1000 korbácsütés az Erzsébet téren – Véres hátak Budapesten

Külpol

A börtönön és pénzbüntetésen túl még 1000 korbácsütést is kap, csak azért, mert nem maradt csendben a szaúd-arábiai Raif Badawi – érte demonstráltak ma Budapesten.

Raif Badawi szaúd-arábiai blogger, emberi jogi aktivista megkorbácsolása ellen tiltakoztak ma az Erzsébet téren az Amnesty International Magyarország aktivistái és szimpatizánsai.

false

 

Fotó: Narancs

Badawi létrehozott egy online vitafórumot, ahol az emberek szabadon megbeszélhették egymás között hazájuk politikai és társadalmi kérdéseit. Ez volt az a bűn, ami miatt 2014 májusában az iszlám megsértéséért 10 év börtönbüntetésre és 1000 korbácsütésre, valamint több mint 50 millió forintnyi pénzbírságra ítélték, s szabadulása után még 10 évnyi eltiltásra a közügyektől és az utazástól. A hetenként kimért nyilvános korbácsolást múlt pénteken kezdték el Dzsiddában – a szaúdi viszonyok között liberálisnak számító vörös-tengeri városban –, ima után, egy mecset előtt. Badawit az elmondások szerint egy kisbusszal vitték a helyszínre, ötvenet vertek rá mindenki szeme láttára.

Az Amnesty International szerint Raif Badawi lelkiismereti fogoly, akit azért börtönöztek be és kínoznak meg, mert élt a véleménynyilvánításhoz való alapvető jogával, vagyis olyan politikai fogoly, akit ez esetben világnézeti meggyőződéséért börtönöztek be.

Badawira a mai napon várt volna a következő adag korbácsbüntetés, de az Amnesty International értesülései szerint egészségügyi okokból elhalasztották a mára tervezett korbácsadagot. Reggel a cellájából szállították a börtön kórházába orvosi vizsgálatra, mielőtt végrehajtották volna a mai büntetést, azonban az orvos szerint sebei még nem gyógyultak be rendesen, így nagy valószínűséggel nem bírta volna ki az újabb 50 korbácsütést. Az orvos azt javasolta, hogy a következő hétig halasszák el az ítélet végrehajtását. (Badawi az 1000 korbácsütést 20 héten keresztül szenvedné el.)

„Az egészségügyi okokból történő halasztás jelzi a büntetés elképesztő brutalitását, és megerősíti annak égbekiáltó embertelenségét is. Hátborzongató és felháborító, hogy Raif Badawinak előbb meg kell gyógyulnia ahhoz, hogy utána újra és újra elszenvedhesse a kegyetlen büntetést. A korbácsolás soha semmilyen körülmények között nem megengedhető” – jelentette ki Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóhelyettese.

Zeid Ra’ad Al Hussein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa tegnap fellebbezést nyújtott be a szaúd-arábiai királyhoz, hogy halasszák el Raif Badawi büntetésének végrehajtását, és azonnal vizsgálják ki az ilyen típusú, különösen kegyetlen büntetéseket. „A korbácsolás minimum kegyetlen és embertelen büntetés, amely tiltott a nemzetközi emberi jog, és a Szaúd-Arábia által is ratifikált ENSZ kínzás elleni egyezménye alapján” – hangsúlyozta Zeid Ra’ad Al Hussein.

Budapesten eközben

Ma kora este, az Erzsébet téri szökőkútnál demonstrálók egy kis csoportja a járókelőknek háttal állva, hátukra Raif Badawi megkorbácsolt hátáról készült képet ragasztva egyszer csak számolni kezdtek, ekképp emlékeztetve mindenkit arra, hogy Badawira újra meg újra 50 kegyetlen korbácscsapás vár.

false

 

Fotó: Narancs

„Soha semmilyen körülmények között nem megengedhető a kínzás” – mondta rövid beszédében Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. Majd hangsúlyozta, hogy innentől kezdve minden pénteken megemlékeznek majd a téren Raifról, és aláírásgyűjtésbe kezdenek, amely petíció célja a közfigyelem e témára irányításán kívül az is, hogy a petíciót eljuttassák a magyarországi szaúd-arábiai nagykövetségre, illetve állásfoglalásra kényszerítsenek más nagykövetségeket és a magyar külügyet is, hogy rábírják a Külgazdasági és Külügyminisztériumot a véleménynyilvánítás szabadsága melletti határozott állásfoglalásra.

Nem lesz könnyű dolguk…

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.