Könyv

Steven Saylor: A fúriák haragja

  • - urfi -
  • 2016. január 17.

Könyv

Tiszta Star Wars! Miután a lelkes olvasók 12 köteten át követték a Gordianus nevű „nyomozót” szerte a Római Birodalomban i. e. 80-tól 46-ig, hirtelen visszaugrunk a történetszövés szempontjából kellemetlenül megöregedett hős fiatalkorába, hogy megismerjük az előtörténetet. A hét csoda és A nílusi rablók ezzel az új könyvvel együtt külön trilógiává vált a sorozaton belül, amivel új olvasók is becsatlakozhatnak a Roma Sub Rosa cím alatt futó végeláthatatlan regényfolyamba.

Amikor a sorozat közepén – és először Budapesten – itt járt, Saylort nemcsak meginterjúvoltuk, hanem kritikánkban meg is dicsértük (lásd: Gordianus csomók, Magyar Narancs, 2006. július 27.), mint olyan szerzőt, aki nem történelmi tényeket szúr bele a regénybe, hanem fordítva, a bősz levéltárazás során megismert történeteket éppen csak kicsit bolondítja meg némi fikcióval. Márpedig a történelmi krimik olvasói – mint azt Saylor sikere is mutatja – pont arra vágynak, hogy a valós politikai események mellett a hétköznapi élet aprólékos és autentikus leírásából is okulhassanak. Mindez igaz az új részre is, amely jórészt Asia provinciában játszódik i. e. 88-ban, amelyet ekkor hódított meg a pontoszi Mithridatész, és ezzel szoros összefüggésben Epheszoszban több tízezer rómait öltek halomra. Az ifjú Gordianusnak és elragadó rabszolganő­jének pedig természetesen pont most kell odamennie.

A könyv nyelvi és gondolati árnyaltságáról képet kaphatunk egyik kedvenc mondatomból: „De fiatal voltam, és messze járatlanabb a világ dolgaiban, mint életem későbbi szakaszaiban.” Jó, de ki keres itt árnyaltságot?

Fordította: Heinisch Mónika. Agave, 2015, 336 oldal, 3580 Ft

Figyelmébe ajánljuk