KÖNYVMELLÉKLET

Vadnyugati origó

szerző
- kling -
publikálva
2018/16. (04. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Író az, aki nem használja, hanem teremti a nyelvet. Ferdinandy György frissen megjelent novelláskötetében meggyőződhetünk ennek a magvas közhelynek az igazságáról. Pontosabban a helyzet még ennél is izgalmasabb. Ferdinandy szövegei ugyanis valahol a kettő határmezsgyéjén tántorognak. Hosszú oldalakon keresztül minden sorában ott világít a profizmus, aztán az egész építmény hirtelen beszakad egy gyenge hasonlat vagy szófordulat alatt.

De Ferdinandy a romokból újra­építi a mondatokat, és egy idő után meggyőződésem, hogy ez a rombolás-építés teljességgel tudatos nála. Nem az idegenben elbizonytalanodott anyanyelvtudás, hanem a saját hang folyamatos keresésének látványos bevállalása a tét.

Motorja ennek az a nem elhanyagolható tény, hogy szerzőnk ’56-ban emigrált, és íróként francia nyelven debütált, amúgy sikeresen, hiszen elnyerte a Saint-Exupéry-díjat. Itthon 1988-ban adták ki először magyarul. Most az emigráció harminc éve alatt született írásokból válogatott a kötet szerkesztője, meglehetősen tudatosan és jó ízléssel.

A novellafüzér ugyanis ebben a tálalásban kész regény, sőt dokumentumregény: pontos, tárgyilagos, szenvtelen hangszimfónia. Ferdinandy extrém módon képes sűríteni, egy-egy kurta bekezdésben teljes sorsokat tud elmesélni három jelzővel és egy határozószóval.

A mosoly albuma a maga 75 oldalnyi terjedelmével „regény a regényben”, kész Sorstalanság-embrió, megteremti az összes utána következő novella éghajlatát. Yuri, ezt a nevet sosem fogom elfelejteni.

Scolar Kiadó, 2018, 287 oldal, 3399 Ft

Jelenlegi értékelés
4

szerző
- kling -
publikálva
2018/16. (04. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...