Lemez

Négy húron pendül

Kézdy Luca: Home; Santa Diver: Coasts

  • - minek -
  • 2023. március 1.

Kritika

Az utóbbi évtizedek magyar improviza­tív/jazz univerzumának egyik legtudatosabban építkező, élőben és lemezeken is maradandó produkciókat megvalósító művésze Kézdy Luca hegedűs.

Santa Diver névre hallgató, rendhagyó felállású, több műfajból is gazdagon építkező trióját 2006-ban alapította Szesztay Dávid multiinstrumentalista-zeneszerzővel közösen – utóbbi ebben a zenekarban basszusgitárosként szerepel. Kettejükhöz az idők során különböző dobosok is társultak: előbb Halmos András, majd Sárvári Kovács Zsolt, végül Szegő Dávid. A Santa Diver lemezeit mindenekelőtt Kézdy egyedi hegedűjátéka járja át, ami a Santa Diver-lemezeken tökéletes szimbiózisban működik a szintén gondosan effektezett basszusgitárfutamokkal és a virtuóz-szellemes dobolással.

Aki megismerte a Santa Diver gondosan komponált, ugyanakkor kellő játékossággal oldott szerzeményeit, a hangulatok hullámzásából fakadó teremtő feszültséget, a tiszta muzikalitás örömét, valószínűleg kíváncsi lesz Kézdy Luca szólóanyagára is – mire megy magában a hegedűs? Teljesen azért nem maradt egyedül itt sem, a lemez megszólalását (felvétel, keverés, masztering) ezúttal is Szesztay Dávid felügyelte. Minden más értelemben, zeneszerzőként és a hangszeres játék oldaláról is Kézdy kontrollálta a Home című albumot, még a külső és belső borítót is ő tervezte.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk