Egész oldalas szivárványos hirdetésben tiltakozik Orbánék hirdetései ellen egy belga lap

  • narancs.hu
  • 2021. június 29.

Külpol

"Egy kormány sem szabhatja meg, hogyan beszéljünk a szerelemről" - Orbánnak üzentek. 

Mint arról lapunk is beszámolt, egy dán és egy spanyol újságban is megjelent a hétvégén Orbán Viktor egész oldalas fizetett hirdetése, amelyben hét pontban összefoglalva taglalja, milyen Európai Uniót szeretne. A Népszava kedden arról írt, hogy a kormány jól bejáratott reklámügynöksége, a Media Dynamics Kft. házal Európában az egész oldalas hirdetéssel, és a lap meg nem erősített információi szerint a megfelelő kormányszervek utasították a külföldi, főleg európai magyar nagykövetségeket, hogy segítsenek a helyi sajtótermékekben elhelyezni a miniszterelnök reformelképzeléseiről szóló cikket, illetve reklámot.

Több újság azonban nem közölte a magyar miniszterelnök hirdetését: így tett például a belga La libre belgique és a Morgen is, kedden pedig a szintén belga De Standaard saját egész oldalas hirdetésben üzent Orbánnak. A kép egy eltépett szivárványos zászlót ábrázol, ameyből így középen épp a magyar zászló színei rajzolódnak ki, a képen pedig az üzenet: 

"Kedves Orbán Viktor, a törvényeknek soha nem szabad megkülönböztetni a szerelmet a szerelemtől."

Alul pedig az olvasható: 

"Egy kormány sem szabhatja meg, hogyan beszéljünk a szerelemről."

A belga lap főszerkesztője, Karel Verhoeven egy jegyzetet is írt a képhez, ebben arról írt, hogy a lap nem szokott kormányokat hirdetésekben ledorongolni, de most egy egész oldalla üzennek Orbánnak, aki "ezekben a napokban megpróbálja megvásárolni az európai sajtót". 

Idézi az Orbán fizetett hirdetéseiben szereplő szöveget, miszerint az Európai Parlamentnek nincs legitimációja, és hogy a nemzeti parlamenteket kellene megerősíteni, és azt írja, ez párhuzamos Orbánnak azzal a meggyőződésével is, hogy a magyar parlament törvényeihez nem nyúlhatnak hozzá Brüsszelből vagy Luxemburgból. 

"A De Standaard úgy döntött, nem publikálja a hirdetést. Mert túl cinikus lenne eladnia a médiafelületet egy olyan kormányfőnek, aki a saját országában korlátozta a szabad médiát"

- írja Verhoeven, aki szerint a homofób törvény is ezt a cinizmust erősíti, és azt szemlélteti, hogy "ha a szólásszabadságot elnyomják, akkor nem fékezi le többé semmi a diszkrimináció és a megalázás mértékét". 

A főszerkesztő azt is írja, hogy a homofób törvény ellen több európai ország is tiltakozott, köztük a belga is, és ezt népesség is támogatja, de nem lehet elég gyakran és erőteljesen kifejezni, ezért helyezték el a véleményrovatban az egész oldalas hirdetést. 

"Ha egy európai országban ismét a törvény akarja megmondani, hogy milyen szerelem a törvényes és hogyan beszélhetünk a szerelemről, akkor ezt minden minden szabadságunkkal ellensúlyozni kell. A sajtószabadság, amelyet mi szerkesztőként, te pedig olvasóként nagyra tartunk, tökéletesen szolgálja ezt" - írta a főszerkesztő. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk