A menekültkaravánt nem állította meg Trump proklamációja

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. november 9.

Külpol

Ha nem kapnak buszokat, akkor gyalog mennek tovább az USA felé tartó menedékkérők.

A Mexikóvárosban várakozó közép-amerikai migránskaraván tagjai elhatározták, hogy akkor is továbbmennek az Egyesült Államok határa felé, ha nem kapják meg az általuk kért buszokat - jelentette be pénteken a szervezők egyike.

Milton Benitez szerint a döntést csütörtök este hozták a mexikóvárosi stadionban, ahol az illegális bevándorlók az utóbbi napokat töltötték. A hozzávetőleg ötezer fős migránskaraván a hosszabb, de biztonságosabb utat választja az észak-mexikói Tijuana városa irányába.

A döntés röviddel azt követően született, hogy képviselőik felkeresték az ENSZ mexikóvárosi irodáját, hogy buszokat kérjenek az embereknek. Arra hivatkoztak, hogy az út hátralévő része túl veszélyes, és túl hideg van, hogy gyalogoljanak vagy stoppoljanak.

Milton Benitez az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: a világszervezet tisztségviselői felajánlották a nők és gyermekek elszállítását, de ők továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenkit elvigyenek buszokkal az amerikai határhoz. Az ENSZ egyelőre nem reagált megkeresésekre, hogy megerősítse ezeket az értesüléseket.

Roberto Valdovinos, aki kapcsolattartóként szolgál a migránsok és a sajtó között, közölte: péntek reggel egy 750 fős csoport már elhagyta a mexikóvárosi stadiont, és elindult az Egyesült Államok felé.  Az útra kelők egyike, a 37 éves hondurasi Eddy Rivera arról számolt be, hogy nem bírt tovább maradni a sportlétesítményben. "Mindannyian megelégeltük a hideget, a nedvességet. El akarunk menni, el kell jutnunk Tijuanába" - szögezte le a mezőgazdasági munkásként dolgozó Rivera.

A mexikói hatóságok adatai szerint 4841 embert regisztráltak, közülük 1726 gyerek, 310 öt éven aluli. Többségük a hatóságok szerint elutasította Mexikó ajánlatát, hogy maradjanak az országban, és csak kevesen voltak hajlandóak hazatérni. A karaván döntő többsége Hondurasból indult, de vannak köztük salvadoriak, guatemalaiak és nicaraguaiak is.

Mexikóváros körülbelül 1000 kilométerre fekszik az amerikai határ legközelebbi pontjától, a texasi McAllentől.

Donald Trump amerikai elnök proklamációt írt alá pénteken, amelynek értelmében az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépik át az amerikai-mexikói határt. A rendelkezés 90 napig lesz érvényben.

Figyelmébe ajánljuk