KÖNYVMELLÉKLET

Vadnyugati origó

  • - kling -
  • 2018. május 19.

Könyv

Író az, aki nem használja, hanem teremti a nyelvet. Ferdinandy György frissen megjelent novelláskötetében meggyőződhetünk ennek a magvas közhelynek az igazságáról. Pontosabban a helyzet még ennél is izgalmasabb. Ferdinandy szövegei ugyanis valahol a kettő határmezsgyéjén tántorognak. Hosszú oldalakon keresztül minden sorában ott világít a profizmus, aztán az egész építmény hirtelen beszakad egy gyenge hasonlat vagy szófordulat alatt.

De Ferdinandy a romokból újra­építi a mondatokat, és egy idő után meggyőződésem, hogy ez a rombolás-építés teljességgel tudatos nála. Nem az idegenben elbizonytalanodott anyanyelvtudás, hanem a saját hang folyamatos keresésének látványos bevállalása a tét.

Motorja ennek az a nem elhanyagolható tény, hogy szerzőnk ’56-ban emigrált, és íróként francia nyelven debütált, amúgy sikeresen, hiszen elnyerte a Saint-Exupéry-díjat. Itthon 1988-ban adták ki először magyarul. Most az emigráció harminc éve alatt született írásokból válogatott a kötet szerkesztője, meglehetősen tudatosan és jó ízléssel.

A novellafüzér ugyanis ebben a tálalásban kész regény, sőt dokumentumregény: pontos, tárgyilagos, szenvtelen hangszimfónia. Ferdinandy extrém módon képes sűríteni, egy-egy kurta bekezdésben teljes sorsokat tud elmesélni három jelzővel és egy határozószóval.

A mosoly albuma a maga 75 oldalnyi terjedelmével „regény a regényben”, kész Sorstalanság-embrió, megteremti az összes utána következő novella éghajlatát. Yuri, ezt a nevet sosem fogom elfelejteni.

Scolar Kiadó, 2018, 287 oldal, 3399 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.