Könyv

David Benioff: Tolvajok tele

  • - sepi -
  • 2014. július 27.

Könyv

Egy nagydumás kozák és az élet dolgaiban nála jóval tapasztalatlanabb elbeszélő katonai parancsra egy tucat tojást keresnek a nácik által ostromlott Leningrádban - a másik lehetőségük egy vakrandi a kivégzőosztaggal. A Trónok harca forgatókönyvírójának második regénye az európai groteszk és a lekerekített hollywoodi mesemondás határsávjába illesztett háborús felnövéstörténet (legközelebbi rokona talán az Éjfélre kitisztul Whartontól). Az a típusú sztori, aminek filmverziója később jó esélyekkel indul az Oscar-díjért.

A többszörösen keretezett elbeszélés - a Maus mintájára a háborút megélt nagyapa mesél unokájának, aki lejegyzi a történetet - reflektálttá teszi a regény olykor horrorba (orosz kannibálok és szadista nácik), máskor romantikus kalandfilmbe illő túlzásait: Benioff álmemoárja valójában a populáris kultúrában az orosz fronthoz kapcsolódó toposzokból szerkeszt masszív tablót. Ebből fakadóan a kötetet - főképp az első felét - laza, de változatos epizódfüzér uralja, amit az erőteljes, a kamaszos szentimentalizmust kesernyésen szatirikus szókimondással vegyítő írói nyelv tart egyben. A szex, a költészet és a székrekedés szépségeit taglaló dialógusok következetes békaperspektívája és a heroikus fellángolásokat minduntalan kioltó banalitások megakadályozzák, hogy a történet spielbergiánus giccsbe torkolljék: mintha egy költői vénával megáldott, hormontúltengéses siheder szakértené a háborút, így épp a téma és fogalmazásmód belső feszültségétől válik a Tolvajok tele a közhelyeket meghaladó, autentikus szöveggé.

Fordította: Gy. Horváth László. Fumax, 2014, 280 oldal, 3095 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.