A jövőben semmit nem tudunk majd a kormányülésekről

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 04., 16:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A tervek szerint nem lesz kötelező hangfelvételt készíteni az elhangzottakról.

A jelenlegi törvény értelmében a kormányülésekről hangfelvételt, illetve az elhangzottakból összefoglalót kell készíteni. A 2019. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat 38. §-a ezt úgy módosítja, hogy megszünteti a hangfelvétel készítésére vonatkozó kötelességet, csak az ülésről szóló összefoglalót említi. Az Eötvös Károly Intézet szerint ezzel a lépéssel végleg megszűnik „a magyar parlamentarizmus kezdeteiig visszanyúló közjogi vívmánya” a kormányülések tartalmi dokumentáltsága.

Az intézet állásfoglalását alább közöljük:

A kormányüléseket dokumentáló iratok, hangfelvételek keletkezésük idején rendszerint nem nyilvánosak, de utóbb levéltárba kerülnek, megismerhetővé, kutathatóvá válnak. Olykor maguk az alkotmányok szólnak a kormányülések jegyzőkönyveiről. Magyarországon a kormányüléseken elhangzottak dokumentálását 1848 áprilisában a Batthyány-kormány, az első felelős ministerium rendelte el. A rendszerváltásig az összes későbbi magyar kormány fenntartotta ezt a szokást. A kormányülésekről szóló iratok a Magyar Országos Levéltárban ma is szabadon kutathatók.

Az 1990-ben hivatalba lépő kormány üléseiről még szó szerinti jegyzőkönyvet, valamint összefoglalót kellett készíteni. Két évvel később megszüntették a szó szerinti jegyzőkönyvezést. 1994-től a kormány üléseiről összefoglaló és hangfelvétel is készült. A következő évben az ügyrend ismételt módosítása a hangfelvétel készítésére vonatkozó előírást törölte, ám1996 áprilisában ezt visszaállították. Az 1998-ban megalakult kormány ülésein sem hangfelvétel, sem szó szerinti jegyzőkönyv nem készült, csupán egy összefoglaló. 2002 júniusától a kormány üléseiről ismét összefoglaló és az ülés szó szerinti jegyzőkönyvéül szolgáló hangfelvétel készült. Az Alkotmánybíróság, előírva a tartalmi dokumentáció kötelességét is, 2006-ban megállapította, hogy az Országgyűlésnek törvényben kellett volna szabályoznia a kérdést.

A 2010-ben megalakult új Országgyűlés új törvényt alkotott, amely a korábbi rendelkezést megismételve, a hangfelvétel készítésének kötelezettségét továbbra is előírta. Ugyanakkor a kormány ügyrendjéről szóló, pár héttel később megjelent kormányhatározat, a hatályos törvénnyel ellentétben, nem tette kötelezővé a hangfelvétel-készítést.

A rendszerváltás utáni kormányok tehát többször is kísérletet tettek a kormányülések tartalmi dokumentálásának megszüntetésére. Ennek legújabb fejezetét írja a Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatban elrejtett, a kormányülések kötelező jegyzőkönyvezését megszüntető, a késleltetett információszabadságot is lehetetlenné tevő alkotmányos jogkorlátozás.

Az EKINT felhívja a figyelmet arra, hogy ha a kormányülések tartalmi dokumentálását megszüntető alkotmányellenes törvényi szabályok hatályba lépnek, az ellenzéknek joga van az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezni. Ha az Alkotmánybíróság alkotmányosnak kívánja nyilvánítani a kormányülések dokumentálásának megszüntetését, nem lesz könnyű helyzetben, hiszen határozatát valahogyan indokolni köteles, miközben ilyen alkotmányos indokok szerintünk nincsenek.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 04., 16:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  tiszapolgári
  2018. július 05., csütörtök 13:29
  Be kell poloskázni a kormányüléseket, és szükség lesz egy szájról olvasóra is, hogy kellő információhoz juthassunk.

  Orbán: – Mi a helyzet a hadsereggel? Felkészültek-e a katonák az ózdi éhséglázadás leverésére?
  Németh Szilárd: – Az állomány hangulata kitűnő…
  Benkő Tibor: – Bocsánat, de én vagyok a miniszter…
  Németh Szilárd: – Dehogyis! Én vagyok!
  Benkő Tibor: – Nem!
  Németh Szilárd: De!
  Benkő Tibor: – Nem!
  Németh Szilárd: – Miniszterelnök úr, te döntsd el a vitát: ki a hadügyminiszter?
  Orbán: – Magyarországon nem létezik olyan, hogy hadügyminiszter. Nálunk Honvédelmi Minisztérium van, ezzel is kifejezve, hogy védjük a hont, nem pedig hadakozunk ellene.
  Benkő Tibor: – Na ugye!
  Orbán: – Megismétlem a kérdést: képes leverni a hadsereg a lázadókat?

 2. 2
  naki
  2018. július 05., csütörtök 10:20
  Orbánc! "Nehezen csinálhatnál belőle titkot, amikor olyan az orrod, mint a lila tajtékpipa!"
 3. 1
  rworse
  2018. július 05., csütörtök 10:00
  erdőspéterkurvaanyád

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Olvasókártya programok ITT

best of Narancs

Blog

még több cikk

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Kultúra

még több Kultúra...