A lengyel oktatási miniszter szerint le kellene másolniuk a magyar homofób törvényt

  • narancs.hu
  • 2021. június 29.

Külpol

Megtetszett neki.

Lengyelországnak le kellene másolnia azt a magyar törvényt, amely megtiltja, hogy az iskolai programok népszerűsítsék a homoszexualitást, idézi a lengyel oktatási minisztert az Euractive.

Egy hétfői interjúban Przemysław Czarnek dicsérte a frissen elfogadott magyar jogszabályt, majd azt mondta, a törvény értelmében azokon az iskolai órákon, amelyek a szexualitásról szólnak, tilos a nemváltást vagy a homoszexualitást népszerűsíteni.

Ezeket a szabályokat teljes egészében le kellene másolnunk Lengyelországban is!

Czarneket a múlt héten erősen kritizálta az ellenzék, miután megkérdőjelezte, hogy a varsói melegfelvonulás résztvevőinek normális-e a viselkedése. "Ezek az emberek felvonulnak az utcán, megsértik a kereszténységet, vulgárisan és obszcén módon viselkednek, és ennek normálisnak kellene lennie?" - mondta a miniszter a felvonulók viselkedését kommentálva.

Más uniós tagállamok kevésbé lelkesednek a magyar homofób törvényért. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Mark Rutte holland kormányfő azt mondta a múlt heti EU-csúcson, hogy, ha a magyar kormány nem vonja vissza a melegellenes törvényt, el kell hagynia az EU-t. „Magyarországnak vissza kell vonnia a törvényt, vagy mennie kell. Én nem mondhatom azt nekik, hogy menjenek, ezt csak lépésről lépésre lehet” – mondta Rutte. A holland miniszterelnök szégyent érez amiatt, hogy miközben a tagjelölt Albániától vagy Észak-Macedóniától elvárja az Európai Unió, hogy tiszteletben tartsák a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és a többi uniós értékeket, az EU-tagok nem teszik azt.

Az EU-csúcsra érkező Orbánt többen is letámadták a homofób törvény miatt, ő azonban közölte, hogy védi a homoszexuális fickók jogait. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a Bizottság tüzetesen megvizsgálta a szóban forgó jogszabályt, és levelet küldött a magyar kormánynak a törvény jogilag vitatott pontjai miatt, tehát most Magyarországon a sor a válaszadásra. "Az EU az értékek uniója is, a másokkal szembeni tolerancia az egyik alapvetése. Megvédjük polgárainkat abban, hogy azt szeressék, akit akarnak" – fogalmazott a brüsszeli bizottság német elnöke.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.