Napi jó hír: Marno János a Digitális Irodalmi Akadémia új tagja

  • - urfi -
  • 2017. szeptember 26.

Könyv

Vagyis hamarosan ingyenesen elérhető lesz egy csomó könyve.

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 2017. szeptember 26-i közgyűlése nagy többséggel Marno Jánost választotta a testület új tagjává. Posztumusz tag lett Áprily Lajos és Nagy Gáspár - olvasható a DIA honlapján.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Ha valaki esetleg nem ismerné: a DIA múlt századi, illetve kortárs magyar szerzők jogdíjköteles publikációit teszi ingyenesen hozzáférhetővé a neten. Ez nagyon jó az olvasóknak, hiszen óriási, kereshető, ingyenes könyvtárat kapnak, és elég jó az alkotóknak is, akik a felhasználásért cserébe a minimálbér négyszerese körüli összeget kapnak havonta. Csak a kiadóknak kellemetlen kicsit az egész, hiszen az ő könyveiket az olvasók a DIA-n ingyen megkaphatják.

Az alapító tagok sokféle és illusztris névsorából mára többen hiányoznak: elhunyt Csoóri Sándor, Esterházy Péter, Kertész Imre, Mészöly Miklós, Petri György, Sánta Ferenc, Sütő András és mások. De szerencsére az élő tagok is impozáns látványt nyújtanak: itt lehet nézni és olvasni őket.

Ha valaki esetleg nem ismerné: Marno János igazi, sőt rendkívüli költő, s nem mellesleg igen eredeti esszéista. Aki szeretne a Naranccsal belevágni a felfedezésbe, akkor íme: írtunk például a Nárcisz készül és A semmi esélye és a Kairos című köteteiről, 2012-ben emlékezetes interjút is közöltünk vele, de ajánlhatnám kérlelhetetlen esszéjét is Juhász Ferencről.

Figyelmébe ajánljuk