Tartalom

(2015-10-22)

Snoblesse
Egotrip

Mélyi József

Egotrip

Pálya a magasban

Kodályné rekordja

Elhamarkodott lenne rövid idő után átfogó módon, tudományosan megítélni a mindennapos testnevelés bevezetésének a magyar sport fejlődésére gyakorolt hatásait; nem tudhatjuk, milyen nagyszerű versenyzők nőnek majd ki megújított iskolarendszerünk egyelőre igencsak kokojszás morotvájából.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A magyar átok

Jelen vezércikkünk a kerítésről szól. Kérjük, vegyenek egy Kelet-Európa-térképet maguk elé. Vagy képzeljenek. Köszönjük. Kerítés alatt a továbbiakban nemcsak magát az objektumot fogjuk érteni, hanem a teljes határzárat: a kerítést védő és az illegális határátlépést kriminalizáló jogszabályokat és a zöldhatárok átjárhatatlanná tételét is.

A szerk.

Már egymástól is lopnak

Rég produkált olyan szórakoztató történetet a magyar politika, mint a Tv2 eladása. Most röviden összefoglaljuk ezt, cégnevekkel, üzletrészátadásokkal, cáfolatokkal és ellencáfolatokkal, igazgatókkal és opciókkal, és minden egyéb komikus elemmel.

Külpol

Merre billen Libanon?

Külpol

Négy-kettő a félidőben

A négymilliós, polgárháborútól idegen megszállásig, politikai gyilkosságoktól a kormányzati anarchiáig bucskázó ország több mint másfél milliónyi szíriai menekülttel él most együtt. A baj mégsem ez – hanem hogy nincs, aki elvigye a szemetet. Riport Bejrútból.

Interjú

Külpol

„A határ csak egy vonal két ország között”

Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete a menekültválságról

Európa határait nem a menedéket keresőktől kell megvédeni, kell, hogy legyen a kerítésnél jobb megoldás a probléma kezelésére – állítja Niclas Trouvé. A svéd nagykövetet a göteborgi könyvvásárról és a Wilhelm Fruzsina-ügyről is kérdeztük.

Gazdaság

380 ezer hektár állami földet hirdet meg a kormány

Gazdaság

Az új osztály

Az állam eladja majdnem az összes, ma még birtokában levő szántóterületét, mintegy 380 ezer hektárt. Az intézkedés külső kényszerek hatására fogant, és sietni kell, hogy a Fideszközeliek járhassanak jól. Az eljárás ezer sebből vérzik, perek sora következhet.

Belpol
Zene

Koncert

Zene

Vérbeli varieté

Fatima, Omar Souleyman, Hercules And Love Affair

A főprogramját tekintve is kétnapos, dupla estés Electronic Beats fesztivál első etapján igen gazdag felhozatal ígérkezett.

Koncert

Zene

A spanyol kapcsolat

Morrissey Budapesten

Ezúttal nem esik meg az a csúfság, ami kilenc évvel ezelőtt, Morrissey első magyarországi koncertjén, amikor is igencsak szellős nézőtér elé kellett kiállnia az elmúlt bő három évtized egyik legnagyobb hatású croonerének.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Hajós csöngettyűje

Készhelyzet

Jellegzetesen magyaros tévés pályafutás a Hajós Andrásé: úgy vált észrevétlenül a televíziós szórakoztatás nagy öregjévé, hogy senki sem tudná megnevezni azt az egyetlen műsort a múltból, amely igazán beütött, s melyet az ő személye vitt sikerre.

Képzőművészet
Film

Interjú

Film

„Most ez van a világban”

Divinyi Réka forgatókönyvíró

Idén januári kilépéséig a Magyar Nemzeti Filmalap egyik legfontosabb tagja volt. Ő írta a most mozikba kerülő Veszetteket, amelyben fiatal kopaszok erőszakkal tesznek rendet vidéken. Erről és a filmalapos tapasztalatairól kérdeztük.

Film

Vér van, zongorista nincs

Jacques Audiard pályaképe

A Dheepan meghozta Audiard-nak az Arany Pálmát Cannes-ban – ennél nagyobb dicsőség akkor sem érhette volna a tamil nyelvű menekülttörténet rendezőjét, ha a Roland Garroson győz egyesben. De kicsoda ez a mindig kalapot viselő, 63 éves francia, aki idén a csúcsra ért?

Könyv
Színház

Színház

Színház

Közös sír

Borbély Szilárd: Az Olaszliszkai

A színész félhomályban áll, feje lehajtva, háttal van a közönségnek, mint amiről nem vesz tudomást.

Gasztro
Tudomány

Tudomány

Lássuk a medvét! - Miért drágák a szemüvegek?

Október a „látás hónapja”, a megnyitón bezúztak 3000 előregyártott szemüveget. Az akcióval nemcsak arra kívánták felhívni figyelmet, hogy milyen veszélyei vannak a rossz szemüvegnek, hanem arra is, hogy miért népszerű ez a tömegtermék.

Ételhordó