Színház

A sír, a sír

A Nemzet Özvegye

  • Sándor Panka
  • 2022. június 22.

Kritika

A darab inspirációját – mint arról a rendező, Kelemen Kristóf több alkalommal nyilatkozott – Vásárhelyi Mária Valahogy megvagyunk – Snagovi emlékkönyv című műve adta (Kritikánk: Ördög a részletekben, Magyar Narancs, 2020. július 11.), amely Nagy Imre és társai plusz a családtagjaik romániai fogva tartásának történetéről szól dokumentumok és személyes visszaemlékezések alapján.

Kelemen Kristóf nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy egyértelműen fiktív történetet mutasson be. A darab részleteit tavaly januárban felolvasó színházi formában már streamelték, a premiert pedig Nagy Imre újratemetésének évfordulójára időzítették.

A darab 1989-ben játszódik, amikor több mint harminc év után exhumálták a megtorlás áldozatainak jeltelen sírokba, titkos helyszínen elásott holttesteit. Az események a Fekete Doboz felvételein ma is megnézhetők, és fontos segédletként szolgáltak az alkotók számára is. Olyannyira, hogy meg is idézik az egyik jelenetben, ahogyan két özvegy a koponyákat vizsgálgatva a fogazat alapján próbálja azonosítani az egykori férjet.

A ráhangolás már akkor elkezdődik, amikor a színházba belépünk: az előtérben felravatalozott koporsó, mécsesek, halk zene. A díszletben (Schnábel Zita) domináló világoskék drapéria a nézőtéri székekre is „ráfolyik”, mi is részesei vagyunk a szertartásnak.

A színpad közepén nagy doboz, erre vetítenek különböző archív dokumentumokat, családi fotókat, élőben rögzített mozgóképet. A jelenetek sorszáma és címe, olykor szöveges idézetek jelennek meg rajta, és még forog is. A doboz belseje magát a 301-es parcellát hivatott ábrázolni: kiszáradt növények, gaz, susnyás. Izgalmas helyszín és jól hasznosítható felület az intermediális dramaturgiának. A jelmezek (Szlávik Juli) és a nosztalgikus elemekkel dúsított zene (Kákonyi Árpád) hidat képeznek a kortárs és a történelmi kontextus között. Többször felhangzik Kozma György – az Európa Kiadó előadásában ismertté vált – Elmúlik című dala.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.

Gyengéd boncolás

Azonos elkötelezettség a fikció és a dokumentumfilm felé, a valóság rejtett rétegei iránti szenvedélyes érdeklődés és a rögzítésben meglelt elemi öröm. A munkásságán végigvonuló motívumok alapján úgy tűnhet, hogy Gyarmathy Líviát az isten is filmesnek teremtette.

Mindenki összeáll egy képpé  

  • Csabai Máté

Két éve elmaradt, tavaly késve és szerényen indult, az idén azonban újra fesztiváloktól hangos az ország. A szcéna szereplői optimisták és a pandémia előtti időkhöz hasonló forgalomra számítanak, igaz, megemelkedett árakkal. „Aki ijedős, az ne fesztiválszervezéssel foglalkozzon” – fogalmazott egyikük.

„Mint minden valamirevaló rockzenekar”

  • Nagy István
Lázár Domokost és Lázár Ágostont elsősorban az Esti Kornélból ismerhetjük, s az idei fesztiválszezon állandó szereplői lesznek, megfordulnak szinte az összes fontos rendezvényen. Mezőtúrról, zenekari demokráciáról, a hazai alterszíntérről és a civil életről is faggattuk őket.