Kiállítás: Megfújták a fényes szelek (A világ egyetlen zászlómúzeuma)

  • - w -
  • 1996. szeptember 19.

Könyv

A Turks és Caicos-szigetek zászlajában egy rák, egy piros baseballsapkás kaktuszra emlékeztető tengeri növény, valamint egy kagyló bele látható bonyolult, színes mezőkbe ágyazva. A rövid ismertetőből kiderül, hogy a Turks és Caicos-szigetek orvosainak száma hét.
A Turks és Caicos-szigetek zászlajában egy rák, egy piros baseballsapkás kaktuszra emlékeztető tengeri növény, valamint egy kagyló bele látható bonyolult, színes mezőkbe ágyazva. A rövid ismertetőből kiderül, hogy a Turks és Caicos-szigetek orvosainak száma hét.

- Ilyen kicsi sziget esetében nem érdemes a kormányzóhoz fordulni. A legjobb a főminiszter - avat a titokba Balogh László múzeumalapító, zászlógyűjtő. Főállásban a Józsefvárosi Művelődési Ház gondnoka, másodállásban levelekkel bombázza Tuwalu csúcsminisztereit.

- Mit ír a borítékra, honnan szerzi meg az elnök címét? Itt van például ez a kiribati zászló.

- Régebben egyszerűen Mr. Presidentet írtam. Aztán jött a válasz, "X elnök úrnak átadtuk az ön levelét stb.", vagy egyből küldték a zászlót.

- Hogy hívják a kiribati elnököt?

- Tubuai. Címet nem kell a borítékra írni, elég az "Office Of The President", kis országokban úgyis csak egy elnöki iroda van a fővárosban. Washingtonba persze többször kellett írni; egy nagy ország lassabban levelez, mint mondjuk Kiribati. Ez az amerikai zászló még Bushtól van.

- És a khmer zászló? Mr. Pol Pot, Kambodzsa, Dzsungel?

- Akkoriban nem lehetett Kambodzsával levelezni, úgyhogy ezt egy ottani diáktól kaptam. Szihanuk viszont már elküldte az új zászlót és egy képet a családjáról. Ma már lényegesen sóherebb a világ. Ha most kezdeném a zászlógyűjtést, sokkal nehezebb dolgom lenne. Körülbelül ezer levelet adok fel évente.

A múzeumalapító nagy öröme, hogy évi egyforintos bérleti díjjal megkapta a helyiséget a Józsefvárosi Művelődési Központtól, de mint kiderül, otthon a kiállított anyag többszörösét őrzi. Megvan például az USA valamennyi szövetségi államának zászlaja, ezek itt már nem férnek el. A mai posta: New Brunswickból, Kanadából (valami Labrador-Alsó-féle lehet) érkezett meg a helyi lobogó, zárt borítékban, szívélyes kormányzói jókívánságok kíséretében.

Az őrület ´83-ban kezdődött

- Állandó vitában voltam a különböző kiadókkal, mert több ország zászlaját rosszul közölték. Persze nem kell ellenségeskedésre gondolni, inkább segíteni akartam. A Cartographiával például igen jó viszonyban vagyunk. Nehéz naprakészen nyomon követni a változásokat. Angola új zászlajából például kimaradt a fogaskerék és a machete, Mozambik viszont más elrendezésben ugyan, de megtartotta az AK-47-est, a Bilincs és mosoly című filmben látható kapát és a kinyitott könyvet. Próbálkoztam az Internettel, de nem igazán megbízható. Például nem veszik figyelembe, hogy Macedónia zászlaja megváltozott.

1995-ben bejárta a világsajtót, hogy egy 517 lakosú olasz faluban kikiáltották a hercegséget. Balogh László személyesen az uralkodót, I. Giorgiót vette célba (címzés: Seborga, Italia, Palace of the Prince).

- Ez a zászló az egyik kedvencem, igaz, négyezer forintot kért érte a herceg. Vannak még miniállamok, és nálunk is kitaláltak egy röszkei kormányzóságot. De ez a Seborga magasabb szintje a hülyeségnek.

- w -

Budapest, Szigony u. 39.

Nyitva: kedd-szerda-csütörtök: 12-17-ig, vasárnap: 11-17-ig

Belépődíj: felnőtt 100 Ft, gyerek, nyugdíjas: 50 Ft


Néhány alapvető zászlószín

Piros: mohamedán országokban a harcban elesett harcosok vére, Európában gyakran uralkodócsaládok egyik színe, világforradalom.

Zöld: Európában a remény, mohamedán területen az iszlám, Brazíliában és Sierra Leonéban az erdő.

Fehér: világegyetem, Andok hómezői (Chile).

Kék: égbolt vagy tenger (értelemszerűen), de lehet a nemzeti egység jele is (Miamar Unió).

Zöld-okker (aranysárga)-piros: úgynevezett pánafrikai színek, a legtöbb fekete-afrikai ország zászlaja ezek kombinációjára épül.

Figyelmébe ajánljuk