Harry Kemelman: A rabbi hétfőn elutazott

  • - banza -
  • 2008. szeptember 11.

Könyv

David Small, a kisvárosi korántsem csoda-, hanem konzervatív rabbi újabb kalandja majdnem a korábban megismert sémát követi: a Boston környéki Barnard's Crossing nevű kisváros zsidó hitközségében támadt súlyos, majdnem szakadással fenyegető konfliktus megoldása egybeesik a gyilkosság elkövetőjének leleplezésével. Kemelman ezúttal nagyobb dimenziókat adott a cselekménynek, a mikrokozmoszból kilökte rabbiját a nagyvilágba, elrepítette egyenesen Izraelbe, azon belül is Jeruzsálem ősi városába.

Ám állását veszély fenyegeti, a kisvárosban már meg is van a kiszemelt utóda. De Small rabbit ez mintha nem igazán érdekelné, fontosabb problémával néz szembe Jeruzsálemben, megint a hitével, mint már nemegyszer e sorozat lapjain. Egészen pontosan a szentségekrõl, a vallásos élet gyakorlásáról van szó. A Szentföldön a rabbi éppenséggel a szentséget nem érzékeli; betartja a vallási szabályokat, mint Amerikában, de "itt minden más. Itt nem kell szigorúan betartani a szabályokat, mert itt nem ez számít." A rabbi mély dologra jön rá, nevezetesen arra, hogy az ember nem érzi magát zsidónak a Szentföldön, éppen mert zsidók közt él. És a szentségek itt nem is olyan szentek. "Talán a szentség nem is való ide, a Szentföldre." E filozofikus megfontolások közben a már megszokott nyomozás sem marad el, bár ezúttal éppen Jeruzsálemben kénytelen szimatolni a rabbi. Több szálon futó briliáns cselekményvezetés, nagyszerű mellékalakok, a hatnapos háború utáni izraeli társadalom színes rajza - Kemelmannak semmi sem elég, és mégis gyõzi erõvel, fantáziával, mesélõkedvvel. Remekmű.

Fordította Moldova Júlia. Konkrét könyvek, 2008, 351 oldal, 3499 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?