1000 korbácsütés az Erzsébet téren – Véres hátak Budapesten

Külpol

A börtönön és pénzbüntetésen túl még 1000 korbácsütést is kap, csak azért, mert nem maradt csendben a szaúd-arábiai Raif Badawi – érte demonstráltak ma Budapesten.

Raif Badawi szaúd-arábiai blogger, emberi jogi aktivista megkorbácsolása ellen tiltakoztak ma az Erzsébet téren az Amnesty International Magyarország aktivistái és szimpatizánsai.

false

 

Fotó: Narancs

Badawi létrehozott egy online vitafórumot, ahol az emberek szabadon megbeszélhették egymás között hazájuk politikai és társadalmi kérdéseit. Ez volt az a bűn, ami miatt 2014 májusában az iszlám megsértéséért 10 év börtönbüntetésre és 1000 korbácsütésre, valamint több mint 50 millió forintnyi pénzbírságra ítélték, s szabadulása után még 10 évnyi eltiltásra a közügyektől és az utazástól. A hetenként kimért nyilvános korbácsolást múlt pénteken kezdték el Dzsiddában – a szaúdi viszonyok között liberálisnak számító vörös-tengeri városban –, ima után, egy mecset előtt. Badawit az elmondások szerint egy kisbusszal vitték a helyszínre, ötvenet vertek rá mindenki szeme láttára.

Az Amnesty International szerint Raif Badawi lelkiismereti fogoly, akit azért börtönöztek be és kínoznak meg, mert élt a véleménynyilvánításhoz való alapvető jogával, vagyis olyan politikai fogoly, akit ez esetben világnézeti meggyőződéséért börtönöztek be.

Badawira a mai napon várt volna a következő adag korbácsbüntetés, de az Amnesty International értesülései szerint egészségügyi okokból elhalasztották a mára tervezett korbácsadagot. Reggel a cellájából szállították a börtön kórházába orvosi vizsgálatra, mielőtt végrehajtották volna a mai büntetést, azonban az orvos szerint sebei még nem gyógyultak be rendesen, így nagy valószínűséggel nem bírta volna ki az újabb 50 korbácsütést. Az orvos azt javasolta, hogy a következő hétig halasszák el az ítélet végrehajtását. (Badawi az 1000 korbácsütést 20 héten keresztül szenvedné el.)

„Az egészségügyi okokból történő halasztás jelzi a büntetés elképesztő brutalitását, és megerősíti annak égbekiáltó embertelenségét is. Hátborzongató és felháborító, hogy Raif Badawinak előbb meg kell gyógyulnia ahhoz, hogy utána újra és újra elszenvedhesse a kegyetlen büntetést. A korbácsolás soha semmilyen körülmények között nem megengedhető” – jelentette ki Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóhelyettese.

Zeid Ra’ad Al Hussein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa tegnap fellebbezést nyújtott be a szaúd-arábiai királyhoz, hogy halasszák el Raif Badawi büntetésének végrehajtását, és azonnal vizsgálják ki az ilyen típusú, különösen kegyetlen büntetéseket. „A korbácsolás minimum kegyetlen és embertelen büntetés, amely tiltott a nemzetközi emberi jog, és a Szaúd-Arábia által is ratifikált ENSZ kínzás elleni egyezménye alapján” – hangsúlyozta Zeid Ra’ad Al Hussein.

Budapesten eközben

Ma kora este, az Erzsébet téri szökőkútnál demonstrálók egy kis csoportja a járókelőknek háttal állva, hátukra Raif Badawi megkorbácsolt hátáról készült képet ragasztva egyszer csak számolni kezdtek, ekképp emlékeztetve mindenkit arra, hogy Badawira újra meg újra 50 kegyetlen korbácscsapás vár.

false

 

Fotó: Narancs

„Soha semmilyen körülmények között nem megengedhető a kínzás” – mondta rövid beszédében Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. Majd hangsúlyozta, hogy innentől kezdve minden pénteken megemlékeznek majd a téren Raifról, és aláírásgyűjtésbe kezdenek, amely petíció célja a közfigyelem e témára irányításán kívül az is, hogy a petíciót eljuttassák a magyarországi szaúd-arábiai nagykövetségre, illetve állásfoglalásra kényszerítsenek más nagykövetségeket és a magyar külügyet is, hogy rábírják a Külgazdasági és Külügyminisztériumot a véleménynyilvánítás szabadsága melletti határozott állásfoglalásra.

Nem lesz könnyű dolguk…

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?