A Hamász vezetője szerint közel állnak ahhoz, hogy fegyverszüneti megállapodást kössenek Izraellel

  • narancs.hu
  • 2023. november 21.

Külpol

Az amerikai külügy is a tárgyaló felek közeledéséről számolt be.

A Hamász közel áll ahhoz, hogy fegyverszüneti megállapodást kössön Izraellel – közölte Iszmail Haníje, a Hamász vezetője a Telegramon.

„A mozgalom átadta válaszát a katari testvéreinek és a közvetítőknek, és közel vagyunk a fegyverszüneti megállapodáshoz”

– fogalmazott a Hamász-vezér, ám további részleteket nem árult el a lehetséges megállapodásról.

A CNN szerint a Hamász bejelentés egybevág az amerikai külügy korábbi közleményével. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn arról beszélt, a tárgyaló felek közelednek a megállapodáshoz a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása ügyében. Részleteket azonban egyelőre ő sem volt hajlandó közölni.

„Tudom, hogy mindenkit a számok érdekelnek, illetve az, hogy kiket engedhetnek szabadon, de a szó legszorosabb értelmében valós időben dolgozunk a részleteken mindkét féllel tárgyalva. Ezért azt hiszem, jobb, ha nem spekulálok arról, hogyan fog kinézni ez a megállapodás” – fogalmazott Kirby, hozzátéve, az Egyesült Államok elsősorban természetesen az amerikai túszok kiszabadítására fókuszál.

Az elmúlt napokban a CNN meg nem nevezett forrásai többször is arról beszéltek, hogy az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász közötti, hetek óta tartó, Katar közvetítésével zajló tárgyalásokat követően megállapodásra van kilátás, amely alapján túszok szabadon bocsátása és a harcok átmeneti szüneteltetése várható.

(Címlapképünkön: Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai mellett palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 20-án. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk