Tévésorozat

Papás, mamás

On the Spot: A hosszú élet titkai

Kritika

Szardínia keleti partján egy kisvárosban idősebbnél idősebb férfiak gyűlnek össze fraternizálni nap mint nap a templom tövében. Felidézik, melyikük hány éves, mikor született, büszkélkednek a korukkal, s közben megy az élcelődés, s ha valaki megkérdezi, lelkesen találgatják a hosszú élet titkát… Ők a szardíniai kék zóna lakói, bár erről nem sokat tudnak.

Kék zónának nevezik a Föld azon területeit, ahol a lakosságszámhoz képest a legtöbb 100 éven felüli ember él. A 2000-es évek elején a National Geographic támogatásával és Dan Buettner kutató vezetésével indult az ilyen helyek feltérképezése. Végül ötöt találtak: Szardínia szigetén a Barbagia régió Ogliastra nevű részét, Ikaria szigetét Görögországban, Okinava szigetén az Ogimi nevű falut, Costa Rica Nicoya nevű félszigetét, valamint a kaliforniai Loma Linda nevű települést. Vélhetően vannak még hasonló területek, csak nem mindenhol együttműködő a hatalom, így néhány opció megmaradt a feltételezések szintjén.

Az On the Spot 10. évada során Cseke Eszter és S. Takács András ezeket a helyeket járja le. Arra kíváncsiak, milyenek azok a többgenerációs családok, ahol egy-egy családtag 100 év feletti, hogyan élnek együtt, milyen szociális környezet veszi körül a százéveseket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk