Színház

A sír, a sír

A Nemzet Özvegye

  • Sándor Panka
  • 2022. június 22.

Kritika

A darab inspirációját – mint arról a rendező, Kelemen Kristóf több alkalommal nyilatkozott – Vásárhelyi Mária Valahogy megvagyunk – Snagovi emlékkönyv című műve adta (Kritikánk: Ördög a részletekben, Magyar Narancs, 2020. július 11.), amely Nagy Imre és társai plusz a családtagjaik romániai fogva tartásának történetéről szól dokumentumok és személyes visszaemlékezések alapján.

Kelemen Kristóf nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy egyértelműen fiktív történetet mutasson be. A darab részleteit tavaly januárban felolvasó színházi formában már streamelték, a premiert pedig Nagy Imre újratemetésének évfordulójára időzítették.

A darab 1989-ben játszódik, amikor több mint harminc év után exhumálták a megtorlás áldozatainak jeltelen sírokba, titkos helyszínen elásott holttesteit. Az események a Fekete Doboz felvételein ma is megnézhetők, és fontos segédletként szolgáltak az alkotók számára is. Olyannyira, hogy meg is idézik az egyik jelenetben, ahogyan két özvegy a koponyákat vizsgálgatva a fogazat alapján próbálja azonosítani az egykori férjet.

A ráhangolás már akkor elkezdődik, amikor a színházba belépünk: az előtérben felravatalozott koporsó, mécsesek, halk zene. A díszletben (Schnábel Zita) domináló világoskék drapéria a nézőtéri székekre is „ráfolyik”, mi is részesei vagyunk a szertartásnak.

A színpad közepén nagy doboz, erre vetítenek különböző archív dokumentumokat, családi fotókat, élőben rögzített mozgóképet. A jelenetek sorszáma és címe, olykor szöveges idézetek jelennek meg rajta, és még forog is. A doboz belseje magát a 301-es parcellát hivatott ábrázolni: kiszáradt növények, gaz, susnyás. Izgalmas helyszín és jól hasznosítható felület az intermediális dramaturgiának. A jelmezek (Szlávik Juli) és a nosztalgikus elemekkel dúsított zene (Kákonyi Árpád) hidat képeznek a kortárs és a történelmi kontextus között. Többször felhangzik Kozma György – az Európa Kiadó előadásában ismertté vált – Elmúlik című dala.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk