A szeptember 11-i terrortámadásról szóló nyomozati anyagok titkosítását oldotta fel az FBI

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 12.

Külpol

Biden utasítására. Az anyag többek között a merénylők és a szaúdi kormány kapcsolatát vizsgálja.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szombaton Joe Biden amerikai elnök utasítására nyilvánosságra hozta a 2001. szeptember 11-i merényletekkel kapcsolatos nyomozás első, kivonatolt anyagát, amely egyebek közt vizsgálja a szaúdi kormány és a merénylők kapcsolatát is – jelentette be a CNN amerikai hírtelevízió.

A titkosítás alól frissen feloldott, 2016-ból származó nyomozati anyag egyebek között Szaúd-Arábia egyesült államokbeli konzulátusának egy tisztségviselője, egy vélt szaúdi titkosügynök, illetve legalább két merénylő közötti kapcsolattal is foglalkozik. Ugyanakkor nem tartalmaz bizonyítékot azzal kapcsolatban, hogy a rijádi kormánynak köze lett volna a terrortámadáshoz.

Szaúd-Arábia régóta tagadja, hogy bármiféle köze lett volna a történtekhez. A szombaton megjelent nyomozati anyag hírét a nagykövetség a Reuters kérdésére még nem kommentálta. De szeptember 8-án kiadtak egy közleményt, melyben megerősítették, hogy a kezdetektől a transzparencia hívei voltak a szeptember 11-ei eseményekkel kapcsolatban, és üdvözölni fogják, ha az Egyesült Államok nyomozati anyagok titkosítását oldja majd fel.

A szeptember 11-ei terrortámadások 19 gépeltérítője közül 15 volt szaúdi állampolgár. Az Egyesült Államok kormánya által létrehozott bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Szaúd-Arábia közvetlenül finanszírozta volna az al-Kaidát. Azt azonban nem zárta ki a nyomozás, hogy egyes szaúdi tisztviselők tehettek így.

(MTI/Reuters)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.