JÁTSZÓTÉR - Könyv

Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős

Könyv

Bátorít a nehéz helyzetekben a tanmesének is beillő elbeszélés, amelyben egy apró termetű lény, a Mumus névre hallgató házi rém segédkezik a félelem kezelésében. Holli, mint ahogy az természetes, eléggé izgul az iskolai fellépés előtt, már-már azt fontolgatja, hogy ő bizony nem áll színpadra. De aztán szinte a semmiből előterem a kis varázslény, és az ősembertől kezdve a saját példáin keresztül okítja a kislányt, miért fontos és hasznos érzés a félelem. Mesebeszéd lenne azt hinni, hogy egy-egy történettől csak úgy tovatűnik a félelem, így e mesekönyv is gyakorlatok, stresszűző légzéstanulás, némi serkentő izommunka meg egy kissé bugyuta bátorságinduló segítségével kezeli a feszült helyzetet. Al Ghaoui Hesna felnőtteknek szóló Félj bátran című könyve után a gyerekeknek is átadja azt a fontos tudást, miért nélkülözhetetlen érzés a félelem, mit jelent félni, miért nem baj, ha az emberek tartanak bizonyos dolgoktól, mit jelent az igazi bátorság, és így tovább. Kevés (bár egyre több) mese szól negatív érzések, tulajdonságok kezeléséről, azok megéléséről, éppen ezért a haditudósítóként ismert szerző gyerekeknek szóló könyvötlete hiánypótló. Felnőttszemmel a nem túl ügyes, saját rajzokkal illusztrált történet kevés akció során, rémesen egyszerűen, már-már unalmasan és zavaróan didaktikusan beszél egyébként nagyon fontos dolgokról: emlékezteti a szülőket a példamutatás és a zsigeri reakciók meghatározó mivoltára, miközben magabiztosságra, nyitottságra, empátiára nevel.

Bookline Könyvek, 2018, 72 oldal, 2999 Ft

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.