tudnivaló, hogy a versenyben 21 film volt, további 11 a főprogramban, illetve kb. 40-40 a Panoráma és Fiatal film szekcióban. Persze, ha közben interjúalanyt is kell hajkurászni, még nehezebb teljesíteni a napi kvótát. Milos Forman-interjú még így se lett. A három évvel ezelőtti fődíjas (Larry Flynn) a Man on the Moonnal tért vissza: egy újabb életrajzi film. Andy Kaufman komikus szerepében Jim Carrey, feleségéében az újabban Forman-favorit Courtney Love, de az R.E.M.-nek is több köze van hozzá egy véletlen egybeesésnél (mármint egyik számuk és a film címe között), így Michael Stipe is tiszteletét tette Berlinben. Formant ezúttal rendezőként tüntették ki, ami nem lehetett akkora meglepetés számára, mint mikor a sajtóértekezleten a Happy Birthdayjel köszöntötték az újságírók.

Kellemes meglepetést szerzett az új Oliver Stone-film Al Pacinóval (Any Given Sunday), ami a szokásos háromórás terjedelemben ezúttal az amerikai fociról derít ki disznóságokat, Cameron Diaz pedig isteni benne, mint mindig, csak most közben ellenszenves is. Az Amerikai Psychóból is film született végül, talán jót tett neki, hogy Leonardo egyszerre megelégedett egy kultregény-adaptáció főszerepének eljátszásával. Végül nem kapta meg a legsúlyosabb korhatár-besorolást, mivel a rendező, Mary Harron (I Shot Andy Warhol) kivette belőle a bizottság által egyedül kifogásolt beállítást, amely a főszereplő (Christian Bale) lélektelen szeretkezését mutatja két prostituálttal. Amúgy sajátos humor jellemzi, és jól stilizálja a korai kilencvenes éveket.

A különdíjas

The Road Home (Zhang Yimou) egy monumentális love story, érzéki és giccs közeli alakításokkal teli, ám a 18 éves kínai lány és a falujába érkező új tanító története képes az óvatlan nézőt akár könnyekig meghatni.

Wim Wenders (lásd MaNcs, február 17.) új filmje azonban alighanem csak a zsűrit hatotta meg, olyannyira, hogy hangos felhördülés köszöntötte a mű Ezüst Medve-díját. Értékelhető jellemek helyett Wenders a Sonyval együttműködve digitális verziót is prezentált, és az új U2-videót is ezzel a technikával fogja forgatni. Reméljük, a sok PR-kurzus közben nem felejtett el rendezni végleg.

Nagy Elisabeth

(Berlin)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.