Könyves csődök – A Libri mindent visz

  • Hamvay Péter
  • 2015. március 27.

Könyv

A Libri jár jól az Ulpius és az Alexandra csődjével. Utóbbi adósságairól egyelőre csak találgatások vannak.

Minden hétre jut egy könyves csőd. Múlt héten az Ulpius-ház Könyvkiadó kért csődvédelmet és zárta be egyelőre ideiglenesen az üzleteit, két napja pedig az Alexandra cégcsoport egykori zászlóshajója, a Pécsi Direkt Kft. felszámolása indult el – erősítette meg a Narancsnak Serhokk Krisztián felszámolóbiztos. Mindez a immár piacvezető Libri-csoport malmára hajtja a vizet. Az Ulpius bedőléséről legfrissebb nyomtatott számunkban írunk; cikkünkben vázoljuk, hogyan jutott el a 2002-ben az Év Kiadója címet elnyert, igényes irodalmat is kiadó vállalkozás az összeomláshoz, és azt is, hogy nem csak a pénz miatt távoztak favoritjai, Fejős Éva, Karafiáth Orsolya, Vass Virág, Lakatos Levente.

Azt elárulhatjuk, hogy Vass Virág és Lakatos is a nagy vetélytársnál, a Libri Kiadónál kötött ki. A Libri-csoport talán szemezgetni fog az ulpiusos könyvesboltokból is, az Alexandra hálózatából mindenesetre már harapott egy embereset. A Magyar Nemzet cikke szerint 12 alexandrás boltot szerzett meg, köztük a Csepel, a Corvin és a Duna Plazában lévőt, de lesz üzlete Győrben, Szegeden, Nyíregyházán és Miskolcon is. Bár Matyi Dezső felesége, Szabó Tünde a lapnak azt állította, nem kívánnak egyetlen üzlettől sem megválni, hiszen „minden szerződésből eredő kötelezettségünket teljesítettük és teljesítjük ma is. (…) A hír alapja azon erőszakos piacszerzés következménye, amellyel az utóbbi időben a Libri próbál élni”. A Libri viszont azt állítja, fogalma sincs, hogy alexandrás boltokról lenne szó; azt azért elismerik, hogy a „Klepierre-csoport által csomagban felajánlott boltok jelenleg is könyvesboltként üzemelnek”. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint a nevezett alexandrás üzletek bérleti joga nyáron lejár. Semmi ármány nincs tehát, a Klepierre e szerint stabil bérlőt keres, a régivel bizonyára valami nem stimmelt. A cég üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, mi volt a probléma, de könnyen kitalálható. Az Alexandra fizetési gondjairól, azok okairól már mindet megírtunk, ami tudható: itt és itt.

Ezekből az is kiderül, hogy a Pécsi Direkt Kft. felszámolása nem tragédia, rég várt eseményről van szó. Csodálkoznánk, ha az adósságon kívül lenne még valami a cégben. Serhokk Krisztián, a felszámolást végző Kvantál Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató munkatársa szerint egyelőre még nem látták a könyvelést, most veszik fel a tulajdonosokkal a kapcsolatot. Sok újdonságot tartalmazhatnak a könyvek, hiszen a cég legutóbb a 2012-es évről adott le mérleget, mely szerint adóssága meghaladta a 10 milliárd forintot. Igaz, akkor még 6,7 milliárdos saját tőkével, 7,4 milliárdos követeléssel és jelentős eszközállománnyal is rendelkezett. Most kiderül, mi maradt ebből. Mindenesetre az Alexandra-könyvesboltok működtetését tavaly egy új cég, a Rainbow Üzletlánc Kft. vette át, amelynek tulajdonosai között már nincs a pécsi könyves guru, csak a családtagjai: két lánya és a felesége, utóbbi az ügyvezetői feladatokat is ellátja. A kiadókkal a szintén a család birtokában lévő Könyvbazár Kft. között szerződést. A Könyvbazár jótáll a Pécsi Direktnek a kiadók felé felhalmozott adósságaiért is.

Figyelmébe ajánljuk