A buzizás Amerikában – Chuck Palahniuk, a Harcosok klubja írója

Könyv

Nagyban készül a Harcosok klubja folytatására, de először még mással – gonzóerotikával és slash fictionnel – sokkolja Amerikát. A világhírű írót a gépekhez fűződő erotikus vonzalmairól és a kormányzati szintre emelt magyar „buzilobbizás” amerikai lehetőségeiről is kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Azt mondta, a következő regénye maga lesz a gonzóerotika. Ez elég jól hangzik, de tulajdonképpen mit jelent?

false

Chuck Palahniuk: Az írott erotikával két alapvető baj van. Vagy túlságosan is elvész az explicit részletekben, vagy – és ez a másik véglet – mintha egy vazelinnel bekent lencsén keresztül láttatná a világot. A gonzóerotika e két véglet közé esik, a két stílus keveréke. Elmondom gyorsan, mit képzeljen maga elé; egy szexuálisan részletgazdag regényt, mely egy széplelkű románciparos eufemizmusaiba van csomagolva. Mindehhez pedig még vegye hozzá a manapság oly divatos szexuális egyenjogúsdi politikailag korrekt szóhasználatát.

magyarnarancs.hu: Honnan az ötlet?

CP: A gondolat egy írókurzuson fogant meg, kezdők okítása közben. Megfigyeltem, hogy sokan közülük alig várják, hogy papírra vessék szexuális abúzusuk történetét, s bár semmi írói jártasságuk, durr bele, nekirontanak a témának. Az így született történetek a szerzői szándékkal épp ellentétes hatást érnek el: a kezdetleges megfogalmazás és a nagyon is mély, személyes drámák sajátos keverékei rendkívül komikus hatást keltenek. Na, pontosan ez a gonzóerotika: a szexuális aktus – történjék mindkét fél beleegyezésével vagy erőszakkal – csapnivaló íráskészséggel, de őszinte hangon való megörökítése.

magyarnarancs.hu: Mit tart A szürke ötven árnyalata által fémjelzett mommy pornról mint irodalmi irányzatról?

CP: Hol van már a mommy porn! A barátnőim között most épp a slash fiction (rajongók által írt történetek azonos nemű popkulturális ikonok – Starsky/Hutch, Kirk/Spock stb. – meleg kalandjairól – a szerk.) a menő. Nem csak olvassák, de írják is ezeket a perverzebbnél perverzebb történeteket. Sok közülük olyan perverz, hogy a leírtakat egyszerűen képtelenség lenne a valóságban fizikailag megvalósítani. Mivel a fiatal lányok mostanában odavannak a slash fictionért, azt gondoltam, hogy a hamarosan megjelenő, Beautiful You című regényemmel a hagyományos olvasóközönséget is megismertetem ezzel a műfajjal. Annyira komolyan vettem a küldetésem, hogy eredetileg a Twilight Cave Bear Wears Prada címet akartam adni a könyvemnek, mégpedig azért, mert rengeteg mindent emeltem át ezekből a chick lit (csajirodalom) klasszikusokból, majd annyi szexszel nyomtam tele őket, amennyire csak tőlem tellett.

false

magyarnarancs.hu: A Beautiful You a szexuális játékszerek és segédeszközök világában játszódik. E téren mik a személyes kedvencei?

CP: Nem izgatnak különösebben a szexuális játékszerek. Ez alól csak az emberek a kivételek. Számos olyan embert volt módom ismerni, akik csodálatos szexuális játékszerekké váltak, természetesen önként és örömmel. A szexuális játékokkal csak a macera van; használat után el kell mosni őket, és ez felettébb fárasztó elfoglaltság. A szexpartnerek viszont, legalábbis a legtöbbjük, maga intézi a tisztálkodást.

magyarnarancs.hu: Spike Jonze legutóbbi filmjében egy férfi beleszeret a számítógépén futó operációs rendszerbe. Érzett hasonlót gépek iránt?

CP: Az első autóm ébresztett bennem ilyen érzelmeket. Egy 1977-es, élénkzöldre festett Mercury Bobcat. A jövőt, a szabadságot, a felnőtté válást jelképezte. A legtöbb ember ugyanezekért szeret bele az első autójába.

false

magyarnarancs.hu: Olvasóként hogy áll az erotikus irodalommal?

CP: Az írott szó nem izgat fel. A szavak csődöt mondanak a szexuális gyönyörök leírásában. Így van ez a filmek többségével is. A könyvek és a filmek legfeljebb odáig jutnak, hogy valami silány paródiáját adják a valós élménynek. A gonzóerotika viszont elismeri ezt a szomorú törvényszerűséget. Az  erotika, akár filmen, akár írásban, egyetlen dologra képes – a legjobb esetben is megnevetteti az embert.

magyarnarancs.hu: Pornófilmben sem ismer kimagasló alkotásokat?

CP: A pornó, ugye, nem a művészileg kreatív megoldásairól híres. Ugyanazt a megnyugtató érzést adja, mint például Thomas Kinkade festményei. Ugyanahhoz a kielégüléshez vezetnek, legfeljebb más-más utakon. Csak semmi kurfli, semmi meglepetés! Ezzel együtt rajongok a hatalmi játszmákról szóló pornográf narratívákért. A doktor kontra páciens, a felöltözött művész kontra aktmodell, a tanár kontra diák felállásért. Az erőviszonyok megfordítása ezekben a helyzetekben az egyetértés és az alávetettség olyan helyzeteit járja körül, amit már Foucault-nál is nagyon szerettem. A jó öreg Foucault nagyon bírta volna a neten fellelhető pornós hatalmi narratívákat.

Thomas Kinkaid: The Light of Peace

Thomas Kinkade: The Light of Peace

 

magyarnarancs.hu: Milyen címkét akasztanak a leggyakrabban a nyakába?

CP: Azt, hogy nőgyűlölő vagyok. Pedig a férfi szereplőim sokkal több fájdalomnak és terrornak vannak kitéve. Ha egy nő szenvedését ábrázolom, rögtön szörnyetegnek kiáltanak ki. Ha viszont egy férfi szenved, ráadásul sokkal durvább módon, egy mukkanást sem hallani, a kutya sem figyel fel rá. Bolond világban élünk.

magyarnarancs.hu: Ha lehet, Magyarország a bolond világok közül is kiemelkedik: nálunk a miniszterelnök bizalmi embere mindenféle következmények nélkül buzizhat. Ugyanez Amerikában mit vonna maga után?

Chuck'n'duck

Chuck’n’duck

 

CP: Minden intelligens amerikai a kezébe temetné az arcát szégyenében. Ha nálunk Amerikában valaki számot akar adni mélységes tudatlanságáról, a félelmeiről, a gyengeségéről és a benne lakozó zsigeri gyűlöletről, ezt a leggyorsabban úgy tudja megtenni, ha buzizik vagy niggerezik.

magyarnarancs.hu: A felolvasóestjein a Zsigerek című írásán szoktak a legtöbben rosszul lenni. Született azóta ehhez fogható írása?

CP: A tavalyi körutamon egy új sztorit, a Zombi című írásomat is bevetettem. Hangos zokogás lett a vége. Csodás élmény volt. Mégis csak örömtelibb megnevettetni vagy megríkatni az embereket, mint ájulásba kergetni.

magyarnarancs.hu: Legutóbb azt mesélte, hogy az utolsó valódi Fight Clubot, ami a Harcosok klubja-film és -regény miatt alakult, informatikusok hozták létre valahol a Szilícium-völgyben. Azóta nyíltak újak?

CP: Sajnos egy sem. Szívből remélem, hogy a gonzóerotika és a Beautiful You-ban leírtak valami hasonló mozgalmat fognak indítani.

false

magyarnarancs.hu: Hol tart a Harcosok klubja képregényben tervezett folytatásával?

CP: A Dark Horse Comics fogja kiadni. Hamarosan, a San Diegó-i Comic-Conon jelentik be a részleteket. Ott lesznek velem a képregény készítői, de a Harcosok klubja rendezője, David Fincher is csatlakozik hozzám a pódiumon. Az egyes részek 2015-ben, havonta fognak megjelenni, 2016-ban pedig egy kemény fedeles könyv formájában jön ki az egész. Ennél többet pillanatnyilag nem mondhatok.

Véres tavalyi interjúnk Chuckkal itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk