Könyv

Szávai Géza: Cérnapóráz

  • Karafiáth Metta
  • 2020. november 26.

Könyv

Nehéz eldönteni, miféle szerzői szándék vezényelte az alkotót, a regény mindenesetre enyhén pszichedelikus olvasói élményt nyújt. Legjobban és vélhetően akaratlanul is maga a szerző fejti meg, mi bújik meg a sorok között: „fejét rohamosztag-szerűen özönlötték el hol párhuzamos, hol össze-vissza gondolatok”. Ez maradéktalanul igaz a Cérnapóráz egészére is. A kusza fülszöveg szerint az események központjában egy Totya nevű elhízott, szűz tacskó áll, ő az origó, a vele hosszabb-rövidebb kapcsolatba lépő emberek sorsába nyerhetünk betekintést.

Az 1955-ben játszódó regény történetvezetése különös, arányai kérdőjelesek és logikátlanok. A hármas tagolású műben eleinte a gyermek Lajoska gondolatait ismerhetjük meg, aztán átevezünk Kupper százados és Totya kutya hosszú (nagyon hosszú) laktanyához vezető kocsiútjára (ekkor Totya gazdájának életén tekintünk át), majd visszatérünk Lajoskához – így némi jóindulattal akár keretesnek is tekinthetjük a szerkezetet. Nagy kérdés, e mögött mi áll, mit akarhat e könyv – mely a műfaji határok feszegetésével illeszkedik a szerző kísérletező könyveinek sorába – körüljárni?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.