Könyv

Arne Dahl: Misterioso

  • Pap Vera-Ágnes
  • 2013. május 18.

Könyv

"Minden krimiírónak évente újra kellene olvasnia a Macbethet" - mondja Jan Arnald svéd író és újságíró, aki Arne Dahl álnéven jegyzi világszerte ismert thrillereit. S bár a Misterioso - a tizenegy kötetes Intercrime sorozat nyitódarabja - nem szárnyal éppen shakespeare-i magasságokba, a skandináv detektívregény hagyományai szerint erős társadalomkritikát bújtat a ponyvába.

A 90-es évek közepének Svédországa nyakig áll a slamasztikában: a gazdasági recesszió, bankválság, a bevándorlók mellett az orosz maffia is megérkezik. Ráadásul az üzleti elit tagjait módszeresen mészárolja valaki. A kiemelt fontosságú üggyel egy különleges egység foglalkozik: ők az A-csoport, persze csupa problémás múltú, megszállott és szabálytalankodó rendőr. Ebbe a csapatba kerül be Paul Hjelm, a középszerű nyomozó, akinek a munkánál előbbre való volna a családja, de egy szakmai baklövés és a napilapok hőst faragnak belőle.

A szerző borúlátó megközelítésében átrendeződő világ tárul fel. A prosperáló svéd társadalomnak leáldozott, a "régi vágású piti bűnözők csak ámuldoznak" a vasfüggöny mögül importált korrupció láttán. Albán túszejtő, szomáliai takarítónő és dél-amerikai rendőr: igenis, van migrációs probléma. Az üzleti élet befolyásos szereplői egytől egyig perverz gazdasági csalók; a rendőrség a bürokrácia és túlkapás melegágya.

Dahl a szerteágazó történet szálait értő kézzel szövi össze, filmszerű snittváltásokkal fokozza a feszültséget. Néha ugyan megfeneklik a történet a sztereotípiákon, a bő lére eresztett didaktikus eszmefuttatásokon, de az ironikus hangnem és a kiváló jellemábrázolás továbblendíti a csavaros történetet. S legalább megtudtuk, hogy "a társadalmi normát" még a világ egyik legdemokratikusabb országában is a "heteroszexuális, középkorú, teljes munkaidőben dolgozó fehér bőrű férfiak képezik".

Fordította Papolczy Péter, Scolar, 2013, 429 oldal, 2950 Ft

Figyelmébe ajánljuk