KÖNYVMELLÉKLET

Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén

  • - kg -
  • 2016. július 9.

Könyv

Világítótoronyban mesét kezdeni – félsiker. De azért beszéljünk a másik feléről is! A világítótorony közelében garázdálkodó szelekről például, amelyekről, csakúgy, mint a tenger hullámairól, Atlanta, a világítótorony kiskorú lakója (mellette egy apának nevezett nagykorú alkotja a torony teljes lakosságát) bensőséges tudással bír. Hála neki, egy számunkra, tengertelenek számára idegen, vizes világ alapvető alkatrészei kapnak gyorsan mesebeli neveket. Jó kis belépő ez e nedves-szeles, távoli vidékre, noha a célközönségnek belőtt gyerekek talán kissé értetlenkedni fognak a zeneiségük okán
Miles Davis vagy Ornette Coleman után elnevezett tengeri hullámokon. Ahogy P. Bori (6) is simán Csabának nevezi a Star Wars Jabbáját, úgy itt is bájos elhallások várhatók. Ebben a tornyos és felettébb dallamos világban is simán lejátszható lenne a mese, az Izlandra vetődött szerző bizonyára sokat tud a világvégi kis szigetekről és a rajtuk árválkodó világítótornyokról, de kis hőse addig nem fér a bőrébe, míg néhány tengerjáró szellemalak is bele nem keveredik a történetbe.
A szakállában egy Hilda nevű polipot rejtegető, hínárhajú szellemkapitány a mese legfőbb dísze, a Disney-nél biztos nyerő lenne egy helyes szombat délelőtti rajzfilmsorozatra, ám nincs az a bűbáj polip, iránytűszemű szellem és meseszép opálkőragyogás, mely kihúzna a bajból, ha a főhős maga nem felelne meg a világítótornyos mesék hőseivel szemben támasztott követelményeknek. Mivel kiskorú világítótorony-lakónknak mind az öröme, mind a bánata szívből jövőnek, tehát igazinak tűnik, a nagy kaland mellett pedig egy kis múltfeldolgozási-családegyesítési projekt is zajlik szemérmesen, néhány szellemalak bevonásával, igazán nem érheti panasz e több lábon – és nem csak tengerészlábat pótló széklábon – álló történetet.

Kolibri, 2016, 90 oldal, 2490 Ft

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa.