Könyv

Minden, ami Star Wars

  • - kg -
  • 2015. november 22.

Könyv

A világért se szeretnénk C-3PO-ba, illetve az őt alakító Anthony Danielsbe belekötni, sosem bocsátanánk meg magunknak az ilyesmit, ezért csak halkan jegyeznénk meg, hogy a Star Wars-könyvek előszóíróinak sorában Daniels-3PO messze nem tartozik az élbolyba, főleg, ha számításba vesszük, hogy a IV–VI. epizódok háttértörténetéről szóló kiadványokhoz Peter Jackson, Ridley Scott és Brad Bird írta a bevezetőt. Itt csupán néhány oldal foglalkozik a szín­falak mögötti történésekkel (Az ébredő Erő olvasópróbája is kap egy fotót), de ne legyünk telhetetlenek, elvégre már ez is nagyvonalú gesztus a szerzőktől. Ők ugyanis sosem ­ígér­tek olyat, hogy megosztják velünk az SW anekdotatárát – azt például, hogy Alec Guinness miért vágta volna legszívesebben kupán a sétapálcájával mindazokat, akik alkonyi éveiben Obi-Wanról faggatták.

Ha lenne értelme annak, hogy coffee table album gyerekeknek, a Minden, ami Star Wars bizonyára ebbe a műfajba tartozna, de mivel a gyerekek nem kávéznak, és kávéasztalkát sem igen tartanak, inkább hagyjuk a kategorizálást. Minden­esetre egy díszes, nagyalakú, vaskos kiadványról van szó, melyben nemcsak az élő szereplős mozifilmek, de a kiemelt animációs mutációk szereplőiről, teremtményeiről, helyszíneiről, technológiáiról és járműveiről is kimerítő, enciklopédikus eligazítást kaphatunk. A hangsúly a „minden eddiginél kimerítőbbön” van: eddig is nagyon kimerítő albumok jelentek meg a témában, de ez a mostani még kimerítőbb. Már felemelni is kimerítő, olyannyira, hogy alig marad Erő némi cinizmusra, hiába ágaskodik fel az emberben a régi rajongó vagy a régi rajongóban az ember. De hogy az öregfiúk is szót kapjanak: most aztán már jelentesse meg valaki a Star Wars: Action Figure Archive c. kimerítő alapművet, mert ha nem, lesújt Guinness sétapálcája!

Fordította: dr. Györgyi Dániel, Kabdebó Flórián, Korondi Áron, Sebők Richárd, Steklács Miklós. Kolibri, 2015, 320 oldal, 8999 Ft

Figyelmébe ajánljuk