Könyv

Nógrádi Gábor: Emmike nem semmike

  • - cd -
  • 2019. március 7.

Könyv

Csinálhatnánk úgy, mintha ez a kedves, humoros történetekkel teli apai élménytár nem kapott volna rettenetes címet. Jobb helyeken ezért már büntetnek. Viszont az a helyzet, hogy az életszagú gyerekszájsztorikat olvasva mégiscsak érthető a címválasztás. Mert Nógrádi Gábor látszólag sziporkázó, rövid elbeszéléseinek stílusa pont ilyen: olykor bájos, olykor irritáló, de a rövid, szédületes kalandok, meghökkentő események alaphangja semmiképp sem természetes.

A túlzott akarás hangja ez.

Az 5 éves Emmikéről a szerző szerint az a legfontosabb információ, hogy őrületbe kergeti az apukáját. Azzal riogat, hogy szegény apuka szívrohamot vagy gutaütést fog kapni. A kislány egyébként a tanulságos történetek során hol saját valódi korának megfelelően viselkedik, remek beszólásai vannak, esetenként brillírozik a kiscsaj, hol meg mintha kortalan lenne, átlag felnőtteket meghazudtoló szavakat, szinonimákat használ, tetteivel vagy kiállásaival meg igazi példát mutat. A belevaló, csupaszív Emmike hol befogad egy kisfiút, hazavisz egy kutyát, kitalálja magának Mudruckót, hogy legyen kinek parancsolni, hol meg úgy dönt, megtapasztalja, milyen kerekesszékesnek vagy éppen romának lenni. A szerző önironikus apaként a gyermeki naivságot és logikát teszi hangsúlyossá, ekképp okít a kisgyerek akarva-akaratlanul, tükröt tartva mutatja be a felnőttek viselkedését, annak fonákságait, merthogy a felnőttek mindent túlbonyolítanak, egyébként meg ellentmondásosak. Szájbarágásból csillagos ötös, ugye.

Móra, 2018, 128 oldal, 2499 Ft

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.