Dokumentumfilm

An American Hero

Bill Teck: Stevie Van Zandt: Hírnök

  • - ts -
  • 2024. augusztus 7.

Kritika

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.

Aki nem tud ennyit várni, be kell érnie a Max két és fél órás dokumentumfilmjével. Persze lesz tán már októberben doku a turnéról is, s azt sem hiheti komolyan senki, hogy a zenészek nehéz életéről szóló játékfilmek áradata elkerülné a Főnököt, úgy hírlik, Jeremy Allen White (A mackó) már le is szerződött a szerepére – azt még nem tudni, hogy ki játssza majd Steven Van Zandtot, aki ott volt majd’ minden kilométerkőnél.

A beígért életrajzi film Springsteen 1982-es Nebraska című albumának elkészültéről szól majd, Steven van Zandt csak ’84-ben lépett le… pont, amikor dőlni kezdett a lé – de ezt már ő mondja ebben a dokumentumfilmben (1984 a Born in the U.S.A. éve).

De ki is ez a Steven Van Zandt (Miami Steve; Little Steven)? A kérdés némileg álságos, hisz’ egy ilyen dokumentumfilm mi másról is szólhatna, mint épp erről? Hogy ki az a bekötött fejű csóka, aki ott gitározik a Főnök mellett. Vagy ki is játszotta abban a lidérces parókában Silvio Dantét a Maffiózókban. Két és fél óránk adatik most rá, ami egyfelől egy teljesen avatatlan újszülöttnek is elég az alapos ismeretséghez, másfelől a gyakorlott nézőt is megriasztja – nem lesz az kicsit sok egy dokumentumfilmnek? Éppenséggel négy fejezetre van osztva, tehát lehet úgy is nézni, mint egy sorozatot, de ilyet csak kevesen csinálnak. A dolog meg úgyis eldől a korai éveket taglaló első etap végéig.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Magányos várakozás

A Ladó Galéria korábbi kiállításán a macs­káknak volt kitüntetett szerepük, most pedig – a véletlenek furcsa találkozása miatt – egy speciális, kissé agárszerű kutya a főszereplő. De egyik kiállítás sem a „kis kedvencekről” szól, hanem magáról a művészetről.

Lehet más az olimpia

Azon túl, hogy szép eredmények és megható pillanatok sorjáznak a szemünk előtt, afféle hülyeségmágnesként is jól funkcionál a párizsi olimpia. A megnyitóra, amely amúgy csak egy játékos mókázás volt, gyorsan ráharaptak a kultúrharc önkéntesei Donald Trumptól a Vatikánon át a Megafon véleményzsoldosaiig. De hát, ha nincs humorérzék, akkor nincs és kész, ezen nem nagyon lehet segíteni.

Kozmikus hétköznapok

  • Domsa Zsófia

Az ötkötetesre tervezett regénysorozat második részét sokan abban a reményben veszik kezükbe, hogy az első kötet, a Hajnalcsillag nyugtalanító eseményeiről, az égen megjelenő idegen égitestről, a feltámadó halottakról, a különösen viselkedő állatokról, a halál kapui­nak feltárulásáról, és főleg a szereplők további sorsáról olvassanak. 

Pokorni elköszön

„Ez egy elég idétlen elnevezés. Nem örülök, amikor ezt hallom. Nem mintha nem esne jól az embernek, ha egy dicsérő jelzőt aggatnak rá, mert mindenki hiú” – nyilatkozta pár hete a Telexnek Pokorni Zoltán, amikor szóba került, hogy sokak szemében ő az „emberarcú fideszesek” egyike.

Az olimpia megrontói

Nemcsak az olimpia zajlik, hanem a Kreml egyik jól sikerült dezinformációs kampánya is, amely váratlan, vagy nem is olyan váratlan szövetségest talált magyar kormány- és egyéb tisztviselőkben.

Jó a műsor!

Azzal együtt is nagyon bele lehet feledkezni az olimpiába, hogy az ember tisztában van mindenféle zavaró tényezőkkel.

W, mint Wolność, mint Szabadság

A varsói felkelés mai olvasata szövevényes, sokszor nehezen járható és szűk, gyakran szó szerint a föld alatti csatornarendszeren keresztül vezet. Vajon mit jelent a lengyeleknek a varsói felkelés ma, 80 évvel a történtek után, és mit üzen nekünk, magyaroknak?

 

Libanon az utolsó órában

A múlt szerdán izraeli akció végzett a Hamász politikai vezetőjével Teheránban, egy nappal korábban pedig a Hezbollah egyik főparancsnokát gyilkolták meg Bejrútban. Az izraeli–iráni regionális háború kirobbanásának veszélye talán soha nem volt ilyen közel.

 

Nagyot ütött

Az algériai női bokszoló olimpikon Imane Helif esete világszerte, de különösen Magyarországon komoly indulatokat váltott ki, de felhívta a figyelmet az interszex sportolók rendezetlen helyzetére is. Igaz, azt sem tudjuk, hogy a „botrány” „kirobbantója” egyáltalán e kategóriába tartozik-e.

Eltemették, de már jobban van

A Farkas Flórián-féle Lungo Drom uralta roma önkormányzat 2015 után annyi adósságot halmozott fel, hogy még ma is nyögi. A szervezet legutóbbi elnökét, az ellenzék felé is tapogatózó Agócs Jánost jogerősen elítélték; s ez után az önkormányzat lényegében megszűnt. Most, a júniusi nemzetiségi választás után a kormánybiztos Sztojka Attila nyertes szervezete élesztheti újra. Az igazi cél alighanem változatlan: minél több cigány szavazat begyűjtése a Fidesz számára.

Tiszta verseny

A legolcsóbb ajánlatot adó céget választotta a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi buszközlekedés ellátására. A verseny vesztese az eddig szolgáltató helyi családi cég, amely megszenvedte az utóbbi három évet, amikor az ellenzéki vezetésű önkormányzatnak dolgozott.