Orbán Brüsszeltől várja a megoldást: fájni fog a magyaroknak a hazai árszinthez igazított osztrák családtámogatás

  • narancs.hu
  • 2018. április 29.

Külpol

Mások belügyeibe szóljon csak bele szépen az unió.

Szerdán dönt az osztrák kormány az Ausztriában dolgozó külföldiek gyerekei után járó családtámogatás csökkentéséről. Az új szabályozást ősszel fogadhatja el a parlament, és 2019-től lép majd életbe. Az osztrák költségvetés 100 millió eurós megtakarítást vár az intézkedéstől – írja a Die Presse.

Ausztriában akkor is jár a családtámogatás a külföldi munkavállalóknak, így az ott élő magyaroknak is, ha történetesen a gyerekük nem Ausztriában él.

Most viszont indexálnák a családtámogatást, közelebbről annak az országnak az árszínvonalához igazítanák, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. Ez csaknem negyvenezer magyar gyereket érintene.

A Die Presse cikkében is egy magyar példán keresztül szemlélteti az intézkedést: ha egy Ausztriában dolgozó magyarnak egy gyereke van Magyarországon, most 172,4 euró családtámogatás jár neki, az új rendszer szerint a jövő évtől viszont már csak havi 93,61 euró, míg egy görög vendégmunkás esetében az összeg 172,4 euróról 136,54 euróra csökkenne.

Magyarország vezetése és Brüsszel is igazságtalannak ítéli meg a tervezett támogatási rendszert. Lám, lám, minket véd a gonosz Brüsszel.

Mikor Orbán Viktor januárban találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral, szóba került a reform, s Kurz kitartott az osztrák kormány álláspontja mellett, Orbán pedig azzal érvelt, hogy legyen igazságos a rendszer, mindenki kapja meg azt, ami neki jár, a vita pedig végső soron dőljön el Brüsszelben.

Sebastian Kurz tehát Orbánhoz hasonló harcba kezd most Brüsszellel. A kísérőszöveg is ismerős: „ha panaszt tesznek emiatt Ausztriával szemben, tudomásul vesszük, de nem fog minket eltéríteni a kijelölt útról”.

(Die Presse via Index)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?