100 ezer eurót adtak össze az erdélyi szoborra

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 11.

Külpol

A román állam nem segített, de Samuel von Brukenthal báró, egykori erdélyi kormányzó emlékezete fontos a nagyszebenieknek.

Állami támogatás nélkül állítottak szobrot Romániában, az erdélyi Nagyszeben főterén Samuel von Brukenthal (1721–1803)  bárónak, Erdély egykori kormányzójánaktudósít a Főtér.ro.

A szebeni múzeum gyűjteményét megalapozó tisztségviselő szobrára nem adott pénzt a román állam, a háromméteres bronz alkotás mégis elkészült, mert a százezer eurós költséget egy magáncég mellett a szebeni Rotary Club és a Lions Club Brukenthal összeadta. A szobrot a báró születésének 300. évfordulója alkalmából avatták fel.

A műalkotás gyorsan elkészült: idén januárban írták ki a munkára a pályázatot, és a 21 romániai és külföldi pályamű közül a nagyváradi Deák Árpád szobrászművész tervét fogadta el a zsűri. Ő készítette többek között a nagyváradi Holnaposok-szoborcsoportot is, amely népszerű: oda lehet ülni Ady Endre, Dutka Ákos, Emőd Tamás és Juhász Gyula mellé az asztalhoz.

 
Szoboravatás Nagyszebenben.          Fotó: presidency.ro
 

 A Főtér.ro azt írja, a szobor végül részesült a „legfelső szintű áldásban” is, mivel „leleplezése maga Klaus Iohannis államfő, korábbi szebeni polgármester jelenlétében történt, aki az ünnepi eseményen beszédet is mondott”. A magyar portál nem szeretné fárasztani az olvasókat a beszéddel, amely panelekből áll; akit érdekel, az elolvashatja egy mellékelt linken románul.  Azt viszont megjegyzi  a híroldal, hogy Iohannis elfelejtette megemlíteni, a szobor alkotója magyar, és azt sem mondta, „Ionopotchivanoc” (jó napot kívánok).  

Ezzel a portál arra utalt, hogy április 29-én az elnök a parlamentben „Jó napot kívánok, PSD!” kezdetű beszédében azt állította, a PSD segített az RMDSZ-nek abban, hogy a képviselőház elfogadjon egy olyan törvényt, amely autonómiát biztosít a Székelyföldnek. A beszédből politikai botrány lett Romániában, majd bírósági ügy.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.