KÖNYVMELLÉKLET

A valóságfüggő beteg

Tódor János: Menekültek, csicskák, közmunkások – Nemzeti konzultáció hét tételben

Könyv

A szerző elmegy az ápolási otthonban tisztázatlan körülmények között meghalt férfi temetésére. Kiderül, a gyászhuszárokon kívül ő az egyetlen búcsúzó.

Közel hajol a halotthoz, és naturalista leírást ad róla. Nagy részletességgel megírja a pénzbehajtó feljegyzéseit. Sorra veszi a putrifelszámolások abszurditásait és eredménytelenségét, megmutatva, milyen belső ellentétek és ellentmondások sokaságát szüli egy jó szándékú, de végig nem gondolt intézkedés. Bepillantást ad a felszabadítatlan rabszolgák, a „csicskák” életébe; leírja, hogy a rendőrség és a jog az esetek többségében miért kevés az ügyek kibogozásához. Bemutatja a közmunkások több mint kiszolgáltatott világát is, azt a közeget, ahol a munkavezető szájából elhangozhat ez a mondat: „Szappant kéne főzni belőletek, de még annak sem volnátok jók!” Körbejárja az „érpataki modellt”, a hírhedt Szálasi-hívő polgármester ámokfutását és kései bukását. Elemző aprólékossággal ír az elmúlt évek közbeszédében gyakran szereplő menekültkérdésről.

Tódor János, lapunk egykori szerzőjének új könyve az elmúlt tíz év témáiból merít. Az írások többsége, ha rövidített formában is, de megjelent már például az ÉS-ben, a Kritikában, az Átlátszó.hu-n. Az újságíró tizedik kötete is provokatív, hiszen a valóságról szól, hét tételben mesélvén el, hogy van egy másik, olykor alig látható Magyarország. Ez a lesüllyedt, szegénységgel, kiszolgáltatottsággal, bűnökkel, mocsokkal és segélykiáltással telt Magyarország azért sem látszik, mert sok esetben behunyjuk a szemünket; nem akarunk komfortzónánkból kilépni és meglátni, hogyan tengődnek egész vidékek és emberek ebben a hazában.

A kötet legfőbb erénye éppen ez a sötét tónusú valóságábrázolás. Tódor valóságfüggő, oda- és lehajol, megnéz, megvizsgál, megkérdez, meghallgat, leír, elemez mindent és mindenkit, aki/ami neki érdekes, fontos. A könyv szerzője és szerkesztői, ha jelképesen is, kesztyűt dobtak a hivatalos Magyarországnak: erről a hét témáról kellene Nemzeti Konzultá­ciót tartani.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a mögöttünk hagyott önkormányzati választáson az „érpataki modell” bukott atyját, Orosz Mihály Zoltánt Nagykállóban a szavazók nagy többséggel beszavazták a helyi testületbe. Így válik még kétségbeejtőbbé a Tódor János bemutatta világ.

Dodeskaden Kiadó, 2019, 282 oldal, 2650 Ft

 

Figyelmébe ajánljuk