Egy bűnös város

Nelson Johnson: Gengszterkorzó

  • Baski Sándor
  • 2012. február 15.

Könyv


Várostörténeti munkákat ritkán támogatnak meg olyan hatásos marketinggel, mint Nelson Johnson Gengszterkorzóját. Az először 2002-ben publikált dolgozat újrakiadására az azonos című, Scorsese nevével fémjelzett sorozat sikere nyújtott több mint kiváló apropót. A Könyvmolyképző Kiadó, eléggé el nem ítélhető módon, gondoskodott róla, hogy a széria rajongói azonnal felfigyeljenek a kötetre: a tipográfia, a címlap és a képanyag mind az HBO produkciójából származik. Johnson könyve azonban a látszat ellenére nem adaptációs, hanem mindössze ihlető forrásként szolgált a sorozat készítői számára. A hírhedt Enoch Johnsonnal, akiről a Steve Buscemi által alakított Nucky Thompsont mintázták, mindössze két fejezet foglalkozik – a többi Atlantic City születését, fénykorát és agonizálását meséli el kronologikus sorrendben.

A szesztilalom idején (ekkor játszódik Terrence Winter sorozata) már a keleti part egyik legkedveltebb üdülővárosának számító Atlantic City szó szerint a semmiből nőtt ki alig pár évtizeddel korábban. Különleges státusát annak köszönhette, hogy Amerika és New Jersey állam törvényei a város határain belül érvényüket vesztették, a máshol illegális szerencsejáték, alkoholfogyasztás és prostitúció nem a tiltott, hanem egyenesen a támogatott kategóriába tartozott. Sehol máshol nem fonódott ennyire össze a politika és az alvilág: a várost évtizedeken át a háttérből irányító kiskirályok egyszerre voltak üzletemberek, politikusok és gengszterek.

Az Atlantic City múltját majd két évtizeden át kutató, szakmája szerint ügyvéd szerző főként rájuk, Louis „Kapitány” Kuehnle, Enoch „Nucky” Johnson és Frank „Hap” Farley munkásságára koncentrál. Stílusa irodalminak ugyan nem nevezhető, ellenben olvasmányosan és kimerítő alapossággal mutatja be a sajátos rendszer működését, érintve a tágabb politikai és gazdasági vonatkozásokat is. A Gengszterkorzó így nemcsak a máig Amerika korhatáros játszóterének számító Atlantic City hiteles története, hanem egyben tanulságos illusztrációja a politika és a korrupció (együtt)működésének is.

Fordította: Seres József. Könyvmolyképző, 2011, 378 oldal, 3999 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.