„Akkor Petőfi pedofil volt?” – Margócsy István és Nyáry Krisztián összecsap

  • narancs.hu
  • 2013. november 6.

Könyv

A szigorú irodalomtörténészt és a sikeres szerzőt egy asztalhoz ültette a Narancs. Ízelítő a holnap megjelenő parázs vitából: Margócsy szúr, Nyáry véd. De mi az igazság? Tényleg meleg volt Kölcsey?

Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyvei meglepően sikeresek, a most megjelent második kötet pedig vihart is kavart: Kölcsey posztumusz coming outjától hangos a sajtó. Margócsy István irodalomtörténész, a 19. századi magyar irodalom avatott ismerője azonban nemcsak Nyáry egyes történeteit, de már a megközelítés módját is éles kritikával illeti. „Ugyanis nincs bizonyító erejű anyagod, és a rendelkezésedre álló dokumentumok referencialitását és igazságértékét sem tudod bemérni. Nem lehet megállapítani egy százéves szerelmes levél igazságtartalmát vagy őszinteségét. Ma sem tudhatjuk, hiába rágódik rajta százötven éve a kíváncsi közönség és egy sereg irodalomtörténész, mit érzett Petőfi a Cipruslombok Etelkéje iránt. Szerelmes volt-e belé, és ha igen, akkor Petőfi vajon pedofil volt-e?” – mondja Margócsy. Nyáry viszont azt mondja: „Tudományosságot kérsz számon egy könyvön, aminek nem ez a célja és a funkciója. Ezek szórakoztató írások.”

A vitatkozós interjúban aztán rátérnek az aktuális témára: meleg volt-e Kölcsey, vagy sem? Margócsy szerint lehetetlen ezt ma megállapítani, Nyáry viszont azt mondja: ő sohasem mondta Kölcseyről, hogy homoszexuális. De akkor mit mond? És miért terjedt el a Himnusz szerzőjéről, hogy meleg?

A teljes interjú a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható.

Figyelmébe ajánljuk