100 ezer eurót adtak össze az erdélyi szoborra

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 11.

Külpol

A román állam nem segített, de Samuel von Brukenthal báró, egykori erdélyi kormányzó emlékezete fontos a nagyszebenieknek.

Állami támogatás nélkül állítottak szobrot Romániában, az erdélyi Nagyszeben főterén Samuel von Brukenthal (1721–1803)  bárónak, Erdély egykori kormányzójánaktudósít a Főtér.ro.

A szebeni múzeum gyűjteményét megalapozó tisztségviselő szobrára nem adott pénzt a román állam, a háromméteres bronz alkotás mégis elkészült, mert a százezer eurós költséget egy magáncég mellett a szebeni Rotary Club és a Lions Club Brukenthal összeadta. A szobrot a báró születésének 300. évfordulója alkalmából avatták fel.

A műalkotás gyorsan elkészült: idén januárban írták ki a munkára a pályázatot, és a 21 romániai és külföldi pályamű közül a nagyváradi Deák Árpád szobrászművész tervét fogadta el a zsűri. Ő készítette többek között a nagyváradi Holnaposok-szoborcsoportot is, amely népszerű: oda lehet ülni Ady Endre, Dutka Ákos, Emőd Tamás és Juhász Gyula mellé az asztalhoz.

 
Szoboravatás Nagyszebenben.          Fotó: presidency.ro
 

 A Főtér.ro azt írja, a szobor végül részesült a „legfelső szintű áldásban” is, mivel „leleplezése maga Klaus Iohannis államfő, korábbi szebeni polgármester jelenlétében történt, aki az ünnepi eseményen beszédet is mondott”. A magyar portál nem szeretné fárasztani az olvasókat a beszéddel, amely panelekből áll; akit érdekel, az elolvashatja egy mellékelt linken románul.  Azt viszont megjegyzi  a híroldal, hogy Iohannis elfelejtette megemlíteni, a szobor alkotója magyar, és azt sem mondta, „Ionopotchivanoc” (jó napot kívánok).  

Ezzel a portál arra utalt, hogy április 29-én az elnök a parlamentben „Jó napot kívánok, PSD!” kezdetű beszédében azt állította, a PSD segített az RMDSZ-nek abban, hogy a képviselőház elfogadjon egy olyan törvényt, amely autonómiát biztosít a Székelyföldnek. A beszédből politikai botrány lett Romániában, majd bírósági ügy.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk