Kurz: Ez nem a keresztények és a muszlimok, vagy Ausztria és a migránsok összeütközése

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. november 3.

Külpol

A kancellár hangsúlyozta, hogy az ellenség nem a muszlimok, hanem az iszlamista szélsőségesség.

A civilizáció és a barbárság küzdelmének vagyunk szemtanúi - hangsúlyozta a bécsi terrortámadásra reagáló beszédében Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden, miután hétfő este terrortámadás zajlott Bécs belvárosában.

A támadásban négy ember elhunyt, 17-en megsérültek. Egy támadót lelőttek, feltételezett társait nagy erőkkel keresik.

Járókelőkre nyitottak tüzet Bécs belvárosában, négyen meghaltak

Négy ember meghalt, 17-en megsebesültek. Egy elkövetőt lelőttek, a rendőrség nagy erőkkel kutat a társai után. Négy ember (két férfi és két nő) meghalt és további 17-en - köztük egy rendőr - megsebesültek, miután fegyveresek lövöldözni kezdtek Bécs belvárosában hétfő este a Seitenstettengasse környékén, elsőként egy zsinagóga közelében, amelyben azonban nem voltak emberek.

Kurz kedd délelőtti beszédében óva intett a társadalmi szakadástól. A kancellár szerint

a történtek nem a keresztények és a muszlimok, vagy Ausztria és a migránsok összeütközéséről szólnak, hanem sokkal inkább azok között zajlik küzdelem, akik hisznek a békében és akik háborút akarnak.

"Ez egy harc a civilizáció és a barbárság között" - mondta.

Megjegyezte: a vallás és a származás nem indokolhatja a gyűlöletet. Hozzátette: az ellenség az iszlamista szélsőségesség, és nem a muszlimok, nem egy vallási közösség tagjai, vagy akik egy konkrét országból jönnek. Azt is mondta, Ausztria szabad társadalmában nincs tolerancia az intoleranciával szemben.

"Sohasem felejtjük el a tegnap este áldozatait, és közösen megvédjük alapértékeinket" - szögezte le, hozzátéve, hogy egy idősebb férfi, egy idősebb nő, egy fiatal férfi és egy pincérnő vesztette életét a támadásban.

"Nem hagyjuk, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket" - mondta. "Nem engedünk teret ennek a gyűlöletnek."

"Ha olyan szerencsések vagyunk is, hogy egy alapvetően biztonságos országban élünk, tudnunk kell, hogy a világ sajnos nem biztonságos" - mondta. A merényletet olyanok követték el, akik gyűlölik életvitelünket és alapértékeinket - vélekedett. Arról is beszélt, hogy a támadás csapás a szabad társadalomra nézve, de kész megvédeni a liberális demokráciát Ausztriában és Európában is.

Egyúttal megígérte, hogy felelősségre vonják a támadás elkövetőit és kitervelőit.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?