A horvát parlament is népirtásként ismeri el a holodomort

  • narancs.hu
  • 2023. június 28.

Külpol

Az emberek millióinak életét követelő szervezett ukrajnai éhínségről egyre több politikus mondta már ezt ki.

A horvát parlament elfogadta azta  határozatot, amelyben elismerte az 1932–1933-as holodomort az ukrán nép elleni népirtásnak. Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter ezt Twitterén jelentette be – írja a Current Times.

„Hálás vagyok a horvát parlamentnek, amiért ezzel a történelmi szavazással tisztelegtek áldozatok milliói emléke előtt. A holodomor népirtásként való világszintű elismerése egyre közelebb van”

– mondta.

Kuleba nem felejtette el megjegyezni, hogy a valószínűleg három- és négymillió közti halálos áldozattal járó Sztálin által megszervezett és felügyelt ukrajnai éhínséget így már a világ 27 országa ismeri el, ebből tizenkét ország tavaly november óta.

 
Holodomor
 
1933-as kép Harkivból az éhezés idejéből
Wikimedia Commons
 

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is köszönetet mondott a horvát parlamenti képviselőknek a döntésért, megjegyezve, hogy „a világ soha nem fog belenyugodni a Kreml sem múltbeli, sem jelenlegi bűneibe.”

Ukrajna teljes körű orosz inváziója után Belgium, Írország, Románia, Moldova, Csehország, Németország, Izland és Franciaország parlamentje is elismerte a holodomort az ukrán nép elleni népirtásként, nyilván nem függetlenül attól, hogy a háború elindulása óta jóval kevésbé kell figyelni az 1900-as évek történéseivel kapcsolatban gyakran sértett hazudozásban gondolkozó orosz emlékezetpolitikára is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk