A kormány oroszbarát politikája ellenére sem húznak a magyarok Oroszországhoz

  • narancs.hu
  • 2024. június 6.

Külpol

Az Egyesült Államok hazánkra gyakorolt hatásáról megosztóbb a vélekedés mint öt évvel ezelőtt – derül a Závecz Research felméréséből.

Amíg 2019-ben leginkább Lengyelországgal kapcsolatban éreztük azt, hogy az európai országok közül vélemények, álláspontok és érdekek szempontjából közel áll Magyarországhoz, addig 2024-ben már Szlovákiáról gondoljuk ezt – olvasható ki a 24.hu megbízásából a Závecz Research által készített kutatásból.

Mindez arra utal, hogy a magyar választók jelentős része ismeri a térség politikai viszonyainak változását, hiszen tavaly Lengyelországban és Szlovákiában is kormányváltás történt: Varsóban elbukott az Orbán-kormánnyal szövetséges konzervatív, nacionalista Jog és Igazságosság, Pozsonyban viszont hatalomra került Robert Fico balpopulista, ám a Fidesszel számos kérdésben egyetértő kormánya.

Ennek megfelelően amíg öt évvel ezelőtt a válaszadók 30 százaléka érezte közel a lengyeleket, az idén már csak 13 százalék, míg

Szlovákiát az akkori 12 helyett 19 százalék említette a nyitott kérdésre válaszul mint szövetségest.

Más államot viszont elenyésző számban neveztek meg spontán módon a válaszadók.

Ez azt is jelenti, hogy miközben az Orbán-kormány külpolitikájával az EU-ban különutasnak számító módon Oroszország felé húz, a magyarok egyáltalán nem érzik közel magukhoz a Vlagyimir Putyin vezette államot, mindössze 2 százalék nevezte meg Oroszországot velünk azonos érdekű országként.

Igaz, ennél a kérdésnél a szokásosnál jóval nagyobb volt azok aránya, akik nem adtak választ: a megkérdezettek több mint fele.

Az előző kérdés folytatásaként azt is vizsgálták, mely országokat érezzük a legtávolabbinak. Az öt évvel ezelőtti mérésekhez hasonlóan Németország és Franciaország szerepel az első két helyen, bár időközben helyet cseréltek, és a németeket kevésbé, a franciákat pedig még inkább távolinak érezzük.

Konkrétabb kérdéseket is feltettek a magyar külpolitikával kapcsolatban, az egyik arról szólt, hogy a válaszadók szerint a három megadott ország (az Egyesült Államok, Németország és Oroszország) közül melyikkel működik együtt a legszorosabban Magyarország.

Politikai oldalak szerint nézve

minden párt támogatóinak (relatív) többsége a németekkel való szorosabb együttműködést szorgalmazza,

a nagyobb politikai erők közül.

A Fidesz-szimpatizánsok 21 százaléka szerint ugyanakkor Oroszországgal kell a legszorosabban együttműködni a három felsorolt nagyhatalom közül, ez az arány magasabb, mint az amerikaiakkal való együttműködést támogatóké (12 százalék).

Az Oroszországgal kapcsolatos negatív attitűdök egy újabb kérdésnél is kirajzolódtak, amikor arra kellett válaszolni, hogy a három említett országnak, valamint az Európai Uniónak milyen hatása van Magyarországra. 

Az Európai Unió hatását 2019-ben és 2024-ben is kedvezőnek ítélte meg a válaszadók több mint 60 százaléka,

sőt a kormány által szidalmazva emlegetett „Brüsszel” ázsiója picit még növekedett is.

Ezzel együtt az Egyesült Államok hazánkra gyakorolt hatása is megosztóbbá vált honfitársaink véleménye alapján. Öt évvel ezelőtt a pozitív válaszok aránya 51 százalékos volt, a negatívaké 26 százalék, és közel ilyen arányban voltak bizonytalan válaszadók. 2024-re az amerikai hatást kedvezőnek tartók aránya nem csökkent nagyot, a bizonytalanoké viszont igen, és az újonnan véleményt nyilvánítók inkább negatívan ítélik meg az Egyesült Államok szerepét, azt 5 helyett immáron 17 százalék tartja nagyon kedvezőtlennek Magyarországra nézve Joe Biden elnöksége idején.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!