Könyv

Antal Balázs: Vad

  • Bán Zoltán András
  • 2018. február 11.

Könyv

A manapság sikeresen cukrosodó irodalmunkban üdítően borostás ez a sok undorral teli vékony kötet. A cím nem csapja be az olvasót, valóban vad, durva, olykor trágár verseket kapunk az arcunkba. Antal Balázs litániaszerűen, sötét pátoszú felsorolásokban adja elő, mi bántja ebben a világban, pontosabban ebben a hazában. És ilyenkor sem kamuzik: a Magyar remény és a Másfélmillió lépés Magyarországon című versek világosan elárulják, hol járunk és élünk, és a Találkozás a régivel című faluversben ilyen snitteket olvashatunk: „fickósan kivágott takony turha köpet / hányadék vér húgy fos pocsolyái / szájba vert rossz geci amit kiokádtak”. A gazdáim verse egy kutya emelkedett, mocskolódásaiban is nemes zengésű monológja, aki így summázza életét: „nem akarom már hogy tovább etessenek / azt mondom magamban hogy inkább rugdosnának / és szeretném ha hagynák hogy végre megdögöljek”. E sprőd ódák, úgyszólván rozsda rágta ógörög kardalok Füst Milán és Tar Sándor találkozásai a szemétlerakóban. Nem kívülálló szól itt, hanem a régen meddőhányóra lökött magyar szolidaritás rossz modorú énekese: „mit tegyek ha egyszer / ezeken a lepusztult utcákon nőttem fel / ha egyszer itt vagyok otthon”.

De van más hang is, a mindössze 10 soros Sziszüphosz a korai Tandori szürrealista filozófiai tréfái­nak nívóján áll.

Ám a sok szenvedés felmutatása ad némi vigaszt is, bár reményt nem; egészében az olvasó azt érezheti, mint a kötet egyik megalázott magyar kórusa: „az első pohár fanyar, összehúzza a szájuk / de a harmadiktól már nem keserű // nem keserű”.

 

Műút-könyvek, Miskolc, 2017, 80 oldal, 2000 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.